„ПРИЈАТЕЉИ СРБИЈЕ“: Румунија признаје Косово!?

„ПРИЈАТЕЉИ СРБИЈЕ“: Румунија признаје Косово!?

2 јуна 2015

csm_COLOURBOX1065811_6aed39408fНовоизабрани председник групе „Пријатељи Србије“ у Европском парламенту Емилиан Павел сматра да Румунија, кад је реч о признавању Косова треба да своје ставове усагласи са Европском унијом.

Он је за лист „Данас“ подсетио да је 2013. године Европски парламент гласао за резолуцију којом се позивају све државе чланице, укључујући Румунију, да признају Косово као независну државу.

„Као чланица Европске уније, а Србија ће то такође постати у будућности, Румунија треба да усагласи свој став са ставом других чланица ЕУ“, каже Павел који је румунски посланик Прогресивне алијансе социјалиста и демократа у Европском парламенту.

Он сматра да Румунија, као сусед и држава која негује мирне и пријатељске односе са Србијом током многих деценија, није могла да буде међу првим „таласом“ држава које су признале једнострано проглашену независност Косова.

„Ипак, након Бриселског споразума 2013, постигнутог уз посредство Европске уније, Србија и Косово су разменили официре за везу и приступили нормализацији односа. Верујем да је то важан корак који је у свачијем интересу“, навео је новоизабрани председник групе „Пријатељи Србије“ у ЕП.

Румунски посланик закључује да ће Србија имати користи од снажнијих односа између Србије и Косова, што ће помоћи изградњи европске будућности, „боље будућности за све Србе“.

Павел је објаснио да је циљ неформалне групе „Пријатељи Србије“ да охрабри чланове Европског парламента да успоставе пријатељске односе са Србијом и њеним представницима, подржи српски демократски развој, политички дијалог, економске, културне и, изнад свега, друштвене односе.

(rs.sputniknews.com)

KOMENTARI2 коментара

  1. Prcoje says:

    More na kraju balade graničićemo se mi sa Rusijom. A može biti tromeđa Rusija, Grčka, Srbija.

  2. darko says:

    PRCOJE STO JE IZNENADENJE SVE OKOLNE ZEMLJE MRZE SRBE ZAR SI TO SAD SHVATIO MADARI DIZU BODLJIKAVU ZICU STO CE RECI SRBIJ U SMATRAJU LOGOROM HRVATI ODREDA SU USTASE CRNOGORCI TAKODER MRZE VISE NEGO HRVATI SRBE SIPTARI DA NE PRICAMO VADE ORGANE ZIVIM LJUDIMA MAKEDNOCI TAKODER PRIZNALI KOSOVO BUGARI ODUVEK BILI PROTIV SRBA NAZALOST SRBIJA JE OKRUZENA FASIZMOM NA SVOJIM GRANICAMA I BOJIM SE IMAT CE PROBLEMA S EKONOMIJOM NAJVECA GRESKA JE STO CRNA GORA JE IZGUBLJENA JER BI TO BIO KONTAKT S RUSIMA ILI NEKIM DRUGIM SAD JE KASNO.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u