„ПРИЈАТЕЉИ СРБИЈЕ“: Румунија признаје Косово!?

„PRIJATELJI SRBIJE“: Rumunija priznaje Kosovo!?

2 juna 2015

csm_COLOURBOX1065811_6aed39408fNovoizabrani predsednik grupe „Prijatelji Srbije“ u Evropskom parlamentu Emilian Pavel smatra da Rumunija, kad je reč o priznavanju Kosova treba da svoje stavove usaglasi sa Evropskom unijom.

On je za list „Danas“ podsetio da je 2013. godine Evropski parlament glasao za rezoluciju kojom se pozivaju sve države članice, uključujući Rumuniju, da priznaju Kosovo kao nezavisnu državu.

„Kao članica Evropske unije, a Srbija će to takođe postati u budućnosti, Rumunija treba da usaglasi svoj stav sa stavom drugih članica EU“, kaže Pavel koji je rumunski poslanik Progresivne alijanse socijalista i demokrata u Evropskom parlamentu.

On smatra da Rumunija, kao sused i država koja neguje mirne i prijateljske odnose sa Srbijom tokom mnogih decenija, nije mogla da bude među prvim „talasom“ država koje su priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

„Ipak, nakon Briselskog sporazuma 2013, postignutog uz posredstvo Evropske unije, Srbija i Kosovo su razmenili oficire za vezu i pristupili normalizaciji odnosa. Verujem da je to važan korak koji je u svačijem interesu“, naveo je novoizabrani predsednik grupe „Prijatelji Srbije“ u EP.

Rumunski poslanik zaključuje da će Srbija imati koristi od snažnijih odnosa između Srbije i Kosova, što će pomoći izgradnji evropske budućnosti, „bolje budućnosti za sve Srbe“.

Pavel je objasnio da je cilj neformalne grupe „Prijatelji Srbije“ da ohrabri članove Evropskog parlamenta da uspostave prijateljske odnose sa Srbijom i njenim predstavnicima, podrži srpski demokratski razvoj, politički dijalog, ekonomske, kulturne i, iznad svega, društvene odnose.

(rs.sputniknews.com)

KOMENTARI2 komentara

  1. Prcoje says:

    More na kraju balade graničićemo se mi sa Rusijom. A može biti tromeđa Rusija, Grčka, Srbija.

  2. darko says:

    PRCOJE STO JE IZNENADENJE SVE OKOLNE ZEMLJE MRZE SRBE ZAR SI TO SAD SHVATIO MADARI DIZU BODLJIKAVU ZICU STO CE RECI SRBIJ U SMATRAJU LOGOROM HRVATI ODREDA SU USTASE CRNOGORCI TAKODER MRZE VISE NEGO HRVATI SRBE SIPTARI DA NE PRICAMO VADE ORGANE ZIVIM LJUDIMA MAKEDNOCI TAKODER PRIZNALI KOSOVO BUGARI ODUVEK BILI PROTIV SRBA NAZALOST SRBIJA JE OKRUZENA FASIZMOM NA SVOJIM GRANICAMA I BOJIM SE IMAT CE PROBLEMA S EKONOMIJOM NAJVECA GRESKA JE STO CRNA GORA JE IZGUBLJENA JER BI TO BIO KONTAKT S RUSIMA ILI NEKIM DRUGIM SAD JE KASNO.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *