РУМУНИЈА ПРВИ ПУТ ОБЈАСНИЛА зашто је зауставила руске тенкове на путу за Србију

RUMUNIJA PRVI PUT OBJASNILA zašto je zaustavila ruske tenkove na putu za Srbiju

26 jula 2019

Rumunija nije propustila transport sa ruskim naoružanjem, koji se preko Dunava kretao u Srbiju, zbog sankcija koje je EU uvela Rusiji zbog situacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo inostranih poslova Rumunije.

„Za izdavanje tranzitne dozvole za prevoz vojnog materijala, koja može biti izdata samo rumunskom operateru, treba ispuniti nekoliko uslova“, objasnili su u rumunskom MIP-u.„Jedan od uslova je da usluge rumunskog operatera, koje se izdaju na osnovu tranzitne dozvole, ne treba direktno ili indirektno da odgovaraju interesima fizičkog ili pravnog lica, institucija ili organizacija iz Ruske Federacije, niti da budu namenjene za korišćenje u Rusiji (u skladu sa odlukom 2014/512/PESC Saveta EU o ograničavajućim merama, uzimajući u obzir akcije Rusije u destabilizaciji stanja u Ukrajini, a koji je deo unutrašnjeg zakonodavstva Rumunije)“, dodali su u rumunskom diplomatskom resoru.

Objasnili su da se ovaj ovaj uslov ne ispunjava — zato što licenca nije ni bila izdata.

Rumunska televizija „Digi 24“ je saopštila da se radi o 30 tenkova i o 30 oklopnih transportera, koji su poslati u skladu sa ugovorom između Srbije i Rusije.

„Ruske vlasti su, ipak, zadržale transport i konfiskovale oružje“, objasnila je ova televizija.

Ranije je Sputnjik pisao da su Rumuni blokirali prevoz doniranih tenkova i oklopnih borbenih automobila iz Rusije. Miroslav Lazanski je saopštio da Rumuni ne dozvoljavaju prevoz tih vozila Dunavom, iako u odredbama Konvencije o plovidbi Dunavom nema niti jedne tačke na kojoj bi se temeljila ta odluka Bukurešta.

(Sputnjik)

KOMENTARI3 komentara

 1. test01 says:

  zar i vi braco Rumuni?

  • Vodja says:

   Rumuni su klasicni sovinisti koji mrze i Srbe izmedju ostalih naroda. Procitaj sta o njima i naivnoj srpskoj naklonosti Srba ka njima, pise veliki vladika Nikolaj Velimirovic. Tu ti je sve receno.

 2. Slobodanka says:

  Glupo je ovo opravdanje koje su iz Rumunije naveli. Tenkovi nisu poslati u Ukrajinu, nego u Srbiju. To oni čuvaju Srbiju za dalje komadanje, a isto tako "čuvaju" i Ukrajinu. Sloveni urazumite se. ... Rumuni ne vode iskrenu brigu o Ukrajini, oni su pohlepni na Besarabiju deo teritorije Ukrajine koja je nekad pripadala kraljevstvu Rumunija. Nakon raspada Ukrajine tu oblast bi mogli da ponovo dobiju, a računaju i na Moldaviju. Zbog toga Rusiju vide kao opasnog rivala, a eventualni dogovor izmedju Kijeva i Moskve bio bi stop za te stare mumunske apetite. Potrošenkovi roditelji su iz tog kraja, obadvoje su rodjeni u Ismailskom rejonu Odeske oblasti. Danas se tako zove, a ranije je pripadalo kraljevstvu Rumunija. Baš u Ismailu ovih dana je zadržan ruski tanker. Formula je bila jednostavna, nadješ dekadenta iz tog jugozapadnog kraja Ukrajine i posadiš ga na vlast u Kijevu. Ne čudi što je razradjivao sukob protiv Rusa u Ukrajini, a i protiv Rusije. Ukrajina što više razapeta i rastrojena zbog medjusobnog prolivanja sopstvene krvi > to su veće šanse da ona nikad više i ni malo ne bude u ruskoj zoni uticaja, ali zato će Mumunski uticaj rasti. I biće nešto i za mumunske šape.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *