РУМУНИЈА први пут прогласила Русију непријатељем

РУМУНИЈА први пут прогласила Русију непријатељем

9 јуна 2020

Румунија је први пут након Другог светског рата прогласила Русију непријатељском државом, показује стратегија националне одбране земље.

У документу се говори о „агресивности“ Москве која, наводно, покушава да се умеша у послове региона. Између осталог, власти посебно наводе њене „хибридне акције“ за милитаризацију Црноморског региона, које први пут крше међународно право. Тврди се да због тога могу настати оружани конфликти.

Власти се плаше да јачање веза између Русије и Молдавије такође може поткопати безбедности у региону. Букурешт сматра да акције Москве поткопавају односе са западним државама и НАТО-ом. У стратегији се помиње конфликт на истоку Украјине, где руска страна, наводно, дестабилизује ситуацију.
Стратегија се односи на период 2020-2024. године.

KOMENTARI



17 коментара

 1. test01 says:

  Sta se drugo ocekuje od vazala... Posle izbra isto sledi Srbiji (prvo ce vladalac da preda Kim pa onda redom...)

 2. Косовац says:

  Како први пут - нешто сте погрешили. Чак две дивизије Румуна је изгинуло испред Стаљинграда. Наравно, раме уз раме са осталим дивизијама из тадашње Хитлерове Европе. ……….Евентуално можете да се вадите да Румуни нису ратовали против Руса, него су ратовали против Бољшевика.

  • uddu says:

   Ovo je tačno.Kosovac.Rumunija je imala najviše žrtava posle Nemačke u bici kod Staljingrada,mislim oko 180.000 vojnika.Zato su skupo platili tu cenu jer im je SSSR uzeo teritorije kao 4 kosova a to su teritorije današnje Republike Moldavije i deo severnih teritorija-Bukovina(to nije naziv za vrstu drveta).

   • Косовац says:

    @ uddu, …..Ево да се у нечему слажемо. То је забележила историја одмах, а са ове временске дистанце и ми можемо на основу тога да изведемо закључак: Румуни су хтели да сачувају животе, па су приступили Хитлеровом пакту. Међутм, морали су да дају данак у крви, нису Немци сисали весла. Претпостављам да и НАТО пакт тражи данак у крви, нису ни они сисали весла. Данак је био 180.000 војника палих за изгубљени циљ губитника. Да је тих 180.000 војника била герила и гинула за слободу Румуније, испало би да су Румуни били на страни победника. Можда се ништа не би променило, све су после тога теорије. …………… А Хрвати, у обе варијанте су били Победници. Чак је Путин и одликовао председника Хрватске Фрању Туђмана као победника против фашизма ……………А Французи, у старим новинама се виде фотографије испраћаја француских „добровољаца“ на источни фронт. Наравно да су показивали онај чувени фашистички поздрав руком. Додуше писало је да иду да Немцима помогну у борби против „бољшевика“, не „Руса“. ……………Код Милана Недића тако нешто није могло да се дозволи ни под разно. Срби нису нападали Русе чак ни онда када су Руси застранили у бољшевизам и комунизам. Иако је Хитлер то изричито захтевао. Смешно, слику Милана Недића из скупштине Србије као сарадника окупатора је избацио такође сарадник окупатора Ивица Дачић. ……………А сада видимо да се Французи и остала НАТО алијанса свим медијумским силама труде да Србе прогласе фашистима и геноцидним народом. Јесте да им српски квислинзи помажу у томе, али је очигледно да Французи немају ни образа ни срама.

 3. Zorana says:

  Rumuni su stare ustase, kao i Gruzijci.

 4. VRSK says:

  Vi ste zemlja Dačije za bolje i niste

 5. uddu says:

  Test 01,ako su rumuni vazali zapadnom svetu,onda kome smo mi vazali?ne rusiji,ne kini,ne americi,mi smo vazali jednog manipulatora i toliko smo pogodni za manipulaciju da će se naši unuci stideti ovog dela istorije,izbrisaće ga ako uopšte i ostane neko od nas.Izbrisaće ga kao što su Nemanjići izbrisali 700 godina srpske istorije,a narod im poverovao ,evo veruje već 800 godina.

  • Косовац says:

   @ uddu, …..Ала си нам га увалио ово са Немањићима. И то баш док смо размишљали коме смо ми вазали. Не знам како су Немањићи успели да избришу 700 година српске историје, гумица није постојала, вероватно су спаљивали списе, књиге и свитке. А за то онда оптужили Ватикан ни кривог ни дужног. Море, ти си још и добар, има један ваш Драган Јовановић (носи седу пунџу а није педер), он је рекао да је Стеван Немања био већи злочинац од Анте Павелића. Од тада су га (Драгана Јовановића) Хрвати много замрзли зато што је Павелића скинуо са првог места на топ листи.

   • uddu says:

    Kosovac,šta misliš šta se od 500-e godine do 1174-e godine dešavalo u Srbiji?To jest,od kad su praoci srba došli na Balkan ,pa sve do početka vladavine Nemanjića.To je otprilike čitavih 700 godina.Neko je tu živeo,neko je morao pričati srpski jezik i voditi srpsku tradiciju da bi to opstalo i do današnjih dana.Odgovor na to je da su imali svoje vodje,kraljeve ili kako da ih još nazovem jer da sve ovo nisu imali već bi odavno od drugih naroda bili asimilirani ili proterani.Spisatelji koji su putovali sa hrišćanskim vojskama tokom Krstaških ratova su detaljno pisali o tome koga su krstaši sreli kad su prolazili ovuda tokom više krstaških ratova.Kod nas se o tome ili govori vrlo malo ili nikako.Logičan odgovor može biti samo jedan a to je da su Nemanjići proglasili sebe za prve srpske kraljeve(ili bilo koja druga titula kao prva među srbima) i ,kao što si napisao,spaljivali su spise,knjige i svitke o svim vođama u srba pre njih.Šta mislite,zašto u prezimenima srba ne postoje više prezimena:Oštrivojević,Svevladović...?Raspitaj se šta su nemački istoričari tokom pratnje svoje vojske u krstaškim ratovima pisali?Otvoriće ti se novi prozor u znanju o istoriji sopstvenog naroda!

    • Косовац says:

     @ uddu, …..Значи остајеш при тврдњи да су Немањићи избрисали историју пре њих. А римокатолици, Немци и Берлинско-Бечка школа су се баш трудили да спасу српску историју од Немањића. Па добро, али сада када ми се отворио нови прозор, почела је да ме боли глава од промаје. Предлажем да одложимо овај наш разговор за касније.

 6. Риста says:

  Пошто сам ја врло оштра ока и мозга, препоручујем себе за првог саветника, Прецедниче - "први пут након Другог светског рата...".

  • Косовац says:

   Поштовани Риста, да ти је мозак оштар, он би приметио да се давалац овог наслова курвао ('ватао кривине), па је испустио оно „..након Другог светског рата..“. А заборавио си да се оштар мозак много тупи ако за неког другог вади из πчке трње.

 7. Риста says:

  Румуни су то у радили из немоћне мржње и углавном због руске Молдавије, а први мој коментар треба да је испод коментара Господина Косовца. Румуни не примају у посету Русе а ми примамо у посету Меричког секретара заменика председника и Албанског малог прецедника и у пријатељским смо односима са њима. Служимо војни рок делимично и у Охајету, а можда ускоро и у Тирани, у знак захвалности. Ми смо транспарентни а Румуни нису, еб.. .....- Своју! Имају швапско руководство. Ми смо бољи. Имамо чак и нашег милог прецедника и наш је па макар и усран.

  • Косовац says:

   Поштовани Риста, немој да га много гладиш. Јесте он наш председник, али је зато прецедник Западног Балкана господин Еди Рама. Дакле, које богатство, имамо чак три председника: Александра Вучића, Еди Раму, и Урсулу Фон Дер Лајен. Ко је као ми. ……………Додуше, нико у Европској Унији и не зна ко пије а ко плаћа а ко влада. Урсула јесте председник Централног Комитета, а по правилу комитет влада директивама. Али овде има још неки председник, украсни, треба да га извуку из бубња (или црпца), као Херман ван Ромпеј, задужен за интернационалне смотре. Али оног који ј.бе њихове и наше кокошке а није петао, њега још нико није ни чуо ни видео. Само понеки теоретичар, али и он је у шкрипцу јер му је забрањено да помиње табу тему – сорошоиде.

 8. marko says:

  koji rumunji jedan tj 3 sarmata zauvek bih ova govna unistil i s zemlje

  • uddu says:

   Pored toga što si nekulturan vidi se da ne znaš ni istoriju.Nije ovaj sajt za tebe,pređi na Espreso!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *



ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u