РУМУНИЈА први пут прогласила Русију непријатељем

RUMUNIJA prvi put proglasila Rusiju neprijateljem

9 juna 2020

Rumunija je prvi put nakon Drugog svetskog rata proglasila Rusiju neprijateljskom državom, pokazuje strategija nacionalne odbrane zemlje.

U dokumentu se govori o „agresivnosti“ Moskve koja, navodno, pokušava da se umeša u poslove regiona. Između ostalog, vlasti posebno navode njene „hibridne akcije“ za militarizaciju Crnomorskog regiona, koje prvi put krše međunarodno pravo. Tvrdi se da zbog toga mogu nastati oružani konflikti.

Vlasti se plaše da jačanje veza između Rusije i Moldavije takođe može potkopati bezbednosti u regionu. Bukurešt smatra da akcije Moskve potkopavaju odnose sa zapadnim državama i NATO-om. U strategiji se pominje konflikt na istoku Ukrajine, gde ruska strana, navodno, destabilizuje situaciju.
Strategija se odnosi na period 2020-2024. godine.

KOMENTARI17 komentara

 1. test01 says:

  Sta se drugo ocekuje od vazala... Posle izbra isto sledi Srbiji (prvo ce vladalac da preda Kim pa onda redom...)

 2. Kosovac says:

  Kako prvi put - nešto ste pogrešili. Čak dve divizije Rumuna je izginulo ispred Staljingrada. Naravno, rame uz rame sa ostalim divizijama iz tadašnje Hitlerove Evrope. ……….Eventualno možete da se vadite da Rumuni nisu ratovali protiv Rusa, nego su ratovali protiv Boljševika.

  • uddu says:

   Ovo je tačno.Kosovac.Rumunija je imala najviše žrtava posle Nemačke u bici kod Staljingrada,mislim oko 180.000 vojnika.Zato su skupo platili tu cenu jer im je SSSR uzeo teritorije kao 4 kosova a to su teritorije današnje Republike Moldavije i deo severnih teritorija-Bukovina(to nije naziv za vrstu drveta).

   • Kosovac says:

    @ uddu, …..Evo da se u nečemu slažemo. To je zabeležila istorija odmah, a sa ove vremenske distance i mi možemo na osnovu toga da izvedemo zaključak: Rumuni su hteli da sačuvaju živote, pa su pristupili Hitlerovom paktu. Međutm, morali su da daju danak u krvi, nisu Nemci sisali vesla. Pretpostavljam da i NATO pakt traži danak u krvi, nisu ni oni sisali vesla. Danak je bio 180.000 vojnika palih za izgubljeni cilj gubitnika. Da je tih 180.000 vojnika bila gerila i ginula za slobodu Rumunije, ispalo bi da su Rumuni bili na strani pobednika. Možda se ništa ne bi promenilo, sve su posle toga teorije. …………… A Hrvati, u obe varijante su bili Pobednici. Čak je Putin i odlikovao predsednika Hrvatske Franju Tuđmana kao pobednika protiv fašizma ……………A Francuzi, u starim novinama se vide fotografije ispraćaja francuskih „dobrovoljaca“ na istočni front. Naravno da su pokazivali onaj čuveni fašistički pozdrav rukom. Doduše pisalo je da idu da Nemcima pomognu u borbi protiv „boljševika“, ne „Rusa“. ……………Kod Milana Nedića tako nešto nije moglo da se dozvoli ni pod razno. Srbi nisu napadali Ruse čak ni onda kada su Rusi zastranili u boljševizam i komunizam. Iako je Hitler to izričito zahtevao. Smešno, sliku Milana Nedića iz skupštine Srbije kao saradnika okupatora je izbacio takođe saradnik okupatora Ivica Dačić. ……………A sada vidimo da se Francuzi i ostala NATO alijansa svim medijumskim silama trude da Srbe proglase fašistima i genocidnim narodom. Jeste da im srpski kvislinzi pomažu u tome, ali je očigledno da Francuzi nemaju ni obraza ni srama.

 3. Zorana says:

  Rumuni su stare ustase, kao i Gruzijci.

 4. VRSK says:

  Vi ste zemlja Dačije za bolje i niste

 5. uddu says:

  Test 01,ako su rumuni vazali zapadnom svetu,onda kome smo mi vazali?ne rusiji,ne kini,ne americi,mi smo vazali jednog manipulatora i toliko smo pogodni za manipulaciju da će se naši unuci stideti ovog dela istorije,izbrisaće ga ako uopšte i ostane neko od nas.Izbrisaće ga kao što su Nemanjići izbrisali 700 godina srpske istorije,a narod im poverovao ,evo veruje već 800 godina.

  • Kosovac says:

   @ uddu, …..Ala si nam ga uvalio ovo sa Nemanjićima. I to baš dok smo razmišljali kome smo mi vazali. Ne znam kako su Nemanjići uspeli da izbrišu 700 godina srpske istorije, gumica nije postojala, verovatno su spaljivali spise, knjige i svitke. A za to onda optužili Vatikan ni krivog ni dužnog. More, ti si još i dobar, ima jedan vaš Dragan Jovanović (nosi sedu pundžu a nije peder), on je rekao da je Stevan Nemanja bio veći zločinac od Ante Pavelića. Od tada su ga (Dragana Jovanovića) Hrvati mnogo zamrzli zato što je Pavelića skinuo sa prvog mesta na top listi.

   • uddu says:

    Kosovac,šta misliš šta se od 500-e godine do 1174-e godine dešavalo u Srbiji?To jest,od kad su praoci srba došli na Balkan ,pa sve do početka vladavine Nemanjića.To je otprilike čitavih 700 godina.Neko je tu živeo,neko je morao pričati srpski jezik i voditi srpsku tradiciju da bi to opstalo i do današnjih dana.Odgovor na to je da su imali svoje vodje,kraljeve ili kako da ih još nazovem jer da sve ovo nisu imali već bi odavno od drugih naroda bili asimilirani ili proterani.Spisatelji koji su putovali sa hrišćanskim vojskama tokom Krstaških ratova su detaljno pisali o tome koga su krstaši sreli kad su prolazili ovuda tokom više krstaških ratova.Kod nas se o tome ili govori vrlo malo ili nikako.Logičan odgovor može biti samo jedan a to je da su Nemanjići proglasili sebe za prve srpske kraljeve(ili bilo koja druga titula kao prva među srbima) i ,kao što si napisao,spaljivali su spise,knjige i svitke o svim vođama u srba pre njih.Šta mislite,zašto u prezimenima srba ne postoje više prezimena:Oštrivojević,Svevladović...?Raspitaj se šta su nemački istoričari tokom pratnje svoje vojske u krstaškim ratovima pisali?Otvoriće ti se novi prozor u znanju o istoriji sopstvenog naroda!

    • Kosovac says:

     @ uddu, …..Znači ostaješ pri tvrdnji da su Nemanjići izbrisali istoriju pre njih. A rimokatolici, Nemci i Berlinsko-Bečka škola su se baš trudili da spasu srpsku istoriju od Nemanjića. Pa dobro, ali sada kada mi se otvorio novi prozor, počela je da me boli glava od promaje. Predlažem da odložimo ovaj naš razgovor za kasnije.

     • uddu says:

      Ha.ha !može ! Pozdrav !

 6. Rista says:

  Pošto sam ja vrlo oštra oka i mozga, preporučujem sebe za prvog savetnika, Precedniče - "prvi put nakon Drugog svetskog rata...".

  • Kosovac says:

   Poštovani Rista, da ti je mozak oštar, on bi primetio da se davalac ovog naslova kurvao ('vatao krivine), pa je ispustio ono „..nakon Drugog svetskog rata..“. A zaboravio si da se oštar mozak mnogo tupi ako za nekog drugog vadi iz πčke trnje.

 7. Rista says:

  Rumuni su to u radili iz nemoćne mržnje i uglavnom zbog ruske Moldavije, a prvi moj komentar treba da je ispod komentara Gospodina Kosovca. Rumuni ne primaju u posetu Ruse a mi primamo u posetu Meričkog sekretara zamenika predsednika i Albanskog malog precednika i u prijateljskim smo odnosima sa njima. Služimo vojni rok delimično i u Ohajetu, a možda uskoro i u Tirani, u znak zahvalnosti. Mi smo transparentni a Rumuni nisu, eb.. .....- Svoju! Imaju švapsko rukovodstvo. Mi smo bolji. Imamo čak i našeg milog precednika i naš je pa makar i usran.

  • Kosovac says:

   Poštovani Rista, nemoj da ga mnogo gladiš. Jeste on naš predsednik, ali je zato precednik Zapadnog Balkana gospodin Edi Rama. Dakle, koje bogatstvo, imamo čak tri predsednika: Aleksandra Vučića, Edi Ramu, i Ursulu Fon Der Lajen. Ko je kao mi. ……………Doduše, niko u Evropskoj Uniji i ne zna ko pije a ko plaća a ko vlada. Ursula jeste predsednik Centralnog Komiteta, a po pravilu komitet vlada direktivama. Ali ovde ima još neki predsednik, ukrasni, treba da ga izvuku iz bubnja (ili crpca), kao Herman van Rompej, zadužen za internacionalne smotre. Ali onog koji j.be njihove i naše kokoške a nije petao, njega još niko nije ni čuo ni video. Samo poneki teoretičar, ali i on je u škripcu jer mu je zabranjeno da pominje tabu temu – sorošoide.

 8. marko says:

  koji rumunji jedan tj 3 sarmata zauvek bih ova govna unistil i s zemlje

  • uddu says:

   Pored toga što si nekulturan vidi se da ne znaš ni istoriju.Nije ovaj sajt za tebe,pređi na Espreso!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *