РУМУНИЈА СЕ СПРЕМА ЗА РАТ

RUMUNIJA SE SPREMA ZA RAT

3 aprila 2024

Nova verzija rumunskog zakona o nacionalnoj odbrani, koju je Ministarstvo odbrane dostavilo na raspravu, predviđa mogućnost militarizacije snaga Ministarstva unutrašnjih poslova, kao i vojne intervencije van nacionalne teritorije radi zaštite rumunskih građana koji se nalaze u opasnosti.

Novi zakon „osigurava koherentnost nacionalnih napora za odbranu militarizacijom snaga Ministarstva unutrašnjih poslova“.– Militarizacija struktura Ministarstva unutrašnjih poslova u uslovima opsade, mobilizacije ili rata stvara niz značajnih operativnih prednosti – navodi se u tekstu.

Nacrt zakona „obezbeđuje pravni okvir za korišćenje vojnih i nevojnih sposobnosti van teritorije rumunske države za zaštitu rumunskih državljana u opasnosti“, dodaje se u tekstu.

Predlog zakona „po prvi put uvodi koncept rumunske intervencije radi zaštite rumunskih državljana u opasnosti van nacionalne teritorije“.

– Novi instrument koji je na raspolaganju predsedniku Rumunije – navodi se u komentaru, „pojavljuje se u kontekstu u kojem je Republika Moldavija izložena hibridnoj pretnji Ruske Federacije, a zvanična statistika navodi da više od 600 hiljada Moldavaca takođe ima rumunsko državljanstvo.

U obrazloženju se navodi da je važeći zakon usvojen pre ulaska Rumunije u NATO, a njegove izmene su uzrokovane potrebom da se uzme u obzir kontekst kolektivne odbrane u okviru Severnoatlantske alijanse i Zajedničke bezbednosne i odbrambene politike EU.

Ministarstvo odbrane je dalo na raspravu i predlog zakona o Nacionalnom sistemu integrisanog upravljanja krizama, koji ima za cilj da „pripremi nadležne organe i državne organe za koordinisano delovanje u kriznim situacijama“.

(Mediji)

KOMENTARI7 komentara

 1. Petrovgrad says:

  Nakon tog rata, Srbija i Rusija će se graničiti. Naravno, biće to slobodan protok ljudi i robe između Srbije i Rusije.

 2. Beli Orao says:

  Stvarno Rumuni traže da popiju motku i to debelu !

 3. milorad5 says:

  od kafanče ostaće poljanče...nije da se radujem,ali predugo i previše je da se piše ZAŠTO će rusi verovatno u prvom momentu da poravnaju svaku proxy državu koja se umeša u ukrajini i tako završe rat za proxy-e u par dana,jer kad nema države nema ni armije...

 4. persida says:

  Nisu Rumuni ludi da ratuju, ovo je samo laprdanje politickih placenika.

 5. Ficko says:

  Glupi Rumuni postaju, ovim zakonom, topovsko meso za tuđ interes. Budale, ako usvoje ovaj zakon. Može se dogoditi da neće imati više državu. Zaboravljaju da su masovno učestvovali na strani Hitlera u II sv ratu. Drugi put im neće biti oprošteno.

  • Kulak says:

   Hoće li na ovaj način zaštititi i onu Mariniku Ciobanu?

 6. Velika Metla says:

  Znači Rumuni mogu da napadnu susednu državu ako se pripadnici rumunskog naroda u toj državi ugroze ? Ali zato Rusi ne smeju da napadnu na državu koja ugrožava pripadnike ruskog naroda. Čudna neka "logika". Nadam se da ova i ovakva Rumunija neće postojati posle intervencije Rusije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *