РУМУНСКИ ПРЕМИЈЕР ШОКИРАО СВЕТ, А ОН САМО БРАНИ СВОЈУ ЗЕМЉУ: Ако се овде завијори мађарска застава, ЗАВИЈОРИЋЕ СЕ И МАЂАРИ!

RUMUNSKI PREMIJER ŠOKIRAO SVET, A ON SAMO BRANI SVOJU ZEMLJU: Ako se ovde zavijori mađarska zastava, ZAVIJORIĆE SE I MAĐARI!

13 januara 2018

Mađarska je danas pozvala ambasadora Rumunije u Bukureštu kako bi izrazila nezadovoljstvo izjavom rumunskog premijera Mihaja Tudosea u kojima je on naizgled fizički pretio etničkim Mađarima koji u Rumuniji traže autonomiju, prenosi Rojters

Navodi se da je Tudose reagovao na rezoluciju koju su potpisale političke grupacije etničkih Mađara i u kojoj se poziva na autonomiju u delu Rumunije gde oni čine značajan deo populacije.

– Poručio sam im da, ukoliko se zastava Sekelja (Szeklers) zavijori iznad tamošnjih institucija, oni će se zavijoriti uz tu zastavu. Autonomija za Sekelje ne dolazi u obzir. Jedno je dok oni pevaju u svom dvorištu, ali su stvari iz pravnog ugla veoma jasne – kazao je Tudose privatnoj rumunskoj televiziji Realitatea.

Rojters navodi da Sekelji čini veliki deo populacije etničkih Mađara koji žive u rumunskom regionu Transilvanija.

Tudose je izjavu dodatno pojačao porukom koju je sinoć objavio na Fejsbuku, ne pominjući pritom televizijski intervju.

– Kao Rumun i premijer, odbijam bilo kakav dijalog koji se tiče autonomije dela Rumunije. To bi bilo suprotno ustavu ove zemlje koji od prvog reda (rečenice) garantuje jedinstvo i nedeljivost rumunske države – naveo je Tudose na ovoj društvenoj mreži.

Rojters navodi da je zvanična Budimpešta podržavala težnje za autonomijom etničkih Mađara i da su mađarski političari besno reagovali na reči predsednika rumunske vlade.

MTI prenosi da je ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto danas kazao da su Tudoseovi „komentari u kojima on praktično preti predstavnicima… jedne nacionalne zajednice pogubljenjem u potpunosti neprihvatljivi“ i da rumunski premijer mora da „smiri situaciju“.

Rojters podseća da je mađarski premijer Viktor Orban, koji će na parlamentarnim izborima 8. aprila pokušati da osvoji novi mandat, dodelio državljanstvo Mađarske etničkim Mađarima u susednim državama ubrzo nakon što je preuzeo vlast 2010. godine.

AP navodi da se prava oko 1,2 miliona etničkih Mađara u Rumuniji, uključujući oko 700.000 Sekelja u istočnoj Transilvaniji, već decenijama nalaze u centru političkih sukoba dve zemlje.

KOMENTARI7 komentara

 1. Zoran says:

  I Takojevicima Amerika rastura drzavu. He, he....

 2. Milovan says:

  Tako to rade ozbiljne države i ozbiljni političari, loji žele dobro svojoj zemlji.

 3. Gojko says:

  Naravno pametni ljudi štite svoju drzavu.1.2 miliona madjara i ??? Zvanična zastava rumunije zvaničan jezik rumunski TAČKA..A u našem nesrećnom srbistanu svako radi kako mu se ona stvar digne.Nemožeš u nijednu ustanovu da udješ od desetine tabli na stotine jezika razne fele.Razne škole raznorazni jezici nigde reda i opet mi najgori.Prst na čelo gospodo...

 4. pravda says:

  Tako je ORBANE,zasto i mi srbi nedamo drzavljansrvo srbima u Republici Srpskoj

  • Za Srbiju says:

   I hrvati su podelili svim hrvatima na kugli zemaljskoj hrvacko državljanstvo.

 5. Velika Metla says:

  Sloge bajo moj u EU_titaniku,auuuuuuuuuuuuuuuuuu......,divim im se(kako u laži i licemerju mogu biti svi zajedno),ali im ne zavidim,ne dao Bog!

 6. Paštrović says:

  (... garantuje jedinstvo i nedeljivost rumunske države)!? Sjajno i hrabro receno, uz opasku da nije na odmet pokusaj da se malkice "za'vati" iz susjednog dvorista, ako je kako moguce. Na zalost, mi ovakvog mudonju jos ne rodismo!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *