РУС ОДБРУСИО ПРЕД ЦЕЛИМ СВЕТОМ: Запад није марио за Београд док га је гађао осиромашеним уранијумом

RUS ODBRUSIO PRED CELIM SVETOM: Zapad nije mario za Beograd dok ga je gađao osiromašenim uranijumom

18 avgusta 2023

Zapadno oružje je inferiorno u odnosu na sovjetsko, staro pola veka, rekao je zamenik stalnog predstavnika Rusije pri UN

Ceo svet je, posmatrajući ukrajinsku kontraofanzivu, mogao da vidi da zapadno oružje ne samo da nije ni jedinstveno ni nepobedivo za rusko oružje, već je u mnogim slučajevima inferiorno čak i u odnosu na modele sovjetske proizvodnje stare pedeset godina, rekao je zamenik stalnog predstavnika Rusije u UN Dmitrij Poljanski govoreći na sastanku Saveta bezbednosti o isporuci oružja Ukrajini.Jedini rezultat ukrajinske kontraofanzive, što je čak i Zapad primoran da prizna, su desetine hiljada poginulih ukrajinskih vojnika i stotine uništenih jedinica skupe zapadne opreme, ukazao je.

Ukrajina ima poteškoća sa borbenom obukom i planiranjem operacija, što potvrđuju i svedočenja zarobljenih ukrajinskih vojnika koja su obučena po zapadnim standardima, dodao je.

„Potpuni kolaps ukrajinskog sistema vojne uprave, rasprostranjena korupcija i neorganizovanost sada odbijaju čak i zapadne plaćenike, koji počinju da shvataju da jedina uloga koja im je dodeljena nije borba za slobodu Ukrajine, oni su obično topovsko meso“, istakao je.

London i Vašington nisu marili za Beograd dok su ga gađali osiromašenim uranijumom

Britanci i Amerikanci ne mare za kontinentalnu Evropu, kao što nisu marili za posledice NATO bombardovanja Jugoslavije osiromašenim uranijumom, rekao je Poljanski govoreći o odluci Londona i Vašingtona da Ukrajini pošalju municiju sa osiromašenim uranijumom.

Poljski mediji su se žalili na povećanu radijaciju na zapadnim teritorijama Ukrajine i istočnim delovima Poljske nakon što je ruska vojska uništila skladište sa ovakvom municijom u Hmeljnickom, ali Britance i Amerikance nije briga.

Kasetna municija, ako se koristi u suprotnosti sa Međunarodnim humanitarnim pravom, u civilnim naseljima, što i čini kijevski režim, predstavlja ozbiljnu dugoročnu pretnju za civilno stanovništvo, objasnio je.

Sam Vašington je decenijama žigosao kao „ratne zločince“ sve one koji su koristili ovu vrstu municije, podsetio je i onda objasnio da su Zelenski i njegovi saradnici, tj. američke vlasti, po istoj toj logici, ratni zločinci i dele punu odgovornost, kazao je.

„Kijevski režim svakodnevno udara kasetnom municijom po severnim regionima Donjecka, gde nema vojnih ciljeva. Njihov jedini zadatak je teror nad civilima, što je zabranjeno Međunarodnim humanitarnim pravom, ali se u potpunosti uklapa u taktiku kijevskog režima, koji je odavno prešao na otvoreno terorističke metode“, objasnio je.

Uprkos svemu tome, kasetna municija ne pruža nikakve posebne prednosti na bojnom polju, i Vašington je toga svestan.

Za razliku od Sjedinjenih Država, stav Rusije o kasetnoj municiji je dosledan i zahteva striktno poštovanje pravila i zahteva Međunarodnog prava, naglasio je.

Tresla se gora, rodio se miš

Zapad i Kijev su očekivali da će kontraofanziva da im donese pobedu, i u te svrhe su u borbu uključili vojnu opremu NATO-a, potrošene su milijarde iz džepova zapadnih poreskih obveznika, kazao je Poljanski i dodao da njihovi ciljevi nisu ostvareni.

„Sve liči na poslovicu: Tresla se gora rodio se miš“, rekao je.

Zapadni dobavljači oružja za Ukrajinu su odgovorni jer ignorisanjem svih svojih obaveza da prate krajnjeg korisnika isporučenog oružja ugrožavaju globalnu bezbednost, dodao je.

Zbog totalne korupcije u ukrajinskoj vojsci, zapadno oružje se nekontrolisano „širi“ po svetu, preko crnog tržišta isplivava u zonama sukoba na Balkanu, u Africi, Latinskoj Americi, direktno narušavajući regionalnu bezbednost, objasnio je.Zašto bi američki narod plaćao iz svog džepa vojne avanture Demokratske stranke, upitao je Poljanski ukazujući na nedavni zahtev američkog predsednika Kongresu da izdvoji dodatnih 24 milijardi dolara na već potrošenih 113 milijardi dolara zvanične pomoći.

To je otprilike 900 dolara za svaku američku porodicu, ukazao je.

Javno mnjenje u Nemačkoj i Francuskoj je takođe protiv isporuke krstarećih raketa „taurus“ i „skalp“ ukrajinskim nacionalistima, ali njihove vlasti, uprkos tvrdnjama da su demokratske, apsolutno se oglušuju o pozive svojih građana, dodao je.

Ko od ovoga profitira?

Amerikanci i Evropljani profitiraju, niko drugi, rekao je.

Vašington troši vojne arsenale svojih satelita i na taj način „čisti“ tržište za proizvode američkog vojno-industrijskog kompleksa kako bi ih prodale sopstvenim partnerima prema dobro uspostavljenoj šemi još od Drugog svetskog rata, ukazao je.

Evropa plaća novo oružje ne samo novcem, već i suverenitetom, dodao je.

Ispostavilo se da je sopstvena odbrambena politika, koju je Evropska unija svojevremeno tako marljivo gradila godinama, kao u godinama Hladnog rata, potpuno podređena interesima Vašingtona, istakao je.

(RT Balkan)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *