РУС У СБ УН БРАНИО РЕПУБЛИКУ СРПСКУ И НАПАО ИНЦКА: „Тај човек је србомрзац“

RUS U SB UN BRANIO REPUBLIKU SRPSKU I NAPAO INCKA: „Taj čovek je srbomrzac“

9 novembra 2017

Zamenik stalnog predstavnika Rusije u UN Vladimir Safronkov optužio visokog predstavnika za BiH Valentina Incka za srbofobiju i gubitak veze sa realnošću.

Incko inače podnosi izveštaj pred SB UN o stanju u BiH, a Safronkov je taj njegov izveštaj ocenio najneobjektivniji u poslednjih osam godina, prenela je agencija Tass.

Safrankov je, prenosi ruska agencija, rekao da taj dokument manje govori o realizaciji mirovnog sporazuma, a više predstavlja skup napada na Republiku Srpsku.

Ti napadi su, rekao je Safronkov, izabrani tendenciosno i pristrasno što su, nažalost, već u sali prihvatile neke delegacije.

Prema njegovim riječima, iz Inckovog izveštaja proizilazi samo jedno – da su za sve probleme u BiH krivi samo Srbi.

– Svakome ko je je iole upoznat sa situacijom u BiH, jasno je da je slika, koju je predstavio visoki predstavnik, daleko od stvarnosti, da dovodi u zabludu i pokazuje da je autor izgubio dodir sa realnošću – rekao je Safronkov.

Zabrinutost, kazao je, izaziva to što Incko naginje ka neprikrivenoj srbofobiji, kao i to što je svoje svakodnevne aktivnosti sveo na razjašnjavanje odnosa sa Banjalukom i lobiranje za evroatlantske integracije BiH, uprkos sadržaju njegovog mandata i unutarpolitičkoj realnosti u zemlji gde boravi.

Safronkov je podsetio da Incko predstavlja međunarodnu zajednicu u celini, a ne njene pojedine članove, i to po njegovom izboru.

– On je dužan da sprovodi usaglašenu liniju, a ne da izvršava nečije pojedinačne naloge i da se rukovodi ličnim animozitetima – istakao je Safronkov.

Prema njegovim rečima, visoki predstavnik u BiH ne bi trebalo da se bavi antagonizmima, već dobrosavesnim izvršavanjem svojih obaveza.

– Ovakav pristup podrazumeva podsticanje procesa nacionalnog pomirenja, unutrašnjeg političkog uzajamno uvažavanog dijaloga, kompromisa i konsenzusa i, naravno, poštovanja mišljenja svih strana – kazao je Safronkov.

Inače, Rusija je podržala podržala Rezoluciju Saveta bezbednosti UN o nastavku vojne operacije EU u BiH, ali je još jednom oštro kritikovala visokog predstavnika.

KOMENTARI6 komentara

 1. Velika Metla says:

  A KO drugi da bude kriv jednom ljigavom vatikanoidu kao što je Incko nego Srbi? E,Incko,možeš SAMO da kevćeš!To ti najbolje priliči!

 2. Zaharije Serak says:

  Ne nisu Srbi samo krivi.Kriva je R.S. sa pokušajima da učini život nemogućim u Bosni i Hercegovini.Pa to nije ništa novo,samo se sljede smjernice bivšeg rukovodstva na čelu sa ratnim zločincem Karadzicem.Covjek koji nije iz Bosne,čovjek kome je Bosna dala ruku,čovjek koji joj je vratio kako je vratio.Naravno bivši kockar,zatvorenik zbog privrednog kriminala,na kraju ratni zločinac .Ja nisam kriiv.

  • ARTILJERAC says:

   Lupaš gluposti kao i uvek, obrazuješ se preko tabloidne štampe u sarajevu...

  • Filip says:

   Zaharije, odgovori na pitanje kad je nastala BiH, a kad je počeo rat u Bosni? Zaboravio si kako su Orić i njegovi mudzahedini u tvoje ime pobili moje najblize u okolini Srebrenice? Pokusavas da svojim komentarima operes svoje krvave ruke...SRAM TE BILO!!!

   • Velika Metla says:

    Filipe,da bi balijaner osećao sram prvi uslov je da ima obraza,ali takva ološ sedi na obrazu!

  • Velika Metla says:

   Balijaneru,lepo te naučio Incko da kevćeš,pa sad s njime u duetu kevćeš! Samo kevći,za ništa drugo i nisi!Hteo si rat,balijaneru,i dobio si ga,pa sada plačipizdiš,poturice!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *