Рушење Додика почиње после Божића!?

Rušenje Dodika počinje posle Božića!?

25 novembra 2015

BOSNIA-POLITICS-INAUGURATION-DODIKOpozicija u Republici Srpskoj u saradnji sa zapadom napravila je tajni plan za rušenje predsednika Republike Srpske Milorada Dodika, tvrdi portal Sputnjik, koji je imao uvid u dokument „određenih snaga kojima nije po volji njegovo nastojanje da vodi politiku, pre svega, u interesu građana Srpske“. S druge strane, iz SDS-a poručuju da su u pitanju laži i podvale „kojima se pokušavaju prikriti brojne Dodikove afere“.

Predsednik RS potvrdio je juče da se u BIH radi na njegovom rušenju, ali i urušavanju svih ključnih institucija Republike Srpske i da zaista postoji takav plan u pet tačaka.

– Plan podrazumeva da se ospori autoritet predsednika RS, tako što ću se ja kao predsednik stalno napadati. Tamo precizno stoji da nijedan dan ne sme da prođe da se nešto protiv mene ne otvori, ako nema nešto novo, da se onda reciklira neka priča iz prošlosti, nešto o navodnoj kriminalizaciji. Na tapetu će biti i Vlada RS, a vrhunac svega je treći stav tog dokumenta da se nastoji omalovažiti bilo koja odluka Skupštine RS, što opozicija i čini. Sledeća faza je diskreditacija Radio-televizije RS i uporedo s tim Ministarstva policije – objasnio je Dodik.

Sputnjik navodi da je u kreiranju plana glavnu reč vodio opozicioni Savez za promjene: Srpska demokratska stranka, Partija demokratskog progresa, Narodni demokratski pokret, koji inače čine vlast u zajedničkim organima BiH sa još nekim manjim partijama, pojedinim medijima i nevladinim organizacijama. Kulminacija napada na Dodika i aktuelnu vlast i maksimalan efekat trebalo bi, kako je predviđeno, da se postigne nekoliko dana posle Božića, a za akciju su, navodno, obezbeđena i „dodatna finansijska sredstva“.

Predsednik Socijalističke partije i Dodikov koalicioni partner Petar Đokić izjavio je da se tajni plan opozicije i međunarodnih centara moći za rušenje vlasti u RS može povezati sa onim što se već provodi u Srpskoj, prema Republici i posebno prema Dodiku.

– To je plan koji ima za cilj da ovaj još jedan isečak vlasti u BiH koji nije pod kontrolom centara moći u Sarajevu i onih međunarodnih van Sarajeva, pokuša staviti pod kontrolu, jer se očigledno Republika Srpska sa svojom politikom u ovom trenutku ne uklapa u scenario za BiH i celi region – ocenio je Đokić.

U SDS-u tvrde da „svaki put kada se pojave novi dokazi o milionskim krađama u koje je umešan vrh Republike Srpske, Savez nezavisnih socijaldemokrata plasira priče o navodnim planovima za rušenje Dodika“.

– Ta kuknjava nije ništa drugo nego podvale i laži kojima se pokušavaju prikriti brojne afere u koje je umešan Milorad Dodik. U strahu su velike oči. To je samo potvrda da se vrh RS plaši dokaza o kriminalu i saznanja do kojih je došao SDS i Savez za promene. Jedna od tih afera, koje su uzdrmale vrh RS je i saznanje kako je Dodik kupio vilu u Beogradu, kao i kako su isparili milioni iz Birča, Bobar banke, Balkan Investment banke, robne kuće Boska, IRB-a i mnogih drugih firmi – tvrde iz SDS-a.
Udar i na Dan Republike Srpske

Simptomatično je da se objava teksta o tajnom planu za rušenje Dodika gotovo podudara sa najavljenom raspravom u Ustavnom sudu BiH o Zakonu o praznicima Srpske, po zahtevu bošnjačkog člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića. On, naime, traži da Ustavni sud proglasi Dan i krsnu slavu Republike Srpske, 9. januar, neustavnim i tako zabrani Srpskoj da proslavlja ovaj praznik.

Tim povodom, zajedničkim saopštenjem oglasili su se predsednik Srpske Milorad Dodik, predsednica Vlade Željka Cvijanović i predsednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović.

– Svaka odluka Ustavnog suda BiH koja bi išla u pravcu poništavanja 9. januara kao Dana Republike Srpske predstavljala bi političku, a ne pravnu odluku i ne bi bila provodiva na teritoriji Republike Srpske. Obeležavanje 9. januara kao Dana RS ne ugrožava interese nijednog naroda u Republici Srpskoj, ali bi bilo kakva odluka u pravcu osporavanja tog datuma ugrozila institut demokratskog odlučivaenja i demokratski izražene volje građana Srpske, što je apsolutno nedopustivo. Ni Ustavni sud BiH, niti bilo koja sudska instanca u svetu ne može da poništi narodnu volju manifestovanu kroz odluku Narodne skupštine Republike Srpske da 9. januar proglasi Danom Republike – navodi se u zajedničkoj izjavi.

Zavera sa Jahorine

Milorad Dodik je u pauzi Međunarodne konferencije o bezbednosti u svetu, koja je juče počela u Beogradu, izneo detalje plana za koji kaže da je sročen na Jahorini i da iza njega stoje neke ambasade u Sarajevu, NVO pod kontrolom zapadnih vlada, kao i pojedine opozicione partije.

Stalne optužbe

„Plan rušenja vlasti u Republici Srpskoj podrazumeva i stalne optužbe na račun Vlade Republike Srpske i premijera Željke Cvijanović, koju treba nastaviti optuživati i pritiskati direktnim diskreditacijama u vezi sa već poznatim snimkom i stalno plasirati u javnost o Cvijanovićevoj nesposobnosti i nekompetentnosti“, tvrdi se u tekstu Sputnjika.

(vesti-online.com)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Milan says:

    Nije Dodo cvecka, ali da nije njega davno bi braca po materi raz.ebali Republiku Srpsku! Da kada se stvari u BiH stabiliziraju tad se mogu potezati pitanja kradje, nepotizma itd. Ta pitanja se danas mogu i trebala bi biti otvorena i Crnoj Gori. Srbiju po tim pitanjima danas ostaviti na miru, ali koliko sutra i u Srbiji rjesavati kradje i lopovluke. Biti ce jeb.eno tesko odrzati sve to nad vodom.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *