RUŠENJE REPUBLIKE SRPSKE: Srpska protiv „Dejtona 2“ i pet regija

RUŠENJE REPUBLIKE SRPSKE: Srpska protiv „Dejtona 2“ i pet regija

11 marta 2014

rs-bih-u-pet-regija_620x0Srpska je odlučna da zaštiti svoju ustavnu poziciju i dejtonske nadležnosti uprkos novom pritisku međunarodne zajednice da se što pre donese novi ustav BiH. Odgovor iz Banjaluke je jasan – ne dolazi u obzir rušenje „Dejtona“, kroz podelu zemlje na pet regija!

Potpuna blokada evropskog puta, rušilačke demonstracije i paraliza institucija BiH u Sarajevu nametnuli su oštre zahteve međunarodne zajednice za korenitim ustavnim promenama i organizovanjem nove konferencije posvećene BiH, po uzoru na dejtonsku.

Sve učestaliji su stavovi Brisela i Vašingtona da se, 19 godina nakon završetka rata, „raspakuje“ Ustav, jer je „zemlja suočena sa najvećom političkom i institucionalnom krizom od ‘Dejtona’ do danas“.

Dejton“, kojim je okončan rat, sada je krivac za nefunkcionalnost zemlje, zbog čega se mora doneti novi ustav. To je i zaključak najnovije rasprave u američkom Senatu, od kojeg su evropski parlamentarci zatražili veći angažman SAD u BiH.

Analitičar Međunarodne krizne grupe za BiH Srećko Latal kaže, za „Novosti“, da je međunarodna politika doživela potpuni krah u BiH i da su i Brisel i Vašington svesni da se mora nešto preduzeti u zemlji.

– Jasno je da nema jedinstvenog stava unutar međunarodne zajednice o BiH. Međutim, svi su saglasni da ustavni sistem treba menjati i da je potrebam novi pristup. Ipak, nije realno očekivati da će u skorije vreme da dođe do dramatičnih promena Ustava. To nije moguće, niti je poželjno – rekao je Latal.

On smatra da do nove međunarodne konferencije o BiH sigurno neće doći u ovoj godini, jer su izbori u oktobru.

– Ne očekujem korenitu promenu ustavnog uređenja, niti nametanje rešenja iz međunarodne zajednice, ali veći angažman SAD i EU će svakako uslediti – rekao je Latal.

Paljenje zgrada kantonalnih vlada i Predsedništva BiH, kao posledica narodnog besa i ogorčenosti, osnažilo je ideju o napuštanju „Dejtona“ i stvaranju „nove, briselske Bosne“.

Naravno, bošnjački političari i njihovi lobisti u svetu iskoristili su demonstracije i odmah zatražili ukidanje kantona u FBiH, ali i – entiteta, što je u RS ekspresno odbačeno!

Stav Banjaluke je poznat – ustavnu poziciju RS, njenu teritoriju i nadležnosti niko ne sme da dovodi u pitanje.

Srpski zvaničnici pristaju da se Bošnjaci i Hrvati dogovore oko ustavne reorganizacije FBiH, koja ima deset kantona, 11 vlada i stotinu ministara, ali da u RS ne diraju.

Zvaničnici RS tvrde da je posebno podmukla bošnjačka ideja o unitarizaciji zemlje kroz priču o formiranju pet regija, po ekonomskim i geografskim principima. Sarajevo zagovora formiranje sarajevske, mostarske, tuzlanske, zeničke i banjalučke regije, ali u RS to tumače neprihvatljivim i direktnim napadom na entitetsku liniju.

I na proteklom sastanku domaćih političara sa evropskim komesarom za proširenje EU Štefanom Fileom, u neformalnim razgovorima, pojavile su se ideje o „Dejtonu dva“ ili „EU 1“, a sve radi donošenja novog ustava BiH.

Od neformalnih razgovora ubrzo se došlo i do zvaničnih. Evropska parlamentarka Tanja Fajon zatražila je od američkog Senata da se hitno provedu široke ustavne promene u BiH.

– BiH je u najvećoj političkoj krizi od svih zemalja Zapadnog Balkana. Vašington i Brisel moraju BiH da stave na vrh prioriteta na Balkanu. To je trenutno najnestabilnija zemlja u regiji podeljena po etničkim linijama – naglasila je ona.

Fajonova je pozvala SAD da se angažuju kako bi bio obezbeđen „jedan novi pristup prema BiH“.

– U suprotnom slučaju, moglo bi se desiti veliko nasilje u toj zemlji, posebno pred izbore ove godine – upozorila je Fajonova.

ZA I PROTIV “DEJTONA DVA“

* Brajan Hojt Li, zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD:

Neophodne su suštinske reforme ustava BiH. „Dejton“ nije tu da traje zauvek. BiH mora da napreduje ka EU i NATO, a put za to su suštinske reforme.

* Sebastijan Kurc, ministar spoljnih poslova Austrije:

BiH treba novi ustav koji će osigurati funkcionisanje države i vladu sa jasnim nadležnostima. Bez novog ustava, BiH nema budućnosti.

* Milorad Dodik, predsednik RS:

Neće biti nikakvog „Dejtona dva“. Zahtevi za novi ustavom i nemiri u FBiH su koordinisana akcija. RS ima dovoljno kompetencija da odbrani svoje ustavne pozicije.

* Mladen Bosić, lider SDS:

I Hrvati i Bošnjaci, svako iz svojih razloga, zagovaraju promenu „Dejtona“, jer jedni traže treći entitet, a drugi ukidanje entiteta. To je više nego opasna igra u kojoj RS sigurno ne bi prošla dobro.

(Novosti)

KOMENTARI2 komentara

  1. Aleksandar says:

    Trebaju nam sustinske promene kao sto rece Brajan Hojt Li, zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD. Promjene da napravimo federalnu drzavu sa tri federalne jedinice a na vrhu treba ostaviti ministarstvo vanjskih poslova. Takovo uredjenje nece moci zakociti tri poslanika u zajednickim organima koji nece da dodju na posao.Takvo uredjenje smiruje napetosti izmedju naroda u BiH i daje svim narodima vece slobode.

  2. Milisav Visnjic says:

    Nama treba samo sloga nista drugo,a ostalo mi imamo!!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *