РУСИ БЕСНИ НА ХРВАТСКУ: Хрвати прљавом игром разбеснели Москву

RUSI BESNI NA HRVATSKU: Hrvati prljavom igrom razbesneli Moskvu

2 jula 2017

Američki lešinarski fond Najthed kapital praktično je preuzeo Agrokor sa 480 miliona evra novog kredita, čime je postao najveći poverilac hrvatskog giganta-gubitaša, preneo je hrvatski portal Indeks.

Kako se navodi u tekstu hrvatskog portala, ovakav razvoj siuacije bio je jasan daleko pre nagodbe, to jest, čim je vladin poverenik objavio da su pristali na američke uslove rol-ap modela kreditiranja, u kom će ovaj fond, zahvaljujući vladinoj odluci da mu osigura status „super-senioriteta“, iz avanture zvane Agrokor izaći sa neverovatnih 60 posto profita, dok će mnogi drugi kreditori imati značajne otpise, koje će morati godinama da pokušavaju da naplate sudskim putem.

Svež novac Agrokoru biće dodeljen po uslovima „rol-apa“, to jest, za svaki evro novog kredita fond Najthed kapital će dobiti i po jedan evro starog kredita kao senioritet pri naplati.

Ovaj potez hrvatskih vlasti i američkog fonda opravdano je razljutio ruske banke, koje su istu stvar tražile za svoj poslednji kredit pre urušavanja Agrokora, ali je njihov predlog tada glatko odbijen. Sada im se nudi da preko „rol-apa“ izvuku tek deseti deo svojih ulaganja, pa su Rusi počeli da plene Agrokorovu imovinu.

Amerikanci dobijaju Ledo, Jamnicu i Konzum

Iako to uz Agrokora nisu jasno potvrdili, aktivacijom „leks Agrokora“ zamrznute su sve druge obaveze ove kompanije, a vraćanje ovog kredita postavljeno je kao prioritet, pa su na raspolaganju Amerikancima sve najvrednije kompanije.

Kao jemci za novi kredit spominju se Ledo, Jamnica i Konzum, kompanije koje su bile jemci i u staroj mreži Agrokorovih jemstava. Na pitanje kako misle da izbrišu stara jamstva, iz Agrokora kažu:

– Procena da li je neko kvalitetan jamac je procena onoga ko daje kredit. Obzirom na strukturu ovog konkretnog kredita, a vezano na novi Zakon o izvanrednoj upravi, jemstva data za ovaj kredit će imati prednost u odnosu na sva ona jamstva data ranije. Stara jamstva ne prestaju da važe, samo nova u odnosu na njih imaju prioritet.

To zapravo znači da će drugi vlasnici jemstava na Agrokorove kompanije, po svemu sudeći, ostati kratkih rukava, ocenjuje Indeks, pošto novi zajmodavci traže da prilikom prodaje Agrokorove imovine 90 posto iznosa pripadne njima, a da dužnici i Agrokor mogu zadržati prihod od prodaje kao tekući kapital jedino ako im to odobri zajmodavac, odnosno američki fond.

U celoj zamršenoj priči, osim Rusa, ne treba zaboraviti i interese vlasnika takozvanog „PIK duga“, trećeg po veličini u mreži Todorićevih kreditora, to jest dugovanja prema zapadnim fondovima čijim je novcem Todorić kupovao Merkator i koji su mu pozajmili pola milijarde evra. Hrvatske vlasti to tretiraju kao lični Todorićev dogovor, odigran preko njegove holandske kompanije, pa vlasnici PIK-a nisu uključeni u poverilačko veće iako je trebalo da preuzmu deonice kompanije u junu 2018. godine, u slučaju da im se kredit ne vrati, podseća Indeks.

(Pravda)

KOMENTARI12 komentara

 1. Zaharije Serak says:

  Nije mi jasno zasto su "besni"?Osim Srbije niko nije u velikoj ljubavi sa Rusijom.Svima,osim Srbiji su nepoznati loši ugovori,tenderi bez tendera sa Rusijom.Mi malo stariji se sjećamo kako su prošle Države koje su bile pod Ruskom čizmom.Poljska,čehoslovačka,Madžarska ,Bugarska,Rumunija i umalo bivša YU.Sada Rusija vidi u Srbiji zlatnu koku,a Srbija u Rusiji majku.Majke nema jer kod Rusa je jedino ispravno.Rusija na prvom mjestu,pa ostali.Nazalost Srbija to još nije prihvatila,ali zato Hrvatska jeste.To sto je Rusija "ljuta" to ama bas nikoga nije briga.Samo ona stara mudra:"Sto dalje od Ruske čizme"!

  • padre says:

   O kojoj ti "ruskoj čizmi" pričaš?To je bio Sovjetski savez, i koliko ja znam, ni Rusi se nisu dobro proveli u to vreme!

  • Ovchara says:

   Ne smrdi hrvoje. Kopaj kontejnere u "lijepoj vasoj" bankrotiranoj i jezik za zube !

 2. Kulak says:

  Sberbank i VTB su kreditirale Agrokor sa 1.400.000.000,00 evra.Za dobiti tolike kredite od ruskih banaka,Ivica Todorić im je podneo lažirane i frizirane finansijske izveštaje u kojima je Agrokor prikazan kao firma koja ima dobit u poslovanju,iako je realno teški gubitaš.U finansijskim izveštajima Agrokora lažno su prikazane i obaveze za kredite i obaveze prema dobavljačima koje su u stvarnosti daleko veće nego što ih je Rusima prikazao Todorić.Imovina Agrokora nije dovoljno velika da Rusi namire svoja potraživanja.Rusima sad preostaje da sudski tuže hrvatsku državu koja je "Lex Agrokorom" stala iza privatne firme obitelji Todorić ili da svoja potraživanja namire DRUGIM SREDSTVIMA.Ta DRUGA SREDSTVA podrazumevaju i nekonvencionalna sredstva i metode naplate duga koja uključuju i RUSKU MAFIJU. Tako da će Ivica Todorić i oni koji tom banditu drže leđa (Plenković,Martina Dalić) uskoro zapevati jednu veoma lepu pesmicu!

  • Ovchara says:

   Ima jos 1 varijanta i ta varijanta je od pocetka najbitnija,a ona je uknjizba na srpski deo Agrokora i mozda i onaj RS-a kako bi se Rusi naplatili i onemogucili pljacku 1,6 mlrd.od strane amera. Rusi su znali vec na pocetku da ce Agrokor da propadne ali dali su kredit da bi preuzeli srpsko trziste i odvojili ga od kontrole i slabljenja od strane zapada. Znaci sledi borba na srpskim sudovima za taj deo Agrokora jer ce ameri da prete Vucicu.

 3. Portopranco says:

  Ustaški Zagreb je krenuo u gadnu igru obmanjivanja Rusije i izbjegavanja vraćanja duga.Ali,DUG JE DUG.Ustaše su poražene u 2.svjetskom ratu i bit će poražene opet.

 4. deda mraz says:

  Ovaj Zaharije kao da je pao sa marsa pa valjda ti je jasno da SSSR nije Rusija nego judaska tvorevina koja nema nikakve veze sa carskom Rusijom i sadasnjom Rusijom a sto smo mi jos uvek komunistacka tvorevina to je samo zahvaljujuci ovakvima kao sto je Zaharije i sto pricaju po direktivi iz CK i o kakvoj ljubavi lupetas kada smo 70 godina uceni da mrzimo Ruse a da volimo fasiste Nemce ako nad dadnu maraka a sada Natovce ako nam koji falsifikovani dolar daju i sve opljackaju pa mi moramo dugove vracati.

  • Ovchara says:

   Hrvatima nista nije jasno,oni umru zbunjeni.

  • Zaharije Serak says:

   Meni nema niko ništa da "dadne".Vjerovatno kada imaš /ako imaš/prodaješ ili kupuješ nešto u Ruskim rubljama,a sa prezirom odbijaš onoga ko ti ponudi Dolar.Pod "mojim" komunistima ja sam radio i živio dobro.Zavrsio sam Gradjevinski fakultet u Sarajevu "stigao" i do Rusije i Amerike.Nisam imao dileme da je to bilo dobro ili loše.Da se iskolujem sada u ovome sistemu ili u jednom ili drugom entitetu je nemoguce.Nemoguce jednostavno,jer poslije "odvratnog" komunističkog vremena ni jedan profesor nije priznat u svojim naučnim radovima nigdje u Svijetu.Jednostavno da bi bio tu moraš objaviti naučni rad izaći u jednom od priznatih časopisa ,a to nije niko uspio.Sa svojim "komunističkim"obrazovanjem,evo već 17 godina radim za konzultantsku firmu Delloit.Ti ćeš naravno da i dalje pričaš da su "komunisti krivi" za tvoj uspijeh ili neuspjeh.Govori o "falsifikovanom" Dolaru,a zaboravljaš da je recimo od 10 najjačih tehnoloških kompanija u Svijetu deset iz Amerike.Jedan Apple i recimo Google vise vrijede nego Ruska berza.Rusija osim naoružanja ne proizvodi ni peglu da je kurentna na Svjetskom tržištu.Za održavanje servisiranje Ruskih obaveza,Rusiji treba $125-140 po barelu nafte.Tih para nema i neće biti dugo.Zato je inflacija u Rusiji ona koja je,a potražnja za Dolarom,kao nekada.Vjeruj mi ja sam Ruski/Moskovski/ zet i ja sam u Rusiji ili službeno ili privatno najmanje pet puta godišnje .Ja vidim razliku,ja pričam tamo sa ljudima Još

   • RS says:

    Ne vidis ti nista.

 5. goran says:

  Ako slon moze da bude besan na komarca, onda on nije slon.

 6. Mlax says:

  Izradise Hrvati Ruse jos gore nego Crnogorci.Kako Ameri lupaju Ruse po dzepu gde god stignu.Rusi ostaju jratkih rukava I bez vlasnistva bilo cega u Hrvatskoj,jedino gde mogu da se izvade je Frikom,Dijamant I Mercator-s Srbija.Ukoliko Rusi nepreuzmu pomenute kompanije u Srbiji ostaju bez svog novca 100%.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *