РУСИ ДЕЦЕНИЈУ ИСПРЕД СВИХ: Још једна подморница несхватљивих могућности

RUSI DECENIJU ISPRED SVIH: Još jedna podmornica neshvatljivih mogućnosti

3 januara 2020

Nuklearna podmornica pete generacije („Projekat Haski“), koja se trenutno gradi, biće naoružana balističkim, protivgradnim i hipersoničnim raketama.

Prema dokumentima koji je objavilo Savet Federacije Rusije – „Projekat nuklearne podmornice“ – „Haski“ će koristiti module sa naprednim protiv-brodskim, balističkim i hipersoničnim raketama.Malakhit Design Bureau zadužen je za proizvodnju podmornice. Prema šefu korporacije United Shipbuilding Alekseju Ramanovu, prva podmornica ovog projekta najverovatnije će biti završena u narednih sedam do deset godina. Postojeći projektni planovi govore da će podmornica biti napravljena u dve verzije.

Prva verzija će imati namensku protivbrodsku / protivpodmorničku ulogu (plovilo će biti opremljeno krstarećom raketom 3M-54 “Kalibr”, kao i naprednim, super-kavitacijskim torpedom za protivpodmorničko ratovanje, brzine 370 km/h).

Druga verzija će biti strateška napadačka podmornica. Planom je predviđeno naoružavanje podmornice protivbrodskom verzijom supersonične rakete 3M22 „Cirkon“, čija je glavna svrha neutralizovanje velikih neprijateljskih mornaričkih formacija – grupa aviona-nosača, pristaništa i drugih vrsta plovila.

Glavno poboljšanje klase Haski je nova supersonična krstareća raketa koju bi trebalo da poseduje – 3M22 „Cirkon“. Raketa je uspešno testirana u 2017. godini, dostigavši maksimalne brzine i do devet Maha. Ogromna brzina rakete je čini izuzetno teškom za praćenje i gotovo ju je nemoguće presresti.

To je zbog sposobnosti rakete da krstari hipersoničnom brzinom dok leti vrlo blizu vodene površine, čime ometa brodski radar da je otkrije preko horizonta. Sposobnost 3M22 „Cirkona“ da dosegne devet Maha znači da je preko tri puta brža od prethodne generacije ruskih protivgradnih raketa.

Na primer, ruska raketa P-800 „Oniks“ ili P-700 „Granit“ mogla bi da dostigne brzinu od 2,5 Maha. Pored toga, poređenje NATO-ove primarne protivbrodske rakete Harpun iz 1970. godine, sa skromnom brzinom od 537 mph (Mah 0.71), čini je beznačajnom u odnosu na „Cirkon“ i njenu brzinu od devet Maha.

Podmornica je planirana da nosi do 50 raketa i trebalo bi da ima sličnu, mada znatno napredniju konstrukciju lansera tipa klase Jasen, koja može da izdrži između 24 i 32 rakete, u zavisnosti od tipa rakete i ciljeva misije.

Šef sektora za robotiku Malakhit Design Bureau-a Oleg Vlasov, izjavio je da će klasa Haski biti opremljena dronovima. Ostale značajne ofanzivne sposobnosti klase Haski takođe uključuju mogućnost upravljanja raznim bespilotnim podvodnim vozilima (UUV).

Dostupne informacije takođe pokazuju da će ova klasa imati torpedo oko središta podmornice, slično kao u klasi Jasen, a pramac je rezervisan za prednje lansere i sonarne sisteme. Neki izvori čak izveštavaju da će podmornica razmestiti zloglasni torpedo „Poseidon“.

Još jedna bitna karakteristika klase Haski biće neverovatano nizak nivo zvučnog potpisa. U njenoj konstrukciji će se koristiti složeni materijali tako da je zvučne talase podmornice teže detektovati. Pored toga, očekuje se da će biti ugrađene napredne tehnologije dizajnirane za ublažavanje zvučnog potpisa, što klasu Haski čini dva puta tišom od prethodnih generacija podmornica.

Neki zapadni posmatrači nazvali su podmornicu klase Haski “suvišnom”, pošto se klasa Jasen takođe proizvodi. Međutim, integracija hipersoničnog oružja, povećana automatizacija i robotska integracija, uz značajno smanjeni zvučni potpis, čine klasu Haski bez premca.

Međutim, istinska prednost klase Haski uopcšte ne leži u njenim neuporedivim tehničkim specifikacijama, već u njenoj povoljnoj ceni.

Očekuje se da će podmornica koštati 30 do 50 odsto manje od klase Jasen. Niži troškovi proizvodnje znatno će olakšati zamenu svih podmornica treće generacije u ruskoj službi, uključujući klasu Akula- i Siera.

(Webtribune.rs)

KOMENTARIJedan komentar

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *