РУСИ ДОБИЈАЈУ ЈОШ ЈЕДНУ БАЗУ У СИРИЈИ

RUSI DOBIJAJU JOŠ JEDNU BAZU U SIRIJI

10 marta 2021

Ruske oružane snage pripremaju se za postavljanje još jedne stalne vojne baze u Siriji.

Smeštena je u pustinji Badija, u blizini istorijskog grada Palmire. Novi bastion biće opremljen u Mont al-Mazaru ili Džabal al-Mazaru.

Baza će sadržati helidrom jer je pista sada popločana dužinom od oko 780 metara na istočnoj strani, pokazale su satelitske fotografije. Ukupna površina koja se priprema iznosi oko 37 hektara.

Radovi su nedavno započeti i formalno su povezani sa podrškom na terenu koju moskovske trupe pružaju sirijskoj vojsci (SAA) protiv ID u pustinji Badija.

Ovo je deo pretpostavljenog plana za okruživanje ćelija Islamske države u kvadratu. Ovo, koristeći reku i drugu strukturu, koju su novoosnovane proiranske milicije u rudnicima fosfata Savana (Homs), predstavljaće prirodnu prepreku. U tom kontekstu, nova baza Federacije bila bi platforma za pokretanje operacija.

Pustinja Badija je osetljivo područje, sa prilično značajnim prisustvom ID. Početkom januara 2021. godine, najmanje devet vojnika sirijske vojske ubijeno je u zasedi u njihovom autobusu na glavnom autoputu u centralnoj sirijskoj pustinji.

Sirijski mediji ranije su rekli da je šest osoba, bez vojničke identifikacije, ubijeno u blizini Vadi al Azeba u zapadnom delu sirijske pustinje poznatog kao Badija, istočno od grada Hame, kada je njihov autobus napadnut dok je bio u putu.

Zapadni obaveštajni izvori kažu da je poslednjih meseci zabeleženo nekoliko zaseda i napada od strane ostataka militanata Islamske države koji se sklanjaju u pećine u sirijskoj Badiji.

Treba se podsetiti da postoje izveštaji o uspostavljanju ruske baze u blizini Palmire još od 2016. godine.

(South Front)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *