РУСИ ГРАДЕ „ТЕСЛИН ТОРАЊ“ на српској планини

RUSI GRADE „TESLIN TORANJ“ na srpskoj planini

17 novembra 2019

Izgradnja tornja i naselja „Nikola Tesla“ na planini Rtanj u fazi je projektovanja, a početak gradnje se očekuje na proleće.

Projekat će realizovati ruski Institut za fiziku i tehnologiju i Međunarodni centar za istraživanje nasleđa Nikole Tesle, prenosi Tanjug.„Kupili smo pet hektara zemlje i nadamo se uskoro svim dozvolama, kako bi počeli na proleće gradnju“, kaže direktorka centra Milka Kresoja.

Osim tornja planiran je i naučno-istraživački centar u kojem će moći da rade svi oni inovatori koji se bave istraživanjem patenata Nikole Tesle.

Ovaj kompleks podrazumeva repliku Tesline rodne kuće i replike naselja, sa ciljem da se na “mističnu srpsku planinu“ privuče veliki broj turista.

„Planiramo i da sagradimo jedan od najmodernijih hotela koji bi nosio naziv ‘Smiljan’ u kojem bi stvari levitirale i gde bi posetioce dočekivala hologramska verzija lika Nikole Tesle“, dodaje Kresoja.

Toranj će biti izgrađen na uzvišenju i tu će ruski naučnici vršiti eksperimente onako kako je Tesla radio.

Prema njenim rečima, izgradnja Teslinog tornja omogućila bi bežični prenos električne energije, što je bio san srpskog naučnika.

„Tesla je takav toranj već izgradio na Long Ajlendu 1901. godine. Verovao je da je toranj samo početak čitavog sistema koji bi mogao isporučivati struju, bez žica, čitavom svetu. Pošto su finansije presušile, Tesla je založio imovinu i na kraju, izgubio sve. Toranj je uništen 1917. godine dinamitom“, objašnjava Kresoja.

KOMENTARI3 komentara

  1. Za Srbiju says:

    Lepa vest.

  2. Boban za Srpskog Cara i carevinu Srbiju says:

    E sada mi je jasnije što su Rusi isprobavali tajni brzopotezni dolazak S-400. Kada budu hazari iz amerike videli gotov zoranj koji im izbija pare iz džepa odma ima da narede amerikenjcima da nas opet bombarduju.

  3. Zoran says:

    Odlicna ideja, samo necu da kazem zasto. Ameri ce da se jave sami.:)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *