Руси и Амери ВЕЋ ИСЦРТАЛИ МАПЕ! Пао ТАЈНИ ДОГОВОР Лаврова и Болтона о Косову!

Rusi i Ameri VEĆ ISCRTALI MAPE! Pao TAJNI DOGOVOR Lavrova i Boltona o Kosovu!

30 oktobra 2018

Amerika želi da zajedno sa Rusijom reši kosovski čvor, dogovor je koji su prošlog ponedeljka postigli Moskva i Vašington.

Na sastanku ruskog šefa diplomatije Sergeja Lavrova i Džona Boltona, savetnika američkog predsednika Donalda Trampa za nacionalnu bezbednost, do detalja su se razmatrali dalji koraci kako bi se ubrzao dijalog i postigao dogovor između Beograda i Prištine.

– Ključna stvar koja je dogovorena u Moskvi je predlog koji je u ime Vašingtona izneo Bolton: da Amerika i Rusija budu garant dogovora između Beograda i Prištine. Trampova administracija ne krije da je za promenu granica, za podelu, a o tome pored Boltona sve češće govore i ostali predstavnici Trampovog tima. S druge strane, stav Rusije je poznat, Lavrov je nebrojano puta dosad ponovio da Moskva podržava svako rešenje koje prihvati Srbija, te da će Beograd imati punu podršku Vladimira Putina kada je u pitanju bitka za Kosmet – navode izvori Srpskog telegrafa upućeni u detalje sastanka u Rusiji.

Ruski senator Aleksej Puškov juče je u intervjuu Politici potvrdio da Moskva nije protiv razgraničenja.

– Postoji davno izneta ruska pozicija, koja se nije promenila – da podržavamo ono što Srbija smatra ispravnim. Ako se Srbija dogovori o korekciji, ne vidim ni najmanji razlog zašto bi Rusija bila tome opozicija – rekao je Puškov i dodao da nikada nije čuo nijednog ruskog zvaničnika da se protivi planu razgraničenja.

Naši sagovornici iz diplomatskih krugova ističu da su se Lavrov i Bolton najlakše sporazumeli kada je Srbija bila na dnevnom redu.

– Trampova administracija ima drugačiji, mnogo povoljniji stav po pitanju rešavanja sudbine Kosova nego što je to ranije bio slučaj. Trampov savetnik založio se za podelu pokrajine kao najboljeg mogućeg rešenja, jedinog koje garantuje da više neće biti sukoba, sa čime se složio i Lavrov. Jasno je da će se sada pritisak prebaciti na Prištinu, da ulazimo u ključnu fazu – ocenjuju stručnjaci i dodaju da to ne znači da će priča o statusu biti završena za mesec-dva.

Politikolog Jelena Vukoičić ne čudi što se o Kosmetu razgovaralo iza zatvorenih vrata.

– Ovo je zamršeno pitanje, ne po pitanju Rusije, koja je konzistentna, ali ono zbog čega treba da budemo posebno obazrivi je ono što se dešava u Vašingtonu. Bez Amerike nema bilo kakvog rešenja na Kosovu jer je ona dominantna sila i na Balkanu, dok Kosovom apsolutno dominira, a upravo u SAD postoji previranje između bivše i sadašnje administracije. Ipak, bila bih oprezni optimista – ocenjuje Vukoičićeva.

Bivši šef diplomatije Vladislav Jovanović smatra da će Kosovo biti tema i 11. novembra u Parizu, tokom sastanka dvojice predsednika, Putina i Trampa.

– Tada bi mogao čak da se očekuje ozbiljniji put ka rešenju. No, svakako je pozitivna činjenica, nakon susreta Boltona i Lavrova, da će se sastati Tramp i Putin jer daje mogućnost da se, između ostalog, i pitanje Kosova pomene već sad u Parizu i sigurno je da će Zapad dobiti podsećanje da tu stvar ne može da rešava sam bez Rusije – mišljenja je Jovanović.

KOMENTARI13 komentara

 1. test01 says:

  Kuhanje zabe (Srpskog naroda) se nastavlja. Bitno im je da se Kosovo prizna kao drzava i da time zakonski ozvanice ovu otimacinu! Zato im treba potpis Srbije koja treba da se odrekne svoje teritorije - NEVIDJENO !!! Zato imaju svoje ljude na vlasti u Srbiji. Izgleda da Rusiji Srbija nije vazna ali se igra politike da izvuce sto moze od zapada, podkusurivanje.. Politika USA (sa UK, Nemackom i Francuzima ..) se ne menja !!! Nema Tramp veze sa KiM, ima on drugih unitrasnjih problema.

 2. Velika Metla says:

  Dok im ginu sunarodnici oni se rukuju i smeškaju! Radujem se danu kada će ovaj svet biti uništen,kao i "knez" ovoga sveta!

  • Portopranco says:

   Ameri su dominantna sila na Balkanu?Svaka sila za vremena.

  • Milan says:

   Dobro šta je trebao da uradi? Da li je trebao ovom prilikom da snažno stegne Boltona za gušu? Ni tada Kijevske vlasti ne bi prestale sa napadima na Donbas, naprotiv tek bi dobili odrešene ruke, naoružanje i naređenja da napadaju.

   • Velika Metla says:

    Milan,naravno da ne treba da ga "steže za gušu"ali prezreti SVAKAKO! Držati distancu i "govorom" tela staviti mu do znanja gde je tom naci-amerikancu mesto! Usput i oči maklčice začkiljiti,pa neka razmišlja "šta je pisac hteo da kaže",a ne ovako ulizivački! Pod hitno ODMAH Rusiji je jedan Staljin potreban! Ne zbog ideologije,nego zbog toga da pokaže KAKO se "pregovara i razgovara" sa neprijateljima! Ništa drugo!

    • Miraš says:

     Takva pravila najčešće važi u našoj narodnoj svakodnevnici. Ali ima i među nama običnim smrtnicima razlike! Zar niste upoznali i videli nekog kako strpljivo i umiljato razgovara sa bitangom uvažavajući ga kao da je baš pravi čovek, a sa ciljem da otkrije šta mu je sve na umu. Takvi ljudi su predodređeni za diplomatiju, itd.

 3. Miraš says:

  Ja ne verujem u ovakvu mogućnost o kojoj pišu. Ako bi Bolton tražio u ime SAD od Rusije "da Amerika i Rusija budu garant dogovora između Beograda i Prištine" onda Rusiji to ne odgovara jer reč je o širenju NATO-a na Balkanu koje bi obuhvatilo najpre Kosovo i ubrzo posle toga celu Srbiju. Kosovo, tačnije Kosovo i Metohija je jedinstven slučaj u odnosu na sve ostale, zato što je pod kontrolom i zaštitom UN od 1999 godine te onda nezakonita su sva priznanja nezavisnosti Kosova počev od 2008 godine pa nadalje. ... Ni zauzvrat takvo dogovaranje sa SAD Rusiji ne treba. Npr. ne treba joj to ni zbog Donbasa jer Rusija na prvom mestu ne želi NATO u Ukrajini, a nije željna da u sastav Rusije upisuje još teritorija. Donbas će uvek biti tu gde je tik uz Rusiju što je isto dobra pozicija, najvažnije je da se ostvari mir za Donbas. Pošto Kijev ne miruje onda i međunarodno pravo radi u korist Donbasa, jer baš zbog kijevskog divljanja i represija nad stanovništvom Rusija sme bilo kada da prizna nezavisnost Donbasa. Takvi i već završeni sučajevi su poznati, to su Južna Osetija i Abhazija koje su stekle legitimno samostalnost na osnovu primene međunarodnog prava. Zatim takvo dogovaranje može da otvori veliku trku u svetu u otimanju teritorija drugih država pa da se posle dve ili tri vodeće sile dogovore o bespravnoj legalizaciji toga!

  • SLAVKO-KNIN says:

   Kod mene u mojoj Dalmatinskoj Zagori nas narod ima obicaj kazati.Cekaj mago dok sjekavac naraste.E tako ce se mnogi u Srbiji nacekati dok se Rusi i Amerikanci oko bilo cega dogovore.

 4. Miraš says:

  Kosovo ima smisla porediti sa sirijskom teritorijom istočno od Eufrata koju drže Kurdi uz pomoć Amerikanaca, a ovde su Šiptari dobili pomoć Amerikanaca, s tim da je Kosovo u poodmaklijoj fazi. Razlika je da Kurdi su zauzeli tu teritoriju boreći se protiv ISIS, a nisu je uzeli u u značajnom direktnom sukoba sa sirijcima. Zasad čak izbegavani su ozbiljniji sukobi Sirijskih snaga sa Kurdima u Siriji, mada bilo je nekih incidenata koji su bili prilika da se ozbiljniji sukob razvije. Mislim da u Siriji čuvaju se koliko mogu da u pogledu sirijskih Kurda ne desi im se onaj scenario koji nama desio sa Amerikancima i Šiptarima.

 5. Kulak says:

  Kosovo i Metohija su sastavni i neotuđivi deo Srbije,članice UN.Teritorijalni integritet i suverenitet Srbije je nepovrediv,nedeljiv i neprenosiv.Srbija je nacionalna država Srba i država svih državljana Srbije.I to je to.

 6. spira says:

  hohohoho ala se palite ko mladi majmuni. Neviđeno glup članak. Rusi se nisu dogovorili ništa sa Amerima. Ameri na njihovoh granici prete im ratom A Rusi ćse dogovaraju oko Kosova.

  • Miraš says:

   U pravu ste veoma glup članak, ali da li je i tendenciozan članak imajući u vidu ko se sve ima uticaja i kontrolu nad medijima koji pišu na našem području. Dakle glupost najverovatnije nije slučajna, nego u stilu da napišemo da se oni tamo i to u Kremlju tajno dogovaraju. Miriše na antiruska medijska posla u Srbiji.

 7. Budi Bog s nama says:

  Ameri kažu da je ta naša Srbija manja od Severne Karoline, ali je interesantna jer je raskršće nekih puteva. Mi smo to zvali vratima Balkana. Dakle Bolton (ili Jajara prim.prev) govori Lavrovu: "Bez nas nema tu rešenja a imamo i bazu dole." Lavrov odgovara: "Samo ti pišaj, ali nećeš dugo" (underground batice).

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *