РУСИ И СИРИЈЦИ ПРЕБАЦУЈУ ВОЈСКУ НА ИСТОК – почиње велику офанзиву против ИД

RUSI I SIRIJCI PREBACUJU VOJSKU NA ISTOK – počinje veliku ofanzivu protiv ID

27 maja 2017

ELITNE jedinice sirijske armije i pomorska pešadija Ratne flote Rusije izvode predislokaciju koja može imati znatan uticaj na dalji tok rata u Siriji.

Jer, napuštaju položaje oko Damaska i upućuju se na istok provincije Hama. A jedan vojni izvor u Damasku je otkrio: da su u toku pripreme za veliku operaciju protiv Islamske države.

Isti izvor je naveo da su u operaciju uključeni delovi 4-te sirijske mehanizovane divizije i 5-og armijskog korpusa.

Njihov zadatak će biti da uz podršku ruske pomorske pešadije oslobode prvo oslobode istočne delove okruga Salamija koji ID drži poslednje dve godine.

Glavna meta biće grad Akerbat koji je centralno uporište Islamske države u provinciji Hama. Kroz njega prolazi glavni put kojim se snabdevaju teroristi u provincijama Homs i Raka.

Pored ovoga, na jug Sirije – u provinciju Suvejda – stigli su ruski padobranci i pripadnici specijalnih jedinica. To se dogodilo ubrzo nakon američkog avio udara na kolonu sirijske armije koja se kretala prema gradu At-Tanf koji se nalazi u blizini granice sa Irakom.

Nezvanično, zadatak Rusa na jugu Sirije biće da igraju ulogu savetnika pri sirijskim jedinicama i da pomognu vladinim snagama da spreče „svaku ponovnu agresiju“.

Prethodnih dana su se pojavljivale i tvrdnje da Rusija navodno ima nameru da stvori vojnu bazu pored sirijske granice sa Jordanom, upravo u pomenutoj provinciji Suvejda.

Tvrdilo se – ali nema potvrde za to, bar zasad – da bi Moskva mogla na jug Sirije uputiti svoju 31-vu posebnu gardijsku desantno-jurišnu brigadu. Radi pružanja neposredne podrške sirijskoj armiji prilikom uspostavljanja kontrole nad državnom granicom sa Irakom.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *