РУСИ ИХ НАТЕРАЛИ У БЕЖАЊЕ: Џихадисти беже ка Турској!

RUSI IH NATERALI U BEŽANJE: Džihadisti beže ka Turskoj!

4 oktobra 2015

su30kn-10Ekstremistička grupacija Džejš al-Fatah – iza koje stoje Saudijska Arabija, Katar i Turska, a preko njih i Amerikanci – počela je da povlači svoje snage iz Idliba i drugih gradova na severozapadu Sirije.

Ovo je noćas objavio libanski list „As-Safir” koji tvrdi da su „džejšovci” počeli da se povlače prema Turskoj nakon ruskih avio-udara tokom protekla dva dana.

Isti list tvrdi da glavnu ulogu u grupaciji Džejš al-Fatah igra Džebhat an-Nusra koja je povezana sa Al Kaidom.

Sasvim konkretno, libanski list nglašava – pozivajući se na očevice – da kamioni „džejšovaca” i kolone oklopnih vozila napuštaju gradove Eriha, Sarakiba, Maret-Namana i Abu-Duhura.

Pročitajte još:

OVDE SU PROŠLI RUSI: Pogledajte kako danas izgleda sedište Islamske države (VIDEO)

Te kolone se navodno kreću prema prigraničnom planinskom masivu Džebel ez-Zavia, gde im se nalaze baze za snabdevanje.

Libanski list navodi izjave neimenovanih komandira pobunjenika koji ne kriju da se „evakuišu” jer očekuju nove vazdušne udare i ofanzivu sirijske regularne armije. Naročito na Džisr eš-Šugur, ključni grad na putu koji spaja Alep i Latakiju.

Antiasadovske snage su pod ruskim udarima iz vazduha već su obustavile i napad na grad Sahl-el-Gab koji se nalazi na severozapadu provincije Hama.

Damask ne krije da će upravo na tom delu fronta preći u kontranapad.

Cilj kontraofanzive je odbacivanje pobunjenika od oblasti koje naseljavaju Alaviti, verska manjina kojoj pripada i porodica sirijskog predsednika Bašara Asada.

Ruska avijacija će narednih dana – kako se pretpostavlja – bombardovati i raketirati položaje Islamske države i Džejš al-Fatah i oko velikog grada Alepa. Naročito oko vojnih aerodroma Nejrab i Kuvejras koje islamisti drže pod opsadom.

KOMENTARI2 komentara

  1. Miticus says:

    Prpa bato.

  2. darko says:

    unistit ce ih rusi sve ovo napisan o je netacno ne mogu ovi teroristi u tursku jer sirijska vojska je na granici i unistiti ce ih za 40 dana rusi ce ih sve ubiti za ostalih 3o ce i irak ocistiti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *