РУСИ ИМ НЕЋЕ ОПРОСТИТИ! Kо је генерал због којег су Путин и Шојгу ПОБЕСНЕЛИ, једна земља им СТАЛА НА ЖУЉ

RUSI IM NEĆE OPROSTITI! Ko je general zbog kojeg su Putin i Šojgu POBESNELI, jedna zemlja im STALA NA ŽULJ

16 aprila 2020

U poslednje vreme primetne su ozbiljne trzavice na liniji Moskva-Prag, koje je izazvala Republika Češka nakon demontaže spomenika sovjetskom maršalu Ivanu Stepanoviču Konjevu, koji je decenijama krasio Prag, piše portal Bog Rata.

Posebno zabrinjava činjenica da je za njegovo uklanjanje iskorištena vanredna situacija uzrokovana pandemijom koronavirusa, kada nema puno građana na ulicama, što ukazuje da su se lokalne vlasti pribojavale potencijalnih nereda.Treba imati u vidu i da je tajming za uklanjanje spomenika ubrzan usled neočekivanog izliva „rusoljublja“ u pojedinim zemljama EU. Ovo je rezultat operativnih mogućnosti ruske armije koja je brzo reagovala na poziv za pomoć u borbi protiv pandemije. Ruske transportne letelice (Il-76MD i AN-124-100) su danas veoma važne za pojedine članice NATO kada je u pitanju vazdušni transport, a jedna takva letelica je odletela i u SAD.

Posebno je zastrašujuć primer Italije gde se NATO pokazao kao potpuno nesposobna organizacija za borbu protiv pandemije koronavirusa, koji je samo u ovoj državi odneo skoro 20 hiljada ljudi. U epicentru apidemije u Bergamu (Lombardija) nalazi se specijalna grupa ruskih virusologa i specijalista ABHO, koji zajedno sa svojom tehnikom učestvuju u velikoj akciji dezinfekcije celog grada.

Sve ovo je bilo i previše za rusofobnu elitu koja i dalje zauzima ključne pozicije u zemljama EU. Ona je na sebi svojstven način pokušala udarcima ispod pojasa da „pomrsi“ globalni uspeh Moskve, koja se u novonastaloj situaciji daleko bolje snašla. Naravno, na sve ovo treba dodati strateško-propagadni megaprojekat koji nekoliko godina unazad predvode zapadne države, a koji se tiče revizije istorije Drugog svetskog rata gde se nastoji u potpunosti marginalizovati uloga SSSR-a koji je u tom ratu imao bezmalo 20 miliona žrtava, čija borba je i rešila njegov ishod.

Maršal Konjev je jedan od najsposobnijih sovjetskih ratnih komandanta iz perioda Drugog svetskog rata. Njegove armije su odigrale ključnu ulogu prilikom pohoda na Berlin, kada je oslobođen veliki broj današnjih istočnoevropskih država.

Naime, 1. ukrajinski front Crvene armije je bio udarna pesnica koja je lomila neprijatelja na putu ka Berlinu. Ovim strategijskim sastavom Crvene armije je komandovao maršal Ivan Konjev. U nekoliko krupnih oslobodilačkih operacija (Lavovsko-Sandomirska, Istočno-Karpatska, Visla-Oderska, Šleska, Berlinska i Praška) u potpunosti su uništene formacije Trećeg Rajha (Vermaht i SS), kao i razni satelitski „privesci“ koje su se do poslednjeg dana borili na strani Hitlera.

Ovaj slučaj je vezan i za oslobođenje Praga, gde se nakon pada Berlina okupila grupacija od oko 900 hiljada nemačkih vojnika i njihovih pomagača sa raznih strana, koje Crvena armija usled glavnog prioriteta (komanda „Na Berlin!“) propustila da uništi tokom svog prodora kroz Poljsku, Češku, Slovačku. Crvenoarmejci su se svim snagama ustremili na stolicu Trećeh Rajha, i nisu se mnogo obazirali na razbijene ostatke neprijateljskih divizija, korpusa i armija, koji su ostajali iza njihovih leđa.

Izmanevrisana Grupa armija „Centar“ teško se probijala ka svojoj otadžbini. Ona je ostala sabijena na širem području grada Prag (Češka), koji je uključivao nekoliko varošica koje su se naslanjale na njega. Ovu grupaciju su činili proređeni i iscrpljeni sastavi 1-ve i 4-te tenkovske armije, kao i 17-te armije. Oko Brna se se okupili preostali ostaci grupe armija „Jug“ koja je svedena na svega jednu armiju. Ove snage su brojale oko 900 hiljada potpuno neupotrebljivih boraca, sa oko 9,700 artiljerijskih cevi, 2,000 tenkova i 1,000 aviona. Ispravnost tehnike je bila upitna, dok su zalihe municije i goriva praktično bile iscrpljene.

Iako je ispred sebe imao značajne neprijateljske snage, sa dosta grupa i pojedinaca koji su bili spremni da se bore do smrti, maršal Konjev je tokom Praške operacije veoma pažljivo koristio razorni potencijal svojih armija, koji je bio zaista impresivan. Crvena armija je u poslednju veliku bitku Drugog svetskog rata ušla sa operativno-strategijskim sastavima tri fronta (1,2 i 3-ći ukrajinski) koji su ukupno imali preko 2 miliona vojnika i oficira, oko 30 hiljada artiljerijskih cevi, 2 hiljade tenkova i 3 hiljade aviona.

Ove jedinice su brzo slomile otpor neprijateljskih snaga i oslobodile Prag. Tom prilikom je poginulo gotovo 12 hiljada sovjetskih vojnika. Crvena armija je na ovaj način spasila jedan od najlepših gradova u Evropi od potpunog razaranja. Naime, nemačke formacije su prilikom svog povlačenja imale običaj da iza sebe ostave „sprženu zemlju“. Intervencijom sovjetske 3. i 4. gardijske tenkovske armije nemački plan je osujećen, a grad očuvan. Prag je definitivno oslobođen 9. maja 1945.godine. Neprijatelj je u 100% obimu uništen. U borbama je ubijeno oko 40 hiljada neprijateljskih vojnika, dok ih je 860 hiljada zarobljeno.

I to nije sve. Umešnim komandovanjem ovog veoma sposobnog i energičnog komandanta od potpunog razaranja su spašeni industrijski kapaciteti Šlezije, a oslobođen je i zloglasni koncentracioni logor Aušvic, gde je Ciklonom „podavljeno“ preko 1,1 miliona žrtava.

Pre četiri decenije (9. maja 1980.godine) u čast sovjetskog maršala-oslobodioca grad Prag je podigao velelepni spomenik od bronze, koji su kreirali Zdenjek Kribus i Vratislav Ružička. Međutim, u poslednje vreme on je stalno na udaru „nepoznatih“ vandala koji se predstavljaju kao češki nacionalisti. Ove grupe navodno ne mogu da prihvate činjenicu da u njihovom gradu i dalje stoji bista sovjetskom maršalu koji je po njima „direktno umešan“ u intervencije sovjetske armije iz 1968.godine (Praško proleće). Češko Ministarstvo unutrašnjih poslova i pravosudni organi apsolutno nisu zainteresovani za potragu i procesuiranje ovih lica, tako da oni do danas nisu otkriveni.Pošto se radi o relativno prostoj policijskoj akciji koja je na nivou uličnih pozornika, jasno je da iza ovih grupa stoje pojedini centri moći.

Ovde se posebno ističe izvesni Kolarž, koji je nalazi na mestu načelnika gradske administacije Praga-6 (severozapadni deo grada u kome se nalazila bista maršalu Konjevu) koji je lično organizovao rušenje spomenika. Radi se o čoveku za koga govore da je povezan sa američkim obaveštajnim elementima (struja „duboke države“), i koji nastavlja da daje veoma uvredljive izjave nakon što je spomenik uklonjen.Da iza ovih agresivnih grupa stoje određene strukture iz lokalnih vlasti, najbolje svedoči rekompozicija natpisa na samom spomeniku koje su u naučno-istorijskom smislu kontroverzne, uz dodavanje informacije da je maršal Konjev učestvovao u operaciji jedinica Varšavskog pakta prilikom likvidacije pobune u Mađarskoj i njegovoj obaveštajnoj ulozi koja je dovela do presecanja „reformističkih“ tendencija koje je zagovarao čehoslovački komunistički lider Aleksander Dubček (intervencija u Čehoslovačkoj 1968.godine).

Sve da je ovo i tačno, mora se znati da se tih godina na teritoriji Evrope odigravao tzv. Hladni rat, i da se Češka (tadašnja Čehoslovačka) nalazila na strateški veoma važnom mestu na zapadnim granicama Varšavskog pakta. U svakom slučaju, za razliku od njegovog američkog kolege generala Dvajta Ajzenhauera (kasnije predsednika SAD) koji je napalm bombama branio interese svoje države na Korejskom poluostrvu, maršal Konjev tako nešto nije primenio na tlu ondašnje Čehoslovačke ili Mađarske. Danas se SAD sa ponosom sećaju ovog američkog predsednika i smatraju ga za heroja, iako je u tom ratu nastradalo nekoliko miliona ljudi.

Povodom uklanjanja ovog spomenika pojavile su zajedljivi komentari sadašnjeg češkog establišmenta tipa „kod maršala nije primećena zaštitna maska, zato smo ga uklonili sa ulice“ (cinična aluzija pa pandemiju korona virusa). Pri tom je zaboravljen pokušaj lopovluka međunarodnih razmera koji Češka zasigurno neće skoro oprati, u kome je otet ogroman kontingent maski koji je bio namenjen Italiji (humanitarna pomoć NR Kine).

Zbog ovog poslednjeg u nizu čina vandalizma, Vladimir Putin je u prošli utorak potpisao zakon o kaznenoj odgovornosti za uništavanje ili oštećenje spomenika braniteljima domovine u Rusiji i inostranstvu. Zakon se odnosi na spomenike učesnika Velikog domovinskog rata, koji za sve narode Rusije i njihove potomke, bez obzira na ideologiju, etničku ili versku pripadnost ima posebno mesto u kolektivnoj memoriji. Zakon koji je potpisao Putin omogućava Istražnom odboru Rusije da podnese krivičnu prijavu za rušenje spomenika maršalu Konjevu u Pragu. Posle istrage dokumenti će biti poslati svim međunarodnim telima u kojima je Rusija zastupljena, uključujući Interpol.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu 9. aprila je napisao pismo čelniku češke vojske Lubomiru Metnaru tražeći od njega da preda srušeni spomenik Moskvi. Prag je odbio da udovolji ruskoj strani i rekao da će spomenik „verovatno biti premešten u takozvani Muzej XX veka“, područje koje su mnoge zemlje istočne Evrope odabrale da tamo smeste sve nepoželjne spomenike, umesto da ih unište.

Kasnije su u Pragu rekli da premeštanje spomenika maršalu Konjevu ne krši postojeće međunarodne ugovore između Češke i Rusije, a zakone koji su nedavno usvojeni u Rusiji na tu temu proučiće pravnici.

– Jasno je da nema govora o obnovi spomenika. To se dogodilo usled nacionalističkog besa lokalnih vlasti u Pragu. I oni će biti nagrađeni prema svojim nedelima – rekao je ruski senator Franz Klincevič, komentarišući situaciju oko spomenika maršalu Ivanu Konjevu u Pragu (Republika Češka).

– Prema trenutnom ruskom zakonodavstvu, ovo je kazneno delo – rekao je Franz Klincevič, uticajni član Odbora Veća Federacije za odbranu i bezbednost.

– Otvoren je slučaj, a ruski ministar odbrane Sergej Šojgu obratio se predsedniku Istražnog odbora Ruske Federacije Aleksandru Bastrijkinu, tako da se sprovode potrebne istražne radnje. Ali osim toga, čin čeških vlasti moralni je i etički zločin ljudi koji ne poštuju sećanje na svoje pretke, ne sećaju se njihove istorije i čine ovakva svetogrđa. Ova akcija će imati pravne posledice – dodao je senator.

– U Češkoj su tvrdili da će spomenik biti restauriran ili premešten na drugo mesto. Ali sudeći po tome kako je varvarski srušen, ove izjave nemaju nikakve veze sa istinom. Sve se to događa usled nacionalističkog besa od strane praških gradskih vlasti koje na ovaj način pokušavaju da steknu sumnjive političke prednosti – naglasio je senator Klincevič.

– Zemlja je okrugla, a život dug. I svako će od ovih nedela biti nagrađeno po zaslugama. U vezi sa incidentom biće sprovedene sve relevantne istrage, dokumenti će biti poslati svim međunarodnim telima u kojima je Rusija zastupljena, uključujući Interpol. Mnogi će zbog toga morati da se osećaju neugodno – zaključio je ruski senator.

(Bog rata)

KOMENTARI5 komentara

 1. Kulak says:

  Taj kreten Ondrej Kolar koji je srušio spomenik maršalu Ivanu Konjevu koji je od nacista oslobodio Prag ne treba da se oseća neugodno,nego ga treba tući iz sve snage direktno u glavu.Ima Rusija fenomenalne specijalce koji svoj posao mogu obaviti na svakoj tački zemaljske kugle.Kakve države,kakve granice,kakvi suvereniteti.Treba izdati naredbu i to je to.

  • test01 says:

   bah... ovo nam samoo govori ko upravlja svim "drzavama" EU i koga postavljaju na vlast i sta im je cilj - ukljucujuci menjane istorije

 2. Miki says:

  Ovo je izliv čistog fašizma,sličnog varvarstva nemačke države po dolasku Hitlera na vlasti.

 3. E.Lirsch says:

  A kad oni pobesssne… Napisace protest UN-u. Pa da vidis cuda kako to resava "medjunarodna za'ednica". Rusi pukli ko oblanda.

  • Portopranco says:

   Ako se ruska vanjska politika i dalje bude zasnivala na pisanju pisama "međunarodnoj zajednici" nagledaće se još srušenih spomenika.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *