РУСИ ИМ САСУЛИ ИСТИНУ У ЛИЦЕ: Да није било Црвене армије, ви не би ни постојали!

RUSI IM SASULI ISTINU U LICE: Da nije bilo Crvene armije, vi ne bi ni postojali!

17 februara 2020

Poljske vlasti intenziviraju kampanju izobličavanja istorije uoči obeležavanja 75. godišnjice pobede Sovjetskog Saveza u Drugom svetskom ratu, rekao je ambasador Rusije u Poljskoj Sergej Andrejev, istakavši da Varšava zaboravlja činjenicu da nije bilo pobede Crvene armije – Poljske ne bi bilo na karti.

„Približava se obeležavanje 75. godišnjice u Drugom svetskom ratu. Kao i uvek, kako se približava 9. maj, jača i kampanja izobličavanja i revidiranja istorije, umanjivanja vrednosti naše pobede. Međutim, mi smo spremni na to. Sigurno smo da smo u pravu“, istakao je ambasador.Istovremeno, on je skrenuo pažnju na to da poljske vlasti često zaboravljaju čak i datume kada su njihovi gradovi oslobođeni od fašista, istakavši da zvanična Varšava zaboravlja da savremena Poljska postoji upravo zahvaljujući Crvenoj armiji.

„Sada kažu – da, Crvena armija je oslobodila Poljsku od Hitlerove okupacije, ali to nije bilo oslobođenje u pravom smislu te reči, jer navodno sovjetski vojnici nisu mogli doneti Poljskoj i drugim evropskim zemljama slobodu, jer, navodno, ni oni nisu bili slobodni. Imaju u vidu to što u Sovjetskom Savezu u to vreme nije bilo demokratskog sistema, i što je, navodno, nakon Hitlerove okupacije nastupila druga, sovjetska, dominacija. Kako kažu, SSSR je nametnuo zemljama Istočne Evrope svoj poredak. Takvo shvatanje izostavlja jednu glavnu činjenicu – da nije bilo pobede Crvene armije i Sovjetskog Saveza u Drugom svetskom ratu – tih zemalja jednostavno ne bi bilo na karti“, istakao je ambasador.

Kako je ukazao Andrejev, nakon pobede Crvene armije, počeo je put obnove i razvoja tih zemalja.

Andrejev je dodao da se na spomenike sovjetskih vojnika u Poljskoj i dalje gleda kao na simbole sovjetske dominacije u posleratnom periodu, a ne kao na spomenike vojnika-oslobodilaca.

KOMENTARI22 komentara

 1. krojač says:

  Ćal ni u tom svom krajnje neprijateljskom raspoloženju poljaci ne mogu prisustvo SSSR-a nazvati okupacijom i izjednačiti ga sa hitlerovim zloćinačkim pohodom, već koriste reč "dominacija". Pritom zaboravljaju da je SSSR kao i danas Rusija svetska sila, pa je svako njegovo prisustvo automatski praćeno njegovom dominacijom. A sovjetsko prisustvo je dogovoreno izmedju sila pobednica, pa bi se pre moglo njima zameriti to što su poljsku "ostavili na cedilu", nego SSSR koji je i sam bio pod pritiskom tih istih zapadnih zemalja pobednica. Uostalom, sovjetska "dominacija" koliko god poljacima bila neprijatna nije bila ni izbliza onako nepodnošljiva kao hitlerovo prisustvo, ili rumunska "nezavisna" politika. Poljaci bi trebalo da malo razmisle šta rade. Kod nas se kaže: "Ko neće brata za brata, imaće tudjina za gospodara". Odakle im ideja da su im britanci ili amerikanci prijatelji, a rusi neprijatelji? Takvo razmišljanje nije prirodno i čini se da ne potiče iz same poljske, već da je nametnuto spolja.

  • E.Lirsch says:

   "Ideja" dolati od velikog demona Vatikanskog. Pokatoliceni akrepi su na putu Hr. ustasa. Ispranih mozgova kakvi jesu slovenskog porekla a pokatoliceni. Od Toga nema vece nesrece. A ona dodje kad se najmanje ocekuje.

   • Istina booli says:

    si uzeo lek intelektualčino brđanska???

  • Istina booli says:

   Da li ti uopšte znaš o čemu pričaš bre? Da li znaš šta je bio komunizam iza železne zavese budalo*

   • Istina je says:

    Komunizam je ipak blagoslov u odnosu na zlo koje se zove kapitalizam ili demokratija! Sloboda narodu!

    • Istina booli says:

     hahahahah pa preseli u Severnu Koreju, tamo imaš nebesa komunjarska

   • krojač says:

    A da li ti znaš šta je bio nacionalsocijalizam svuda gde su se širile hitlerove horde, glupane? (Zvezdicu kojom si ti mene častio kao što zapad čašćava kosovu* izostavio sam jer ne znam čime se zaslužuje ta milost.)

    • Istina je says:

     Ne znam šta je bio nacionalsocijalizam, ali zato dobro znam šta je demokratija, šta su izvršitelji, notari, kom policija, vakcinacija, oduzimanje dece, ljudska prava i ostali pakao. To je Jasenovac u rukavicama, Živeo komunizam, ali ne Titovog Nato tipa, nego hrišćanski komunizam kakvog možeš videti u mnogim manastirima po Srbiji!

     • krojač says:

      Sad si napravio skok u stranu. Toliko veliki da si završio u jarku. Pošli smo od poljaka i Rusa i poljskih kukumavki zbog ruske dominacije. Tu ja rekoh da su sa Rusima bolje prošli nego da su ostali pod hitlerovim nacionalsocijalizmom. Ti se sad izjašnjavaš o nečem što nije ni bilo tema, o demokratiji i preporučuješ nam neki "manastirski komunizam" (a u komentaru iznad pljuješ i komunizam generalno). "Manastirski komunizam" još nigde nije pokušan, a meni je dosta eksperimentisanja na mojoj koži, a niko (a ponajmanje ti) ne zna ni kako bi to uopšte moglo da se organizuje na nivou države. Jedno je manastir sa malim brojem vrlo duhovnih ljudi ujednačenih stavova i ciljeva, a nešto sasvim drugo društvo sa velikim brojem vrlo različitih pojedinaca. Osim toga, ono što ti nazivaš demokratijom nije demokratija, nego kleptokratija. Ukratko, ne lupetaj!

      • Istina booli says:

       Lupetanje si ti doktorirao. Samo za podsetnik,Bili su i drugi koji su se borili protiv Švaba. I ako malo znaš o istoriji i prvi i drugi svetski rat bez Amera bi bi izgubljen. Ali pošto si nacionalista, to ne želiš znati....

       • Ras says:

        z(s)lovenac,ko ti nuze glape?Ti sigurno NE,mozda afgana ili pakistana😂😂😂😂😂

   • Istina says:

    Izgleda da tebe stvaro boli istina.

    • Istina booli says:

     Ne seljo mene boli glupost....pogotovo seljačka glupost tvog kalibra...

     • Ras says:

      Kad seljober 😂😂😂😂😂 naziva potpuno zdravu,normalnu i sasvim pristojnu osobu seljom...zemljo otvori se😂😂😂😂😂cuj RETARDA boli glupost!?😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂kukuuuuu tebi za tobom😂😂😂😂😂

     • krojač says:

      Iz rasovih nekoliko kratkih komentara nije moguće utvrditi ništa, a pogotovu glupost tj. "seljačku glupost" (pitam se šta ti znači ova sintagma i znači li ti nešto ili si je skovao samo da bi uvredio sagovornika). Ali iz tvojih komentara vidim i glupost i primitivizam i "seljačku" iskompleksiranost. Gde li si ti rastao, čime su te hranili i čemu su te učili kad si ispao ovakav nikakav?

      • Istina booli says:

       Pa naravno odrastao sam u Sloveniji, za tebe u Americi i bogu hvala nemam posla, sa tako " pametnim srbima" koji nemaju za burek, a pametni su za ceo svet. Živeli primitivci , koji svoje frustracije leče na ovom intelektualnom sajtu. hahahahahahahaha

   • rodja says:

    Da nije bilo komunizma, Staljinovog, danas bi svet bio ono što su satanisti i njihova produžena ruka hitler (i ostalim evropskim slugama)želeli: Porobljena i pokatoličena evropa, i rusija. Toliko.

 2. Velika Metla says:

  Pošto će se "poljoši" potruditi da ponove lekciju,onda vama,Crvenoj Armiji,ništa drugo ne preostaje nego da ne ponovite istu grešku.

 3. petrovgrad says:

  Generalplan Ost (nem. Generalplan Ost, „glavni plan Istok“) je bio tajni nacistički plan za kolonizaciju istočne Evrope.[1] Ovaj plan je podrazumevao sprovođenje genocida[2] i etničkog čišćenja na teritorijama koje je Nemačka okupirala u istočnoj Evropi tokom Drugog svetskog rata. Plan je sačinjen između 1939. i 1942. i bio je deo nacističkog pokreta Lebensraum i sprovođenje politike Prodora na istok (nem. Drang nach Osten), koja je sama bila deo šireg plana za uspostavljanje Novog poretka.

 4. aPera says:

  Nemci su u svojim konclogorima uzimali poljake za kapoe, staresine baraka. To dovoljno govori o poljacima, a da ne zaboravimo da su cionisti srusili tzv. gvozdenu zavesu uz pomoc leh valense, tog idiota koji nas je sve preveslao i mnogo doprineo da dodje ovaj ubistveni cionisti novi poredak !

  • Istina booli says:

   Hahahahahahah ti bi volio da živiš iza železne zavese? Svaka čast, pravi si intelektualac.......

 5. Buta says:

  Rani kuće, da te ujede!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *