РУСИ више не увозе пилетину, јаја, свињетину, сирева имају као на Западу, а свеже воће и поврће током целе године! У РУСИЈИ УСВОЈЕНА НОВА ДОКТРИНА

RUSI više ne uvoze piletinu, jaja, svinjetinu, sireva imaju kao na Zapadu, a sveže voće i povrće tokom cele godine! U RUSIJI USVOJENA NOVA DOKTRINA

2 februara 2020

NIKADA više iz Rusije neće ići slike u svet slične onima iz vladavine Jeljcina kada su u prodavnicama rafovi bili prazni, a sa Zapada su slali hranu iz ratnih rezervi da bi tu veliku zemlju spasili od gladi. Nedavno je predsednik Putin potpisao novu doktrinu prehrambene bezbednosti Rusije, u kojoj se precizira kako će iz sopstvene proizvodnje obezbeđivati svoje tržište mesom, mlekom, voćem, povrćem i, naravno, žitaricama.

U naredna tri meseca nova ruska vlada će utvrditi plan realizacije ove doktrine. Kad je donošena vodilo se računa da se ne može govoriti o bezbednosti zemlje ako se ne osiguraju dovoljne količine hrane.A Rusija ima ambiciozne planove i da povećava izvoz hrane u desetak država. Velike količine žita se izvoze u Egipat i Tursku.

Ambiciozni planovi predviđaju da se poveća broj obradivih površina. Nije nikakva tajna da su posle raspada SSSR bila zapuštena brojna poljoprivredna dobra – kolhozi i sovhozi – što se odrazilo i na smanjenje proizvodnje. Sada vlasti žele da se na moderan način organizuje poljoprivredna proizvodnja kako bi prinosi bili na svetskom nivou.

Zapadne sankcije 2014. imale su u tom smislu pozitivan efekat i stimulativno su delovale na domaću proizvodnju hrane. Tako je, recimo, 2019. bila rekordna proizvodnja šećerne repe, suncokreta i soje. Poslednjih godina stalno je proizvodnja žitarica veća od sto miliona tona.

Da uložena sredstva u pravljenje staklenika daju rezultate pokazuje i to da sada u toku cele godine u ruskim samoposlugama i na pijacama ima svežeg povrća i salata.

U ruskoj vladi ističu da Rusija stimuliše svoju poljoprivredu ne samo da bi obezbedila dovoljne količine hrane za građanstvo, već i za izvoz. U 2019. izvezeno je hrane u vrednosti 25 milijardi dolara, što je za milijardu više od plana.

Više nema potrebe za uvozom piletine, jaja, svinjetine i ovčetine. Sada Rusija izvozi pileće meso i jaja. Još uvek se uvozi govedina, jer je ciklus proizvodnje duži. Novopečeni ruski biznismeni radije ulažu novac tamo gde se brže okreće. Zbog toga još uvek nema dovoljno farmi za uzgoj junadi, pa se ne može do kraja zadovoljiti potreba za mlekom.

SIREVA KAO NA ZAPADU

U RUSIJI se sada proizvodi mnogo sira. Čak 59 fabrika proizvodi poznatije sireve. Proizvođači koji su naučili da prave sireve po italijanskoj tehnologiji sa ponosom ističu da mogu da se takmiče sa onim zapadnim. Ali, njihove cene su visoke za prosečnog Rusa.

Što se tiče asortimana, ponuda je zaista jako velika, od kravljih, ovčijih i mešanih pa do sireva napravljenih od kozjeg mleka. Ne skriva se i da među proizvođačima ima prevaranata koji mešaju mleko sa palminim uljem i od tog koktela prave sir.

VIŠE NOVCA NEGO OD NAORUŽANJA

KADA je na jednom savetovanju u Kremlju pre nekoliko godina tadašnji ministar poljoprivrede Aleksandar Tkačov, bivši komsomolac i komunista, a od 2015. do 2018. ministar poljoprivrede, izjavio da Rusija može znatno više da zarađuje od izvoza poljoprivrednih proizvoda nego od oružja za mnoge je to bio šok. Ta njegova izjava se pogotovo nije svidela moćnom lobiju proizvođača oružja. Međutim, podaci su bili neumoljivi i pokazalo se da je Tkačov u pravu, pogotovo što izvoz žitarica i druge hrane stalno raste.

(Novosti)

KOMENTARI6 komentara

 1. milorad2 says:

  bilo je pravo čudo da rusija gladuje ili da uvozi više od 30% svojih potreba, i to se može objasniti jedino NAMERNIM uništavanjem poljoprivrede za račun inostranih kartela.Rusija je potpuno sposobna da ima sopstvenu proizvodnju hrane i da izvozi nema nikakvog prirodnog razloga da ne bude tako.U stvari prirodni resursi rusiji omogućuju da budu daleko konkurentnija od mnogih koji su danas veliki izvoznici i kontrolišu tržište hrane i mislim da u tome treba tražiti razlog uništenja ruske poljopriuvrede.Jednostavno plaše se konkurencije na zapadu, jer znaju da je NEĆE izdržati.Zato i sankcije (kazne) rusiji sve je to velika lova i tom lovom rusija treba da ih bije pravo medju rogove, ne mogu oni da izdrže dugo realnu tržišnu konkurenciju i slobodnu trgovinu to se sada JASNO vidi a cela priča o zapadnom privrednom čudu je LAŽ.Iskorisitili su MONOPOLE na tržištu posle rata i teškog uništenja svake privredne aktivnosti pogotovo u evropi i sada kada se ti monopoli suočavaju sa konkurencijom počinje da se vidi prava žilavost tih ekonomija.I nije im rusija jedina i najveća konkurencija.Mnoge mnogoljudne države počinju da zaokružuju svoju proizvodnju i sve im je mnje potrebno da kupuju djindjuve sa zapada jer ih i sami prave :)Mislim da je će to i biti kao i uvek pre glavni uzrok ratova koji dolaze, ali takodje mislim da kolonijalni model oživljavanja zapadnih kartela više neć moći da prodje sem ako ne izmisle leteće tanjire i naoružaju ih zracima smrti ili tako nešto.Osnovni uzrok uzdizanja zapada nad ostalima je bio momentat tehnološke i vojne dominacije koji više ne može da se ponovi, bar ne na ovoj planeti.Njihovo zlatno doba je na zalasku i zato su opasni i nasilni jer vide da gube trku i da će morati da REALNO rade da bi zaradili onoliko koliko žele da troše a to je MNOGO i u postojećim sistemima proizvodnje nemoguć cilj.Ruska poljoprivreda je samo jeda nu moru priča kako je zapad uništavao konkurenciju čak i tamo gde realno nije imao nikakvu kvalitativnu prednost i mogućnost da bude u vrhu te industrijske grane.

 2. M says:

  Konačno im je došlo iz dupeta u glavu i noge i ruke!Hvala Bogu!Još tako i u industriji,i Super!

  • E.Lirsch says:

   A doslo im tek posle sankcija. Inace bi "car" jos slavio velike pobede i kupovao psenicu i zito od amerike.

 3. Ljutić says:

  Karlo Veliki je nakon ratovanja sa Srbima i Rusima zaključio i ostavio kao nauk: ratovanjem ih ne možeš pobediti, t r e b a ih ODVOJITI OD ZEMLJE.Upravo to radi katolička Evropa zadnjih vekova. Otuda "reforme" koje seljake ostavljaju bez zemlje, zabrane koža, zaštite štetočina, afere sa malinom,... Lenjin, a Tito, a Tadić... nije bitan režim, a bitno je da je seljaku "nemoguć život - London ako je Srbin-ili Rus.

 4. Pera says:

  Jos se secam ,,nasih,, milosrdnih demona, kada su nam za poklon dali 200.000 tona soje, dnk zatrovane, po strukturi kao plasticna masa i ogromne kolicine brasna iz 2 s.r. iz 1942 godine ! Dok su nas sojom trovali, sem pekare Sindjelic i verovatno jos poneke, ostala pekarska bagra nam je prodavala od tog besplatnog brasna hleb po istoj ceni kao i od normalnog brasna. Otrovne soje smo se slatko naruckali, postali demonkrati i izabrali veleizdajnike za vlast.

 5. Pera says:

  Sto se tice Rusa, daj Boze da vise nikagda ne gladuju, a mi evo gladujemo da moramo i verovatno ,,zatrovani,, HLEB da uvozimo !

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *