РУСИ ИЗНЕЛИ СВОЈ СТАВ: Ево шта кажу о споразуму Београда и Приштине

RUSI IZNELI SVOJ STAV: Evo šta kažu o sporazumu Beograda i Prištine

9 septembra 2020

Ruska strana podržaće sve dobrovoljno postignute sporazume između Beograda i Prištine, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov na konferenciji za novinare u Moskvi.

„Sporazume postignute u Vašingtonu između predsednika Srbije i predstavnika Prištine, posmatramo sporazumima postignutim između ovih strana“, rekao je Lavrov.„Pretpostavljamo da je to učinjeno u interesu rešavanja situacije i nemamo razloga da sumnjamo da srpsko rukovodstvo nastavlja da podržava punu primenu Rezolucije 1244 Saveta bezbedjnosti UN“, dodao je on.

Prema njegovim rečima, ruska strana će, kako je više puta govorio predsednik Vladimir Putin, čvrsto podržati Srbiju u koracima koje ona smatra neophodnim u okviru ove rezolucije.

„I podržaćemo svaki sporazum koji je dobrovoljno postignut između Beograda i Prištine“, istakao je Lavrov.

Ministar je istakao da će Moskva takođe obratiti pažnju i na to da je po ovom pitanju „već dogovarano 2013. godine uz posredovanje EU“. Lavrov je dodao da „to Brisel ne bi smeo da zaboravi, između Beograda i Prištine postignut je sporazum o osnivanju Zajednice srpskih opština Kosova koji je osiguravao zakonska prava srpskog stanovništva ove pokrajine“.

„Prošlo je sedam godina. Evropska unija je u tom trenutku bila veoma ponosna na takvo dostignuće. Mi smo, takođe, pozdravili ovo dostignuće. Zapravo, to je bio veoma važan korak… – u tom pogledu ništa nije učinjeno i, uopšte, podsećamo Evropsku uniju na to“, naglasio je Lavrov.

„Pre neki dan predsednik Vučić je boravio u Briselu, gde su nastavljeni kontakti o kosovskim pitanjima i nadamo se da naše kolege iz Evropske unije neće zaboraviti da je uz njihovo posredovanje postignuto nešto što vlasti u Prištini potpuno ignorišu“, zaključio je ministar.

Nova runda političkog dijaloga na visokom nivou između Beograda i Prištine uz pomoć EU, u kojoj su učestvovali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i takozvani kosovski premijer Avdulah Hoti, održana je u ponedeljak u Briselu. Prethodno je srpska delegacija na čelu sa Vučićem boravila u dvodnevnoj poseti Sjedinjenim Američkim Državama, gde je obavila razgovore sa Hotijem, nakon čega su strane potpisale sporazum o ekonomskoj saradnji uz posredovanje američkog predsednika Donalda Trampa.

KOMENTARI3 komentara

 1. test01 says:

  ukratko - ne mogu Rusi biti veci Srbi od Srba a usput ako Srbi ne rade nista protiv veleizdaje Srpskih interesa onda se Rusija nece u to mesati. Trazili ste vucicija - eto vam ga.

 2. Zapadnjak says:

  Dobro,preko 60% građana Srbije je "tražilo" Vučića i pokazalo da mu veruju.Moje lično mišljenje je da će ti isti građani u slučaju bilo kakve nerealne ili pogrešne politike reagovati kako Srbi i znaju da reaguju,lidere Srbije će postaviti ti isti građani i veruj mi,testirani,to neće biti ni Obradović ni Jeremić ni Tadić niti niko iz prošlosti,zato je pravo pitanje tebi i ostalim olupinama a koji ste u jako velikoj manjini:A koga ti tražiš i podržavaš.....testirani? Možda Coronu,možda ustaše ili radikalne Islamiste,izjasni se pa nas obavesti,nemoj nas držati u neizvesnosti jer nam je jako stalo do mišljenja i tebe i tvojih pratilaca(trabanata).Pozdrav tebi!

  • test01 says:

   nanamestenim izborima na koje je izaslo ispod 40% stanovnistva (sa svim malverzacijama, ucenama i kradjom glasova) i BEZ ucesca prave opozicije ti izbori nisu regularni! Znaci od vasih 60% u stvari govorimo o 10% sektasa - On je UZURPIRAO svu vlast u Srbiji!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *