РУСИ ИЗНЕНАДИЛИ АМЕРИКАНЦЕ И НАТО: Руски бродови испловили из сиријске базе у море да дочекају…

RUSI IZNENADILI AMERIKANCE I NATO: Ruski brodovi isplovili iz sirijske baze u more da dočekaju…

12 aprila 2018

Sudeći po satelitskim snimcima koje je objavila kompanija ISI, brodovi ruske flote su izašli iz sirijske baze Tartus.

Kompanija je objavila fotografije na kojima se na jednom od dokova nalaze brodovi. Na drugom snimku brodova — nema. Navedeno je da su ruske snage isplovile u more zbog pretnje od mogućih udara.

Na jednom snimku se vidi sedam brodova ukotvljenih u luci, dva protivdesantna broda „Gračonok“ i dve dizel-podmornice. Na drugoj fotografiji, datiranoj 11. aprila, vidi se kako većina brodova već nije na starom mestu, a da je u luci ostala samo jedna podmornica.

Ministarstvo odbrane Rusije zasad nema komentar na ove informacije.

KOMENTARI15 komentara

 1. Vojna I ojdeSe says:

  Pa, to, otishli su na pecanje,? Doshli su ajkule...

 2. Miraš says:

  Dobre vesti: 1. Pouzdana vest: Juče su ruski ratni brodovi iz luke Tartus ušli u more i po zahtevu tj. naredjenju Rusije u toj morskoj oblasti zapadno od Tartusa proglašena je "RAKETNA STRELJBA". To znači da su ratni brodovi zauzeli borbene položaje. Naime u toj oblasti mora blizu Tartusa prethodna dva dana 09 i 10 aprila obaveštajni oficiri NATO vršili su veoma aktivna vazdušna istraživanja. Stalno su tuda kružili sa njihovim avionima. Tek veoma malo zapadnije od te zone bio je tada razarač Donald Kuk, izmedju Krita i sirijske obale. S obzirom na činjenicu da SAD su tada navodile da će napad biti izvršen ne sa vazdušnih već sa morskih nosača kao što su razarači i podmornice koje mogu da ispale krilate rakete ispod vode, to objašnjava dolazak u Hmejmim početkom meseca dva posebna aviona za dejstva protiv "lodki". Lodki u ruskom jeziku su i brodovi, ali i podmornice tj. tada su "podvodnije lodki", a kakvi su ovi specijalni ruski avioni mogu samo da zamišljam. Znači NATO je počeo najpre aktivno da istražuje sa ciljem da napadne luku Tartus, a to što su pronašli navelo ih je da se udalje. Dakle smanjile su se šanse da će napasti baš luku Tartus, a on jeste bio na spisku odabranih ciljeva. Ne verujem ni da će napasti ruske brodove jer to bi bio početak direktnog sukoba dve najveće vojne sile... 2. Zatim sinoć u 10 i 48 objavljena je ova kratka vest, s obzirom na izvor ovu vest treba još negde proveriti, ona glasi: Američki razarač "Donald Kuk" očigledno se prilično udaljio od Sirije i sada se nalazi izmedju grčkog ostrva Krit i Kipra. Juče u vreme kada je Tramp izdao upozorenje da američke rakete dolaze američki razarač "Donald Kuk" očigledno se udaljio od Sirije, a u blizini njega je "Admiral Grigorovič"." To je ruski patrolni brod (fregata) ruske crnomorske flote. SAD kao najizuzetnija nacija koja ima najizuzetniju pomorsku silu ne može sebi da dozvoli gubitak svojih izuzetnih brodova. Zasad izgleda ovo slično kao kad su se prošle godine našli u Žutom moru pa se nisu usudili da napadnu Severnu Koreju...

  • Miraš says:

   Srpski rečeno: ZBRISO!

  • Miraš says:

   Ispravka: Tek veoma malo zapadnije od te zone bio je tada razarač Donald Kuk, izmedju KIPRA i sirijske obale, a tu je i Tartus. (A dalje ka Kritu brod je kasnije zbrisao.). Pogreših od silne sreće!

 3. goran says:

  Isplovili su jer znaju kad će početi napad. A kako bi to mogli znati da nije sve dogovoreno? Izrael će uskoro bombardovati Iran, to je glavna operacija, a ovo je samo predigra. Ako se Rusi sada povuku, biće uništeni.

  • Miraš says:

   Ne umanjuj na glup i podmukao način uspehe, sposobnosti i hrabrost ruske vojske. Ratni brodovi u vreme sukoba i rata ne smeju da stoje i ne sede u lukama! Za brže i brzo kretanje ratnih brodova koje je u ratnim uslovima veoma važno sve luke za brodove su po pravilu tesan i pogibeljan prostor. Kukavički bi bilo da su ostali u luci. Rusi se nisu povukli nego su nastupili sa svojim ratnim brodovima u susret neprijatelju! Ratni ruski brodovi su izašli na vodeno bojno polje i proglasili su punu borbenu gotovost. "Streljba" znači pucnjava, gadjanje. U slobodnom prevodu: Rakete da pucaju (gadjaju), krenuli smo. Ako su ovde iz sirijskog dela Sredozemlja uspeli da najure jenkije imaće sličnih uspeha još negde. Nisu mogli znati vreme napada ali primetno je bilo kretanje i približavanje neprijatelja. Neće valjda na to mirno sedeti i čekati da ih gadjaju u luci. Ruski brodovi su isplovili zato što se razarač Donald Kuk iz pravca Kipra kretao prema obalama Sirije, a njegova pratnja, podrška i prethodnica -špijunski avioni kružili su izmedju tog ratnog bruda i obale, dakle avioni su bili još bliže Tartusu. Ima u celom Istočnom Sredozemlju još prilično američkih ratnih brodova, ali nisu se toliko približili Siriji.

  • Miraš says:

   Komentara Ministarstva odbrane Rusije na ovo nema jer oni sad RADE! Gledaj, misli i nadaj se dobrim vestima!

 4. Miraš says:

  Rusi su ušli u sirijski grad Duma zbog kog Siriji Zapad preti bombardovanjem! To znači da ako se Zapad neće usuditi da gadja ruske snage u Siriji onda se neće usuditi ni da gadjaju Dumu (preko 100.000 stanovnika pre rata). Od jutros ruska vojna policija u[la je u Dumu nakon odlaska teroristi;ke grupe i preuzimaju grad. Ko ne zna - uvek nakon vojnog oslobadjanja nekog mesta posle vojske kontrolu nad mestom preuzima vojna policija. Od sinoć u Dumi je podignuta sirijska zastava. Hm, najbolje da se Rusi hitno i masovno prebace u Siriju i da preuzmu svaki grad i selo. Naravno, šalim se.

 5. Miraš says:

  Hoće li biti po onoj: Tresla se gora rodio se miš. Zapadni mediji su promenili ton u praćenju zaoštravanja odnosa između Rusije i SAD zbog Sirije. Sada većina njih smatra da je eskalacija krize bespotrebna. Agencija AP piše da je bivši američki predsednik Džimi Karter upozorio Donalda Trampa na opasnost od bilo kakvih vojnih akcija protiv Sirije, Rusije, Severne Koreje: „Molim se da naša država živi u miru“... FRANCUSKA: Francuski mediji smatraju da je američka pretnja napada na Siriju pokušaj da se Rusija kazni za uspehe u međunarodnoj politici. List „Figaro“ je siguran da je Francuskoj bolje da se povuče. Po mišljenju francuske analitičarke Karolin Galakteros, pravi cilj saopštenja o Siriji je da se kazni Rusija za njene uspehe na međunarodnoj sceni i uspostavljanje mira u Siriji. Isti cilj ima i „Slučaj Skripalj“... V.BRITANIJA: Britanski mediji upozoravaju Terezu Mej i savetuju da ne pravi ishitrene korake. Poslanici Konzervativne partije su preporučili premijerki da ne preduzima nikakve mere bez dozvole parlamenta Većina Britanaca je protiv učešća u vojnoj operaciji u Siriji. Rezultate ankete je objavio „Skaj njuz“. Stanovnike su pitali: da li London treba da se pridruži SAD u intervenciji u Siriji, ako će to dovesti do konflikta sa Rusijom? Skoro polovina ispitanika — 48 odsto — izjavila je da je protiv eskalacije, 13 odsto ne zna kako bi trebalo da postupi Tereza Mej, dok 11 odsto nije podržalo nijednu opciju. Za bombardovanje Sirije je bilo samo 28 odsto ispitanika... SAD: I Vašington se izgleda povlači. Kako smatra autor lista „Noje cirher cajtung“: „Emocije se sležu, sada SAD mogu da sačekaju rezultate istrage OZHO, eksperti ove organizacije su već krenuli u Siriju. Osim toga, zasad SAD nemaju dovoljno snaga u regionu za snažan udar“. O nelogičnim akcijama Donalda Trampa pišu i američki mediji. „Foks njuz“ podseća na Trampovu odluku da povuče vojsku iz Sirije. Istina, oni smatraju da bi nakon saopštenja o navodnom hemijskom napadu u Dumi, Tramp mogao da se predomisli — tada bi SAD tamo ostale neko duže vreme.

  • zlatko says:

   ovo ponašanje zapadu treba zapamtiti. Kakav je to način da čitavoj bliskoistočnoj i svetskoj javnosti tapiraju živce već mesecima bez ikakvog razloga i u suštini sa vrlo neozbiljnim pristupom, po sistemu "ma joook, šalili smo se!". Ja razumem da je njih zanimalo kako bi reagovala Rusija, ali način da to saznaju, horor koji u te svrhe sprovode nad čitavim svetom je nedopustiv. Nemaju oni pravo na to siledžijstvo, makar bili i najmoćnija sila sveta. Sram da ih bude!

 6. triglav says:

  otvorena je sezona lova na tune pa su isplovili ... i mornari moraju jesti.

 7. Cetnik says:

  da docekaju...?

 8. zlatko says:

  Istrčali Rusi da požele gostima dobrodošlicu, da ih toplo zagrle i ižljube.

 9. Ognjen says:

  Ovog puta kauboji nece imati hrabrosti za napad kao sto su debili torpedovali kursk koji je na sebi imao 24 nuklearne rakete granit. Bice dovoljno da rusija izvrsi probu rakete sa nuklearnim motorom koja za 1 min preleti celu ameriku.

 10. marko says:

  inacem islim nevezano za ovo da rusi mora napravit brze jos 500 ratnih brodova s po 300 komada raketa teske krstarice najvila je opremanje jednog broda s 300 raketa. rusija ima bdp preko 2 bilajrde dolara rezerve znaci 200 milajrdi odmah baciti na pravljenje najca morske flote na svetu od sssr koji je imao 1020 brodova to se moze jednim velikim potezom za 7 godina otvaranjem novih brodogradilista i zaposljavanjem 100 000 ljudi koji bi radili ove brodove, flota od 350 brodova je realtivn o velika bez obzira sto ovi brodovi poseduju i preko 5600 raketa za borbu protiv brodskih i 35 000 krstrecih raketa raznog dometa kad bi imali jos 500 brodova pokrili bih sve tacke za rusenje apsolutno svih raketa nato pakta i balistickih raketa vec na morima sveta da ih ne ruse s kopna laserima i pvo sistemima

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *