РУСИ изумели оружје које пробија сваки оклоп (ВИДЕО)

RUSI izumeli oružje koje probija svaki oklop (VIDEO)

25 januara 2017

5u767i67

Tim ruskih naučnika uspešno je testirao elektromagnetni top koji može da probije bilo koju vrstu oklopa.

Top ispaljuje municiju pri brzini od 3 kilometra po sekundi, a umesto eksploziva ili drugih vrsta pogona municije oslanja se na elektromagnetnu silu.

U poslednjem testu ispaljen je plastični cilindar od 15 grama koji je probio aluminijumsku ploču debljine nekoliko centimetara.

– Elektromagnetni top je od velike koristi u izučavanju visokoenergetske fizike, i planiramo da proizvedemo aparaturu koja će raditi pri brzinama većim od 4.5 kilometara po sekundi – rekao je Aleksej Šurpov, direktor Šatura instituta u Moskvi.

Istraživačko krilo mornarice već godinama sanja o ovom futurističkom oružju, kao i brojnim drugim tehnologijama poput moćnih lasera koji mogu da prate pozicije brodova u nepovoljnim vremenskim uslovima ili izbuše rupe u trupu broda.

Mornarica se nada da će elektromagnetni top ugraditi u novi raketni razarač „USS Zumwalt“ koji proizvodi veliku količinu električne energije neophodne za funkcionisanje ovog oružja.

U toku razvoja elektromagnetnog topa do sada je bilo mnogo tehničkih problema.

Snažno trzanje koje vrši ispaljivanje municije nanosilo je veliku materijalnu štetu mašinama, koje su mogle da ispale metke samo nekoliko puta pre nego što bi došlo do kvara. Međutim, naučnici rade na razvoju elektromagnetnog topa koji će u budućnosti moći bez problema da ispali municiju nekoliko hiljada puta.

Stručnjaci će do kraja decenije pokušati da usavrše prototip za operativnu upotrebu.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Pere says:

    „USS Zumwalt“ Rusi??

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *