РУСИ ЈАСНО И ГЛАСНО ПОРУЧИЛИ ЗАПАДУ: Сви авиони Ф-16 у Украјини…

RUSI JASNO I GLASNO PORUČILI ZAPADU: Svi avioni F-16 u Ukrajini…

6 maja 2024

RUSIJA će avione američke proizvodnje F-16 u Ukrajini smatrati za nosioce nuklearnog oružja, saopštilo je rusko Ministarstvo inostranih poslova.

Naglasilo je da F-16 u Ukrajini očekuje u bliskoj budućnosti, a navedeno upozorenje je obrazložilo rečima:„Ne možemo zanemariti činjenicu da ti avioni pripadaju platformama sa dvostrukom opremom – nenuklearnom i nuklearnom… Osim toga, ti lovci su mnogo godina bili osnova avio-parka tzv. zajedničkih nuklearnih misija NATO. Zato ćemo ih doživljavati kao nosioce nuklearnog naoružanja i smatraćemo ovaj korak Sjedinjenih Država i NATO-a ciljanom provokacijom“.

Vojni vrh u Kijevu saopštio je da bi prvi F-16 mogli da se pojave u Ukrajini „posle Vaskrsa“.

Ministar odbrane SAD Lojd Ostin izjavio je 26. aprila da će F-16 namenjeni Ukrajini – sa pilotima obučenih unutar NATO – stizati „tokom 2024-te“.

Istog dana je belgijski premijer Aleksander De Kroo saopštio da će njegova zemlja Kijevu F-16 isporučiti do kraja 2024-te.

Francuskli dnevni list Le Monde nekoliko dana kasnije je objavio da ukrajinski piloti pre početka 2025-te- neće biti u stanju da upravljaju tim avionima.

Belgija je izdvojila 50 instruktora i dva školska F-16 dvoseda za obuku ukrajinskih pilota.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je da F-16 za Ukrajinu jesu važni, ali da ne mogu kardinalno izmeniti tok ratnih dejstava.

Vladimir Putin je 28. marta ocenio da će F-16 – ako u borbene misije u Ukrajini budu poletali iz „trećih zemalja“ – biti legitimna meta za RF i dok su u tim zemljama.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Paštrik & Košare says:

    Vojni vrh u Kijevu saopštio je da bi prvi F-16 mogli da se pojave u Ukrajini „posle Vaskrsa“.- po kom kalendaru , jer vaš poglavnik,židov,ne tako davno,dekretom vam uvede da morate slaviti praznike po katoličkom kalendaru.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *