РУСИ ЈАСНО ПОРУЧИЛИ ТУРСКОЈ: „Знамо ко сте ви, не гајимо илузије, не покушавајте да се са нама играте…“

RUSI JASNO PORUČILI TURSKOJ: „Znamo ko ste vi, ne gajimo iluzije, ne pokušavajte da se sa nama igrate…“

18 maja 2020

Parlamentarni poslanik Vladimir Džabarov prokomentarisao je izjave bivšeg turskog ministra Fikri Išika o odnosima njegove zemlje sa Rusijom.

Izjava bivšeg ministra odbrane Turske Fikri Išika, da Ankara samo želi da koristi Rusiju za rešavanje svojih političkih problema na Bliskom Istoku i da je ne smatra pravim saveznikom već samo „komšijom“, izazvala je odgovor ruske strane. Poslanik ruskog parlamenta Vladimir Džabarov odgovorio je turskom ministru na njegovu izjavu:

„Nikada nismo gajili iluzije – znamo i uvek smo znali da je Turska članica Severnoatlantskog saveza i da se pridržava svih obaveza koje iz saveza proističu“, rekao je Džabarov. Poslanik je istovremeno napomenuo: „Da, Turska ima neslaganja sa NATO-om, ali oni su samo „taktičke prirode“- u strateškom smislu, Turska je odan saveznik svih NATO zemalja.“Takođe je istakao da je Rusija svesna da nema stalnih saveznika u politici, jer ovde mogu postojati samo zajednički interesi, koji uključuju borbu protiv terorizma u Siriji.

Parlamentarni poslanik je takođe istakao da su Moskva i Ankara u prošlosti imali ozbiljnih poteškoća u odnosima, ali i da se sada situacija promenila.

„Važno je da se Erdogan izvinio za smrt ruskog pilota“, objasnio je Džabarov, a zatim je sažeo situaciju, podsetivši Tursku da se sa Rusijom ne treba šaliti i igrati, ističući posledice bivše rusko-turske konfrontacije:

„Nadam se da će ovo biti dobra lekcija za sve strane u sukobu – nemoguće je šaliti se i igrati neku vrstu dvostruke igre sa Rusijom. Ili iskreno komuniciramo ili uopšte ne komuniciramo”, zaključio je poslanik.

(Webtribune.rs)

KOMENTARI3 komentara

 1. Slobodanka says:

  Turska jeste odana Nato-u, ali se ipak ne pridržava svih obaveza NATO-a: kupila je ruske S-400, naterala je u begstvo američke trupe na severu Sirije krajem prošle godine tokom operacije Izvor mira.

  • Rista says:

   Nisam primetio da je naivnost vaša jača strana i smatram da nije. Verovatno je komentar nastao kao blic dosetka. Amerika pokriva teritorije gde američka kompanija crpi naftu i još malo šire, nije zainteresovana za ostalo i svesna je da niko nesme da je napadne. Da bi se povukla sa nepotrebnih teritorija pao je dogovor sa Turskom da zaposednu te teritorije a ne da tamo ulete Rusi pa da mi čitamo kako je Amerika pobegla od Rusije. Rusi ne smeju ni u snu da planiraju da napadnu okupirane teritorije koje amerika otvoreno pljačka bez ikakvog uznemiravanja i ustručavanja. A ne smeju ni Sirijci da ih napadnu. Nije Turska ni pokušala da otera amerikance, niti joj to pada na pamet, ali joj pada na pamet da istera Ruse, samo ni tu ne sme da uradi bilo šta. Kada su se pre par godina zakačili Turska i Amerika oko nekih stvari, Erdogan je nemoćno zapretio da će isterati Amere iz Indžirlika i neko vreme posle toga je ostao bez nemačkih i holandskih patriota, koji su bili povučeni i ostavili Erdogana otkrivenog sa jedne strane. Onda je Erdogan pokušao da pokrije rupu u odbrani i zatražio da kupi patriote od Amerike ali je dobio nogu pa je kupio s-400, mada ne verujem da su mu isporučeni potpuno. A što se tiče američkog atomskog i aerodromskog dela Indžirlika, Erdogan je potpuno svestan da je to ne crvena linija, nego bordo crna i da bi za tako nešto rizikovao svoju Tursku. Tamo gde su američki atomski bunkeri po Evropi, Japanu, Turskoj ili bilo gde, ni jedna država nema pravo pristupa na 50 km a ne da još nešto pokuša. Ti delovi država se tretiraju za sada kao američka teritorija. A to kako mediji serviraju istinu je nešto drugo.

   • Slobodanka says:

    Druge NATO članice ne kupuju rusko naoružanje, niti bi izvele ijednu vojnu operaciju koja bi iole ugrozila položaje USA vojske. Ali kod Turske u pitanju je povišen apetit, grabežljivost. Zato ona u svojim odnosima povremeno nema obzira ni prema SAD, ni prema EU, pa ni prema Rusiji. Tako je moglo da se desi da njena potreba da kontroliše sirijske Kurde i mogući sukob sa snagama SAA da natera u begstvo USA snage. Turska jednostavno sa svim stranama sa kojima je u odnosu nastoji da što više zgrabi za sebe. Ako je neka država slabija tim će je više zgaziti. Tako se odnosi prema Siriji, a tek kako se odnosi prema Kurdima. Ali i ta njena grabežljivost je slaba tačka jer koristeći tu njenu manu mogu da je uvuku u neke operacije koje će skupo platiti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *