Руси коначно открили НАЈВЕЋУ ЛАЖ СВИХ ВРЕМЕНА: Човек никад није био у космосу а ни на Месецу – ЕВО ЗАШТО…

Руси коначно открили НАЈВЕЋУ ЛАЖ СВИХ ВРЕМЕНА: Човек никад није био у космосу а ни на Месецу – ЕВО ЗАШТО…

30 децембра 2019

The astronaut

Руски научници су пронашли начин да заштитите драгоцени мозак космонаута од смртоносног сунчевог зрачења.

Снажно сунчево зрачење, које непрекидно бомбардује планете у нашем сунчевом систему које не уживају заштитну магнетосферу сличну земљиној, и даље је један од главних ризика који спречавају људске напоре за успостављањем колонија на Месецу или Марсу.Руски инжењери су развили заштитни систем за који се надају да ће моћи да заштити космонауте од смртоносног гама зрачења током њихових летова до Месеца на свемирском броду Орyол (‘Орао’), открио је Вјачеслав Шуршаков, шеф одељења за безбедност од зрачења на Институту за биомедицинске проблеме Руске академије наука.

“За Орyол смо смислили локални одбрамбени систем који ће заштитити одређени део тела космонаута … Орyол ће летети изван Земљине магнетосфере, где је утицај космичких зрака јачи, што значи да ће космонаути морати да заштите свој најважнији орган – мозак“, рекао је Шуршаков у интервјуу.

Из тог разлога, рекао је, научници су предложили стварање посебне капе или шешира које космонаути могу да носе на глави како би их заштитили од сунчевих бљескова.

Према мишљењу научника, недавни копнени експеримент у ком је коришћено руско свемирско одело Орлан показало је да су његове најугроженије тачке током излета у свемиру рукавице, а следе кацига и рукави. Сада, научници из Русије и Немачке предлажу експеримент са Орлановим свемирским оделом, које је дошло до краја радног века, у ком би свемирско одело било напуњено мерном опремом и постављено изван Међународне свемирске станице како би се дугорочно мерила његова отпорност на зрачење.

Шуршаков је такође открио да су научници из Института за биомедицинске проблеме пронашли решење за радикално побољшање заштите од зрачења у стамбеним просторијама на руском модулу ИСС-а. Генијално решење садржи заштитну завесу сачињену од влажних марамица.

„Марамице /улошци су засићени са до 70-80 одсто воде и добро штите од зрачења. Kосмонаути их користе за хигијену, али с обзиром на то да се на броду налазе у већој колчини, ми смо то искористили”, рекао је. Према званичнику, уградња ове завесе од влажних марамица смањила је дозе зрачења у кабинама руског модула за чак 30-40 одсто.

„Желели смо да створимо још једну завесу за другу кабину у модулу Звезда, али постоје проблеми с процедурама војног пуштања у погон и финансирањем. Стога смо одлучили да побољшамо већ постојећу завесу, користећи пластичне улошке уместо влажних марамица, које још боље штите од зрачења“, објаснио је Шуршаков.ДЕЦЕНИЈА ИСKУСТВА У ЕKСПЕРИМЕНТИМА ЗРАЧЕЊА

Руски свемирски програм деценијама настоји да побољша заштиту од зрачења. Руски сегмент ИСС-а експериментисао је на овом подручју дуже од деценије користећи лутку Матрyосхка, која садржи материјал еквивалентан ткиву који би треблао да опонаша својства људског тела. Већ касних педесетих година совјетске свемирске летелице послате су на Месец и добиле задатак мерења нивоа зрачења, како током лета, тако и у земаљским истраживањима месечеве површине.

Ови експерименти наставили су се 70-их и 80-их година, на свемирским станицама Салyут и Мир, као претходници савременог ИСС-а.

Пројекат Орyол је свемирска летелица с могућношћу делимичног, вишеструког коришћења. Шеф Росцосмоса Дмитриј Рогозин наговестио је да би тестирање лета Орyол требало да се заврши до 2028. године. Први тестни лет система тренутно је заказан за 2023. Ако све буде ишло по плану, руски космонаути ће слетети на Месец до 2030. године.

(логицно.цом)

KOMENTARI5 коментара

 1. Zoran says:

  Znaci ni Rusi nika dnisu bili.

  • Zato je says:

   Valentina spržena, čovek misli da zezne Boga, tako da "Boga njet" , ima expired day. Nema materije u svemiru, sve što čovek hitne na Boga vraća mu se kao kamen na glavu

 2. M says:

  Znači,Armstrong nije bio na Mjesecu jer mu je mozak normalno funkcionirao još godinama!?!

 3. Cp6a says:

  Лажу. Улошци са крилцима су најбољи против зрачења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u