РУСИ КОНТРОЛИШУ ФРИКОМ И ДИЈАМАНТ: Сбербанка спашава српске фирме од подлости хрватских власника!

RUSI KONTROLIŠU FRIKOM I DIJAMANT: Sberbanka spašava srpske firme od podlosti hrvatskih vlasnika!

11 juna 2017

Sudovi u Beogradu i Zrenjaninu na zahtev ruske Sberbanke zabranili hrvatskom „Agrokoru“ da raspolaže imovinom „Frikoma“ i „Dijamanta“… Hrvati hteli da daju u zalog svoje firme u Srbiji da bi uzeli novi kredit.

Ruska Sberbanka izdejstvovala je kod privrednih sudova u Beogradu i Zrenjaninu da se hrvatskom Agrokoru zabrani da raspolaže imovinom kompanija Frikom i Dijamant u Srbiji.

Ovom odlukom sudova, ruska Sberbanka je onemogućila Hrvatima da prilikom uzimanja novog kredita kao zalog stave ove dve srpske firme, čime je praktično preuzela kontrolu nad Frikomom i Dijamantom.

Štite interese

Ruska banka se na taj način osigurala i da će im Hrvati ipak vratiti kredite, za početak pozajmicu od 100 miliona evra.

– Ovaj kredit Agrokor je uzeo kod Sberbanke 21. februara ove godine, a hrvatski Ledo, koji posluje u sastavu Agrokora, tom prilikom bio je solidarni dužnik. Upravo se rešenje Privrednog suda iz Beograda od 7. juna ove godine i odnosi na zabranu Ledu da otuđi imovinu Frikoma. Na taj način su Rusi praktično preuzeli kontrolu nad dve srpske kompanije koje su bile u vlasništvu Agrokora. Hrvati sad ne mogu ni da ih založe, ni da ih prodaju. Sberbanka je, inače, ovom hrvatskom koncernu ukupno pozajmila više od milijardu evra, i sada je ozbiljno odlučila da po svaku cenu te pare naplati od Agrokora – kaže izvor Informera upoznat sa ovim slučajem.

Stručnjaci kažu da su se Rusi ovom odlukom sudova u Srbiji zapravo zaštitili od toga da Agrokor izbegne da im vrati pare.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Savić navodi da u čitavoj situaciji sa Agrokorom svako gleda svoj interes, pa je logično da ruske banke najviše interesuje sopstveni novac.

– Agrokor gleda kako da se što bezbolnije izvuče iz dugova, a s druge strane je očekivano da banke koje su ih debelo kreditirale hoće svoj novac nazad. Mislim da Rusi ne žele da dođu u situaciju da Agrokor počne da isplaćuje zajmove nekim drugim kreditorima, i tako preskoči ruske banke. Rusi zapravo pokušavaju da osiguraju svoj kapital – kaže Savić i podseća da su Frikom i Dijamant dobre fabrike, koje važe za zdraviji deo Agrokora u Srbiji.

Stručnjak za ulaganja Mahmud Bušatlija navodi da je ova odluka suda zapravo privremena i da će zaživeti tek ako bude pravosnažna.

– Ceo Agrokor duguje oko 5,8 milijardi evra bankama i dobavljačima. Zasad je poznato da su ruske državne banke podržale hrvatski koncern sa oko milijardu evra, dok su američki investicioni fondovi dali čak 3,6 milijardi evra. Još oko 1,2 milijarde evra duguje Agrokor, ali je nejasno tačno kome, pošto je samo deo tog novca dug koji postoji prema dobavljačima. U toj igri snaga, Rusi su se dosetili kako da spreče Agrokor da rasprodaje imovinu koja vredi i da ih na taj način zaboravi kad bude trebalo da im vrati dug. To su, ipak, bankari i žele da zaštite svoj novac i pošalju poruku Agrokoru da im nije pametno da ih zaboravi – smatra Bušatlija.

Samo da rade

On kaže da nikome nije u interesu da Agrokor bankrotira i završi u stečaju, jer onda poverioci uglavnom dobiju dosta manje novca od onoga što su uložili.

– Ono što je za nas bitno jeste da firme u Srbiji, poput Dijamanta i Frikoma, nastave da rade i da ljudi ne ostaju bez posla. U krajnjem slučaju, čak i da se u nekoj budućnosti prodaju, za Srbiju je opet presudno da one rade, a ne u čijem su vlasništvu. Te firme ni sada nisu srpske, tako da to nije od značaja – zaključuje Bušatlija.

(Informer)

KOMENTARI5 komentara

 1. dead Croatia says:

  "On kaže da nikome nije u interesu da Agrokor bankrotira i završi u stečaju, jer onda poverioci uglavnom dobiju dosta manje novca od onoga što su uložili." Pa nije ni Sberbanci u cilju da ona bankrotira takođe ! Šta me briga za Agrokor, nek propadnu hrvati.

 2. Kulak says:

  Kad ruske banke Sberbank i VTB ne mogu redovnim putem naplatiti kredite koje su dale,posao naplate njihovih potraživanja preuzima ruska mafija.Ivica Todorić će zapevati veoma lepu pesmicu.

  • Srbo says:

   Malo si se zeznuo !!!

   • Portopranco says:

    Nije.Rusima ste hrvo dužni.Jako opasan DUG.

 3. Portopranco says:

  Ruske banke Sberbank i VTB dale su Agrokoru kredite u ukupnom iznosu od 1,4 milijarde evra.Dokazani hrvatski lopov Ivica Todorić uz podršku Plenkovića i Ramljaka sada pokušava izigrati Sberbank i VTB i odugovlači da im vrati dug.Ali,DUG je DUG.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *