Rusi kupuju zemlju po Trebinju i okolini

Rusi kupuju zemlju po Trebinju i okolini

11 marta 2013

TrebinjeSkyRusi u okolini grada na Trebišnjici kupuju zemljište i ne pitajući za cenu. Zasada su uzeli više atraktivnih lokacija blizu vode.

U lokalnoj agenciji za nekretnine „Tviko“ kažu da ih najviše interesuju velike parcele na granici sa susednom Crnom Gorom, u naseljima Aranđelovo, Lastva i Jazina, gde nameravaju da grade luksuzna imanja i poslovne objekte. Na meti Rusa su i parcele sa pogledom na Bilećko jezero, kao i kuće u naselju Ivanica, koje se nalazi na samoj granici sa Hrvatskom.

– U poslednja dva meseca posedovali smo u pregovorima za prodaju dvadesetak parcela samo u Aranđelovu i Jazini. Interesuju ih lokacije oko rečice koja protiče kroz ta naselja – kaže Vaso Milić, vlasnik pomenute agencije. – Traže što veću kvadraturu.

Rusi su parcele oko Bilećkog jezera plaćali 3.000 evra, bez građevinskih i urbanističkih dozvola. Nakon njihovog ogromnog interesevanja, cene zemljišta su porasle. Lokacije oko Trebinja su duplo skuplje i kreću se i do 25 evra po kvadratu.

– Velika je navala zato što Rusi mogu bez problema da dobiju jednogodišnju dozvolu za boravak, imaju mogućnost da registruju automobile na svoje ime, a posebno zato što je ubrzana procedura za dobijanje građevinske dozvole – ističe Milić.

Neki od ruskih kupaca samo žele uživati u čistom vazduhu, dobroj klimi i netaknutoj prirodi, pa kuće i vikendice prave za odmor i rekreaciju. Drugi su u hercegovačkom kršu videli skrivene potencijale. U njih se uzdaju meštani trebinjskih naselja i nadaju se po nekom radnom mestu ili makar dobroj dnevnici.

– Ruse, pa i ostale kupce iz sveta, na ove prostore privlače i povoljni uslovi za kupovinu – veli vlasnik trebinjske agencije za nekretnine „Tviko“.

(R. Gutić – Novosti)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *