РУСИ МАТИРАЛИ ЗАПАД: Успешно тестиран електромагнетни топ који погађа мете удаљене до 10 километара

RUSI MATIRALI ZAPAD: Uspešno testiran elektromagnetni top koji pogađa mete udaljene do 10 kilometara

6 jula 2020

MAKSIMALNI domet `razorne paljbe` prototipova ruskih elektromagnetnih topova po vazdušnim ciljevima povećan je na 10 kilometara.

Povećan je za nekoliko puta jer je u početku bio – samo 1-2 kilometra.

Ruska državna novinska agencija TASS objavila je, pozvavši se na vlastiti izvor:

„Ispitivanja elektromagnetnog oružja [u Rusiji] traju od 2015, a poslednje gađanje pokazalo je da ti topovi imaju borbeni domet po letećim metama od 7-8 kilometara, a da mogu da budu efikasni i do 10 kilometara“.

Drugi izvor TASS otkrio je da uništavanje letelica i na udaljenosti od 10 kilometara takvi topovi obezbeđuju spaljivanjem njihove elektronike.

Dodao je da `pucanj` elektromagnetnog topa traje milisekundu i da `projektil` stiže do mete faktički trenutno jer se elektromagnetno zračenje širi brzinom svetlosti.

Takvi ruski topovi na isti način `spaljuju` i ciljeve na zemlji i bespilotne letelice.

Glavni problem takvog oružja i dalje je zasivnost od velikih količina električne energije, pa mobilni udarni elektro-topovi u bliskoj budućnosti neće biti mogući.

Takvi topovi `pucaju` elektromagnetnim zračenjem super-visoke frekvencije, pa su u stanju da u deliću sekunde zagreju pogođeni objekat do ekstremno visokih temperatura.

Sjedinjene Države su u maju 2016. testirale svoj elektromagnetni top.

KOMENTARI3 komentara

  1. Milutin says:

    Nikola Tesla. Ovaj pronalazak spada u oblast njegovog istraživanja i objava o oružjima i zracima smrti.

  2. M says:

    To je dobra stvar za Ruse,jer ako bude Velikog Rata onda USA već sad planiraju-su spremni ispaliti na Rusiju u istom trenu samo krstarećih raketa 5.000,plus X balističkih,a što Rusi nemaju toliko dovoljno lansera i proturaketa za to sve spriječiti-uništiti,što znači da bi svi građani ciljevi bili uništeni!Osim ako Rusi nemaju i neke druge načine za zaustaviti-uništiti te rakete,a ovo je jedan od tih načina!Problem mu je izgleda dotur i obnova energije,a ostalo su Rusi izgleda već i prije dobro riješili!?!Ako riješe i to,moći će izgleda zaštititi neke svoje stacionarne pozicije vrlo dobro,ili bar dovoljno dobro da ispale svoje rakete odmazde!Ali,navodno USA ima slične elektronske"kupole"obrane,a koje ništa ne može probiti,a također rade i na elektronskim topovima,čak mobilnim,što znači da imaju djelomični napredak u proizvodnji-obnovi energije za te topove!?!Navodno su ti topovi već i operativni na nosačima aviona?!?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *