РУСИ МЕЊАЈУ УСТАВ, КРЕМЉ ПОВУКАО НЕВЕРОВАТАН ПОТЕЗ: Путин би могао доживотно да влада!

РУСИ МЕЊАЈУ УСТАВ, КРЕМЉ ПОВУКАО НЕВЕРОВАТАН ПОТЕЗ: Путин би могао доживотно да влада!

19 јула 2019

Кремљ је отворио могућност промене руског Устава након што је предложено јачање моћи парламента. Овај потез могао би проширити власт председника Владимира Путина.

Дмитри Песков, Путинов портпарол, рекао је да је идеја уставних амандмана, укључујући давање парламенту глас у формирању владе, наишла на широку реакцију и ствар је за дискусију.Путин 2024. мора да сиђе са председничке фотеље како би избегао кршење уставне одредбе која брани више од два мандата заредом. Иако је он претходно искључио промену устава како би остао председник, његови саветници испитују начине који би ефективно продужили његов останак на власти, који је већ дужи од совјетског диктатора Јосифа Стаљина.

– Кремљ разматра промене електоралног система како би се обезбедио доњи дом парламента на изборима 2021, усред пада популарности владајуће Јединствене Русије – тврде извори упознати са припремама, преноси “Москов тајмс”.

Чврст стисак законодавног тела, државне Думе, дао би Путину широк простор за маневрисање.

– То би могло да му омогући да мења улоге како би остао у власти као лидер владајуће партије и премијер са проширеним уставним овлашћењем о трошку председниковања – кажу два извора блиска Кремљу.

Председник Думе Вјачеслав Володин је јуче истакао да Русија мора исправити “недостатак неопходног баланса између рада законодавних и извршних тела”.

– То у најмању руку значи дозвољавање законодавцима да учествују у избору министара владе, а то би захтевало уставне промене – рекао је Володин, додајући да се односи само на мање “циљане” промене.Тренутно, руски парламент гласа да одобри премијера и владин тим који је он изабрао. Иако провладини чланови парламента углавном подржавају идеју, шеф комисије за људска права Кремља Михаил Федотов рекао је да се противи било каквој измени Устава.

Напори Кремља да изнађу алтернативе да Путин остане на власти нису далеко одмакли. Запело је и убеђивање председника суседне Белорусије о потенцијалном спајању с Русијом, што би омогућилу Путину да постане шеф уједињене државе.

Такође, најава казахстанског председника Нурсултана Назарбајева да ће сићи са фотеље али задржати позицију у министарствима спољне политике и безбедности не гледа се као реалистичан модел за Русију јер би нови председник могао теоретски изазвати Путина.

KOMENTARI5 коментара

 1. Magda25101956@gmail.com says:

  Da to je nedostatak demokratskog vladanja drzavom jer moze samo dva mandata za redom biti predsjednik. Do sada su se Putin i Medvedjev smjenjivali ali sada vise ne ide. Fali Car sa dozivotnom vlascu nad zemljom i to bi za Rusiju bilo najbolje sa Putinom jer se pokazao idealnim vladarom. Drzim mu palceve da ruska Duma izglasa takvu mogucnost!!!!

 2. Republika Srpska says:

  To je prava stvar, ako može diktatorka Merkel da vlada 30 godina što Putin ne bi 20 ???

 3. milorad2 says:

  putin je uspeo da usmeri rusiju na pravi put, mislim da većina rusa ne bi imala ništa protiv da on ostane za kormilom i duže od mandata, ali isto tako mislim da bi to bilo pogrešno i za putina i za rusiju.I takodje mislim da se putin neće nadmetati ni za jednu visoku javnu funkciju na sledećim izborima, to bi bila politička greška i za putina i za jedinstvenu rusiju.

 4. A akoM says:

  Nije uopće problem u Putinu jer je on ok!Problem je u nasljedniku Putina,slijedećem ili nekom kasnije,koji može biti nesposoban kao Gorbačov i Jelcin,ali zaštićen onda ovdje predloženim novim Ustavom,dovoljno da razhebe Rusiju!Zato je to zlo za Rusiju!Putin treba selektirati,utrenirati,provjeriti i predložiti svog nasljednika!Pogotovo što prije ili kasnije i tako mora otići jer ga sustižu godine!Ne bi se smjelo zbog kratkoročne koristi,debelo riskirati dugoročnu korist!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u