RUSI NA DAN NARODNOG JEDNISTVA PORUČILI: „Mi smo jedinstveni, mi smo jaki i zato nas se boje. I neka se boje!“

RUSI NA DAN NARODNOG JEDNISTVA PORUČILI: „Mi smo jedinstveni, mi smo jaki i zato nas se boje. I neka se boje!“

4 novembra 2014

3885371Proslava Dana narodnog jedinstva u Moskvi počela je bogosluženjem u Uspenskoj sabornoj crkvi u Kremlju. Patrijarh Kiril je služio prazničnu liturgiju u čast Kazanjske ikone Bogorodice. Poglavar RPC se molio za blagostanje cele istorijske Rusi, a posebno za mir u Ukrajini.

„Gospod je dao milost Rusiji i spasio nas strašne strane vladavine i Smutnog vremena. Smutnja počinje onda kad ljudi počnu da misle samo na sebe“ – naglasio je u govoru poglavar Ruske crkve.

Predsednik Rusije Vladimir Putin na Dan narodnog jedinstva po tradiciji je položio cveće na spomenik predvodnicima narode vojske koja je Rusiju spasila od Poljaka – Kuzmi Minjinu i Dmitriju Požarskom na Crvenom trgu. U Ceremoniji kod Pokrovske saborne crkve učestvovali su predstavnici glavnih religija i omladinskih organizacija: studenti iz radnih odreda i organizatori omladinskih kampova.

Zatim je ruski predsednik zajedno sa patrijarhom Moskovskim i cele Rusi Kirilom posetio Manjež, gde je otvorena interaktivna izložba „Moja istorija. Rjurikoviči“ – velika multimedijska ekspozicija posvećena istoriji Stare Rusi i nastanku države.

Na Tverskom trgu ruske prestonice počela je jedna od najvećih akcija „Mi smo jedinstveni“. U zajedničkoj šetnji učestvovali su predstavnici svih parlamentarnih partija, pokreta Sveruski narodni front, poznate ličnosti iz sveta nauke, kulture, dobrotvori.

„Mi smo jedinstveni – to je naša glavna ideja. Mi smo jedan narod, želimo da živimo u našoj velikoj, lepoj, slobodnoj zemlji. Želimo da deca rastu pod mirnim nebom, želimo da ljudima bude obezbeđena zaslužena starost, da imamo dobro obrazovanje, da se naša nauka razvija kao što se razvijala svih prethodnih decenija. Želimo da zemlja bude snažna, da niko ne misli da može da nas zgazi i da će se na tome završiti“ – rekao je jedan od inicijatora i organizatora akcije, poznati hirurg, direktor Naučnog centra za kardiovaskularnu hirurgiju „Bakuljev“ Leo Bokerija. Po celoj zemlji se održavaju praznične šetnje, koncerti, kao i narodna veselja.

Dan narodnog jedinstva održava se svake godine 4. novembra, počevši od 2005. godine.

Taj praznik je nastao u znak sećanja na događaje iz 1612. godine, kada je narodna vojska pod vođstvom Minjina i Požarskog oslobodila Moskvu od poljskih intervencionista. Istorijski, taj praznik je vezan za okončanje Smutnog vremena u Rusiji u XVII veku.

U manifestaciji je učestvovalo oko 75.000 ljudi. Mnogi su nosili zastave Rusije, ali je bilo dosta i zastava Novorosije, Donjecke i Luganske Republike.

Gotovo svi su nosili Georgijevske lentice, a neki i transparente: „U jedinstvu je naša snaga“, „Nas je mnogo a Otadžbina je – jedna“, „Njet fašizmu!“, „Medved je gospodar u tajgi“, „Putine, mi smo sa tobom“.

Dan Kazanske Bogorodice pravoslavnim vernicima je čestitao narodni umetnik SSSR Josif Kobzon. Pri tom je rekao: „Mi smo jedinstveni, mi smo jaki i zato nas se boje. I neka se boje!“.

Kobzon je odmah potom otpevao pesmu „Rusijo, ja te volim“.

Na skupu su govorili i lideri parlamentarnih partija, među njima i predsednik Komunističke partije RF Genadij Zjuganov koji je sve prisutne i sunarodnike pozvao da se bore za „jedinstvenu, moćnu i pravednu Rusiju“.

Lider Liberalno-demokratske partije Vladimir Žirinovski ocenio je da je Rusija zemlja dobra i najmoćnija država sveta, pa dodao:

„Ruska carska flota obezbedila je Americi pobedu nad Velikom Britanijom, a Evropu je SSSR spasio od nacizma. Dan narodnog jedinstva će doći i u Ukrajinu i to će biti dan jedinstva Novorosije i Malorosije“.

Jedan od funkcionera Jedinstvene Rusije dobio je aplauz za ove reči: „Mi imamo moćnog lidera – predsednika Putina. Rusija je opet silna, snagu nam daje naše jedinstvo“.

(Fakti.org)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *