РУСИ НАЈАВИЛИ моћно оружје! НАТО СТРЕПИ!

RUSI NAJAVILI moćno oružje! NATO STREPI!

31 jula 2017

RUSKI koncern „Radioelektronske tehnologije” (KRЭT) već radi nad radiofotonskim radarom i elektromagnetskom oružju za lovac šeste generacije.

Takođe i nad sistemom laserske zaštite lovaca šeste generacije.

A šta će to tačno značiti i koliko je daleko – otkrio je savetnik prvog zamenika generalnog direktora KRЭT Vladimir Mihejev koji je prvo naveo:

„Mi uveliko radimo nad radaraima za avione sa radiooptičkom fotonskom antenskom rešetkom. Bićemo u stanju da veći deo energije lasera pretvaramo u radarsku. Koeficijent korisnosti biće najmanje 60-70 odsto. To će nam omogućiti da pravimo radare većike moći”.

Mihejev tvrdi da će takvi radari moći da „vide” mnogo dalje od postojećih radarskih stanica. I  dodaje:

„Sa maksimalnom preciznošću ćemo utvrđivati i gde su protivničke letelice u rakete u prostoru, a i njihove „fotografije”. Kompjuter aviona će odmah opredeljivati da mu se, na primer, približava američki F-18 sa konkretnim tipovima  raketa.

Prema njegovim rečima, budući ruski lovac šeste generacije imaće i bespilotnu verziju koja će se od one kojom će upravljati ljudi razlikovati i po izgledu i po opremi:

„U bespilotnoj verziji biće mnogo više prostora za opremu. Osim toga, prisustvo pilota znatno ograničava letačke mogućnosti aviona jer je to neophodno da bi pilot ostao živ. Bespilotna „šestica” razvijaće hipersonične brzine i moći da dosegne bliži kosmos”.

Mihejev naglašava da će takvi avioni, po pravilu, delovati u jatima, odnosno – da će iza jednog ili dva sa pilotom nailaziti „jato” od 20-30 bespilotnih koji će nositi i elektromagnetno oružje.

Još dodaje: „S obzirom da se naši `verovatni prijatelji`bave sličnim istraživanjima i eksperimentima – radimo i na zaštiti naših sistema za radioelektronsku borbu i rakete braniti od tuđeg visokofrekventnog oružja. U svakom slučaju, jedan bespilotni avion iz jata nosiće visokofrekventno oružje, uključujući dirigovane elektronske projektile, drugi sredstva za radioelektronso oslepljivanje protivnika, a treći klasično naoružanje”.

Povodom tvrdnje pentagona da je u Persijskom zalivu uspešno isprobaao laserski top, Mihejev ukazuje:

„Rusija već raspolaže laserskim sistemima zaštite za avione i helikoptere, a sada možemo da govorimo o udarnim laserima koji će fizički razarati glave za navođenje protivničkih raketa. Malo pojednostavljeno: spaljivaćemo „oči” protivničkih raketa koje nas budu `gledale`. Već sada je izvesno da mi to možemo proizvesti, ali će sve presudno zavisiti od Ministarstva odbrane”.

Mihejev ističe da će bespilotni avioni biti opremljeni veštačkom inteligencijom:

„Takvi avioni će sami uzletati, stizati do zadatog mesta i donositi odluke o izvršenju postavljenog zadatka”.

KOMENTARI3 komentara

  1. miroslav says:

    Ruski naucnici su nedostizni i to sa vrlo ogranicenim budzetom.

  2. Zabin says:

    Lepo! Lepo!! Lepo!!!

  3. Dondon says:

    Aj prvo avion pete gen sredite pa da vidimo za dalje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *