РУСИ НАЈАВИЛИ: Руска војска ће почистити Турке без милосту у Нагорно-Карабаху

RUSI NAJAVILI: Ruska vojska će počistiti Turke bez milostu u Nagorno-Karabahu

2 oktobra 2020

Politikolog Rostislav Iščenko ukazao je na glavnu ulogu koju će Moskva preuzeti u rešavanju sukoba koji se ponovo razbuktao u Zakavkazju.

Iznenada rasplamsani oružani sukob između Azerbejdžana i Jermenije, čija je težina postala uporediva sa aktivnom fazom borbi u Donbasu, privlači sve veću pažnju.Politikolog Rostislav Iščenko uzeo je učešće u ovoj osetljivoj temi. Tako je u intervjuu za FBA „Ekonomija danas“ ekspert istakao da se u ovoj situaciji Moskva neće zauzeti za bilo koju stranu, ograničavajući se na ulogu posrednika, već će učiniti sve napore da reši sledeću opasnu situaciju koja je nastala na postsovjetskom prostoru.

„Mešanje Rusije u novi sukob u Karabahu biće ograničeno na posredovanje, sve dok postoji mogućnost dogovora između strana“, rekao je Iščenko.

Istovremeno je ukazano u kom slučaju će Rusija upotrebiti silu u sukobu između Jermenije i Azerbejdžana:

“U slučaju pretnje da se probije odbrana Jermenije i ulaska azerbejdžanskih trupa na njenu teritoriju, Ruska Federacija će upotrebiti potrebnu silu za zaustavljanje rata”.

Pored toga, politikolog je ukazao na mogućnost upotrebe ruskih trupa u slučaju mešanja trećih zemalja u sukob.

Dakle, ako Turska pokuša aktivno da učestvuje na strani Azerbejdžana, to se može smatrati direktnim napadom na državu članicu ODKB.

U takvoj situaciji Moskva ima legitiman razlog da ispuni svoje obaveze da zaštiti svog saveznika u uđe u rat sa Turskom.

Obzirom da je Turska već na dva ratišta konfrontirana sa Rusijom i to u Siriji i Libiji, u ovom slučaju Turska ima velike šanse da direktno oseti na svojim leđima svu moć ruskog oružja.

(Webtribune.rs)

KOMENTARI10 komentara

 1. garo says:

  Lepo, lepo, draga braco Rusi zastitite Jermene, taj narod koji je iste tragicne sudbine kao i mi Srbi, nad kojima je vrsen genocid.

 2. milos says:

  Kako ce Rusija da dodje tamo?

  • Avangard-Kinzal says:

   Krezuba b...., Isto ko na Krim.

  • Miraš says:

   Avionima transportnim i borbenim. Kratko je rastojanje od Vladikavkaza (Severna Osetija - Rusija) zatim nezavisna Južna Osetija, Tbilisi (krnja Gruzija) i veoma brzo stižu u Jermeniju.

  • Slobodanka says:

   Išćenko je samo novinar, nije deo vlasti, zato može da preti sa lakoćom. Ipak on zna da jeste veoma važno stvarno stanje na terenu, tojest da sada Nagorno Karabah ne treba da izgubi ni jedan deo teritorije. Jermenija je članica ODKB, zaboravljate da zbog toga Rusija je od ranije već prisutna kroz odgovarajuće naoružanje. Mislim da će Jermeni sami da reše ovaj sukob sa Azerbejdžanom, biće izbegnuto da se rat širi na Rusiju-Tursku, na Iran ili Gruziju. Rusija ima i političku moć. Mogu da kažu Azerbejdžanu da ako ne prestanu sa ovim vojnim napadom na Nagorno Karabah, a ovo im nije prvi put, da bi zaštitili živote i opstanak Jermena u toj oblasti da onda nemaju drugo rešenje nego da priznaju da Nagorno Karabah je nezavisna država. Takva odluka Rusije bila bi u skladu i sa medjunarodnim pravom! Zato što ovo nije prvi put da Azerbejdžan napada vojno Nagorno Karabah i time drastično ugrožava opstanak Jermena u toj oblasti. Prethodni rat u Nagorno Karabahu trajao je od 1988 do 1994, zatim su u zadnjih nekoliko godina počeli da obnavljaju sukob, a sada je ovo najdrastičniji ponovljeni sukob. U takvim slučajevima kada država (Azerbejdžan) ugrožava neku nacionalnu manjinu (Jermene) i to se ponavlja može se proglastiti nezavisnost Nagorno Karabaha. Mogu se primeniti ista rešenja kao za Južnu Osetiju i Abhaziju. Azerbejdžan bi sada eventualno mogao da izbegne takvu odluku Rusije, ali samo hitnim obustavljanjem svojih vojnih operacija. Azerbejdžan je dobio zajedničku opomenu Rusije, Francuske i SAD. Dakle ako ne obustave sukobe jasno je da i na osnovu tog zajedničkog stava velikih sila može lako biti proglašena nezavisnost Nagorno Karabaha.

  • 1389 says:

   Padobrancima 😄

  • Velika Metla says:

   miloš,da znaš. Teško je Rusima doći do "tamo",ali kad dođu,a doći će,neko će da naaglaiše i to debelo. Rus sporo sedla,ali mLogo brzo jaše. Pitaj usraše i švabove onomad pod Staljingradom kako prođoše. A i sve ostale koji napraviše grešku pa krenuše na Rusiju.

 3. opet ja says:

  Prvo, Azerbejdžan neće da napadne Jermeniju već će samo da proba da vrati Nagorno Karabah pod svoju kontrolu. Drugo, Putin sigurno neće intervenisati jer je u velikim poslovima sa Turskom, to vam je valjda jasno posle dešavanja u Siriji i Libiji.

  • Slobodanka says:

   Ne vidiš dobro. Nakon ratnih sukoba 1988-1994, u momentu zaključenja primirja 1994 godine Nagorno Karabah izgubio je oko 7,5 posto svoje teritorije, dok neki izvori kažu da je taj procenat veći. Gledajući na mapi Nagorno Karabah pretežno ima teritorijalne dobitke, jer osvojio je tada i 13,6 posto teritorije Azerbejdžana koja je dotad bila samo pod kontrolom Azerbejdžana i pretežno naseljena Azerima. Imajući u vidu da je teritorija Azerbejdžana značajno veća od Nagorno karabaha to znači da u pogledu teritorija godine 1994 Nagorno Karabah ostvario proširenje i pobedu. Tim povećanjima teritorije značajno se proširio na zapad prema Jermeniji što je za Nagorno Karabah takodje prednost. Zatim ostvarena je značajna politička pobeda jer godine 1991 Nagorno Karabah je proglasio nezavisnost od Azerbejdžana i on od tada vlada svojom teritorijom bez prisustva azerbejdžanskih vlasti. Dakle tri prednosti je tada ostvario Nagorno Karabah. Pravo pitanje je: Koje prednosti na terenu će sada ostvariti Nagorno Karabah? Najverovatnije ostvariće neke nove prednosti i tek tada će prihvatiti primirje. Da li će potpuno slepiti teritoriju koju od ranije kontroliše sa teritorijom Jermenije? Da li će povratiti ranije izgubljene teritorije koje istorijski pripadaju Nagorno Karabahu, odnosno Jermenima? Glavna igra biće na terenu, verovatno opet sa dobrim rezultatima za Nagorno Karabah i Jermeniju. Rusija ni neće morati direktno da interveniše. Indirektno Rusija sigurno ima skriveni uticaj na stanje na terenu preko Jermenije. To se podrazumeva zbog članstva Jermenije u ODKB.

  • Slobodanka says:

   Azerbejdžan nije u članstvu ODKB on se u vojnom pogledu pretežno oslanja na Tursku. Rusija neće dozvoliti da gubitke trpi strana koja je u ODKB (Jermenija i njoj veoma bliski Nagorno Karbah), a da pobede ostvaruje strana koja je podržana Turskom. To bi izgledalo kao da ODKB zajedno sa Rusijom slabiji je od turske sile. Azerbejdžan je bivša sovjetska republika, te treba da se ozbiljno zamisli o izboru svojih najvažnijih vojnih i političkih partnera.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *