Rusi najviše vole Lavrova i Šojgua

Rusi najviše vole Lavrova i Šojgua

16 januara 2014

328894_Russia-FM-LavrovMinistar odbrane Sergej Šojgu (58) je prema najnovijem sociološkom istraživanju, najpopularniji ruski ministar u 2013. godini.

Neosporno je da je popularnost Šojgua vezana za modernizaciju ruske armije. Na drugom mestu te rang-liste koju je napravio Centar za izučavanje javnog mnjenja, nalazi se ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov (63), a na trećem ministar za vanredne situacije Vladimir Pučkov.

Šojgu i Lavrov su već nekoliko godina zaredom najpopularniji ruski ministri, a razlika je u tome što je Šojgu promenio resor, pa je umesto ministarstva za vanredne situacije preuzeo resor ministra odbrane krajem 2012. Sergej Lavrov je na funkciji „prvog ruskog diplomate“ od 2004. kada je zamenio dotadašnjeg ministra Igora Ivanova. Lavrov ima šansu da bude rekorder ruske diplomatije, jer je pre njega duže na toj funkciji bio samo Andrej Gromiko, čuveni „mister njet“ koji je tu dužnost obavljao od februara 1957. do jula 1985.

Među deset najpopularnijih ministara je i potpredsednik vlade zadužen za vojno-industrijski kompleks Dmitrij Rogozin, zatim ministar sporta Vitalij Mutko, pa zamenik predsednika vlade Dmitrij Kozak i ministar policije Vladimir Kolokoljcev.

Očito je da su kod naroda najpopularniji oni koji se često pojavljuju na TV ekranima. Najniže rangirani ministri su Dmitrij Livanov, zadužen za nauku, i Nikolaj Fjodorov, zadužen za poljoprivredu.

Obračun na jugu

Trojica ruskih vojnika i četvorica naoružanih civila ubijena su u sredu tokom međusobne razmene vatre na jugu zemlje. Pucnjava se dogodila tokom potere za ekstremistima, koja je preduzeta zbog obezbeđenja predstojeće zimske Olimpijade u Sočiju.

Među ubijenim civilima je i osoba optužena da je učestvovala u organizaciji napada automobilom-bombom prošle godine u Pjatigorsku, kada su ubijena tri lica.

(Novosti)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *