РУСИ НАМ ПОРУЧИЛИ: Срби, oдлука о наоружавању ваше војске је ДОНЕТА!

RUSI NAM PORUČILI: Srbi, odluka o naoružavanju vaše vojske je DONETA!

13 februara 2016

845014Blizu je sklapanja posao po kojem će Rusija modernizovati srpsku armiju.

Iako je potreba za modernizacijom izazvana aktuelnim bezbednosnim pitanjima, ona je u Srbiji naišla na agresivno protivljenje liberalnih krugova. Razlog je to što Zapad osetno povećava propagandni pritisak na Balkanu, dok je Moskva stvari tamo prepustila stihiji.

Nakon posete vicepremijera RF Dmitrija Rogozina Beogradu, pregovori o velikim isporukama ruskog oružja Srbiji prešli su u praktičnu ravan. Odmah su otpale različite priče vezane za oružje koje se može okarakterisati kao strateško ili ofanzivno.

Uostalom, srpskom Generalštabu tek predstoji da izradi predstavu o prirodi borbenih dejstava za koja će se stvarati (uz rusko učešće) nova srpska armija.

U Srbiji je vest o mogućem naoružavanju armije najnovijim ruskim oružjem izazvala različite reakcije.

Još u januaru je to bila glavna tema u srpskim medijima i dalo je mogućnost lokalnim političarima proevropske orijentacije da se istaknu. Naročito negativnu reakciju izazvala je moguća isporuka sistema S-300, ali to je više izazvano finansijskim nego političkim razlozima. Druga je stvar što su srpski političari, politički analitičari i novinari, koji su se izjasnili protiv isporuka, namerno stavljali u prvi plan temu finansija, namerno izostavljajući više prioritete, poput bezbednosti Srbije.

To je poznati metod, kada se prizemniji argumenti suprotstavljaju stvarima koje su mnogo složenije za razumevanje od strane običnog građanina: „zejtin umesto topova“ je u predizbornom periodu lepša parola nego „topovi umesto zejtina“. Sve u svemu: to je praktično idealna šema za pritisak na vladu.

Sledeći korak je tvrdnja da je Srbiji potrebno defanzivno, a ne ofanzivno oružje. Pri tom, čitaocu ne treba objašnjavati da su sistemi PVO po definiciji odbrambeni. Zamena teza, međutim, ne dovodi do promene raspoloženja u društvu.

Generalno liberalni i proevropski beogradski list „Blic“, koji je i počeo da piše o „ofanzivnoj“ prirodi S-300, sproveo je anketu među čitaocima: „Da li Srbija treba da kupuje oružje od Rusije?“. „Za“ je bilo 58 odsto, protiv 23 odsto, a 19 odsto je smatralo da Srbija treba sama da proizvodi oružje.

Primer drugog instrumenta informativnog rata koji se danas vodi u Srbiji: neki izvori bliski vlasti u Beogradu tvrde da Vučićeva vlada uopšte ne namerava da kupuje oružje od Moskve, već samo vuče ruske delegacije za nos. Srbija očigledno nema finansijske mogućnosti za takve nabavke, iz čega proizlazi da Vučić samo imitira pregovarački proces.

Ipak, pitanje prodaje ruskog oružja Srbiji je praktično već rešeno, a sada se radi na tehničkim detaljima, koji, međutim, uključuju i finansijske. Pri tom, Moskva čak i ne razmišlja da se meša u unutrašnje procese na Balkanu, već reaguje na promene situacije u regionu samo na zahtev srpskih partnera.

Trku u naoružavanju na Balkanu započela je Hrvatska, najavivši nabavku operativno-taktičkih raketa srednjeg dometa. Ta odluka će poremetiti odnos snaga u regionu, i želja Srbije da zaštiti sviju bezbednost je prirodna. Na kraju krajeva, srpsko-hrvatski sukob traje vekovima i nema veze sa političkim stavom Moskve. On je postojao, postoji i postojaće, prosto Zagreb će ga podgrevati krstarećim raketama, a Srbija – ruskim sistemima PVO i modernizacijom kopnene armije.

Varijanta modernizacije armije koju je Moskva sklona da predloži Beogradu predviđa isporuku ne strateških sistema, već čisto frontovskih i taktičkih. Radi se o „Torovima“, „Pancirima“ i „Bukovima“, to jest sistemima PVO za frontovsku odbranu fronta i operativnog prostora.

„Tor“ je predviđen za pružanje podrške tenkovskoj grupi i u odbrani i napadu. „Buk“ obezbeđuje dubinu odbrane fronta, a „Pancir“ je sistem bližeg dometa.

Za srpski Generalštab to znači zaokret u strateškom planiranju. Sistemi S-300 dometa 300 kilometara su, naravno, sposobni da stvore kišobran ne samo iznad Srbije, već i nad pograničnim teritorijama, zbog čega toliko negoduje Hrvatska. Međutim, teoretski konflikti na Balkanu sada ne predviđaju strateško bombardovanje, kao u vreme predsednika Bila Klintona, a „obični“ rat zahteva upravo takav sistem modernizacije armije kakav Beogradu predlaže Moskva.
 

Što se tiče finansijskog pitanja, u trgovini oružjem postoji mnogo načina da se izbegne momentalno plaćanje preko sistema kreditiranja. Takve operacije su uobičajene i ne izazivaju poteškoće. Ali, to, naravno, ne smeta liberalnom delom srpskih političara i medija da u predizbornoj kampanji predstavljaju dogovor s Rusijom kao kupovinu „skupih igračaka“ i rusko imperijalno potčinjavanje Srbije.

Posebna tema je reakcija na izjave Rogozina, koji nikada nije skrivao svoj negativan stav prema težnji beogradskog političkog džet seta da uđe u EU po bilo koju cenu. Tako je atraktivna plavuša Zorana Mihajlović – potpredsednica vlade nadležna za saobraćaj, infrastrukturu i (važno!) energetiku – poručila Rogozinu da se „stara o svojoj državi, a ne o Srbiji“.

Nju ne bi ni pitali, pošto armija i naoružanje nisu u njenoj nadležnosti, ali upravo Zorana Mihajlović vodi pregovore o prodaji ruskog gasa Srbiji, brinući o tranzitu preko Ukrajine na uštrb zaobilaznih puteva. Uostalom, stav Mihajlovićeve nije uvek bio takav. Na primer, ona se zalagala za prodaju poljoprivrednih proizvoda Rusiji uprkos evropskim sankcijama.

U njenim sadašnjim rečima nema mnogo ličnog ili suštinski antiruskog, pre je to za srpsku vladu uobičajeni pokušaj da se sedi na nekoliko stolica istovremeno, obrazlažući tu piruetu „neprijateljima oko nas“.

Sa tako raznolikom vladom, naravno, nije lako imati posla, ali se mora. Na primer, predsednica umerene Demokratske stranke Srbije Sanda Rašković-Ivić je zahtevala od Mihajlovićeve da povuče svoje reči jer su „nediplomatske“. Taj čisto ženski (što je karakteristično za Balkan) spor za sada je ostao nezavršen, tim pre što je Sanda Rašković-Ivić već išla na Krim, čime je zaradila stabilnu „antievropsku“ reputaciju, a to se u savremenoj Srbiji veoma lako može iskoristiti u predizbornoj kampanji.

Treba istaći da Srbija, u slučaju da dobije rusko naoružanje, stiče mnogo dodatnih koristi koje nemaju veze s oružjem. Tako, postoje informacije da je Rusija spremna da bude posrednik između Beograda i Astane u zamršenom procesu prodaje srpskih delova za proizvodnju automobila Fiat na teritoriji Kazahstana. Drugi primer – mogućnost da srpski auto delovi zamene turske auto delove za ruske KamAZe, čiji je uvoz zabranjen.

Na kraju čak i najveći protivnici srpsko-ruskog dila moraju da priznaju da će Srbija dobiti mnogo više od onoga što će platiti. Dok ugovor sa Srbijom za Rusvooruženje ne može biti najveći, mada dozvoljava da se govori o suštinski novom nivou uticaja Rusije na Balkanu.

Moskva se ponovo našla u sistemu žestoke konkurencije, ali ako su se SAD i NATO uključili u tu borbu metodima „meke sile“, kao i finansijskim i obaveštajnim šemama, Rusija ima problema s „mekom silom“, uprkos tradicionalno dobrim odnosima između naroda i pojedinih ličnosti.

Trenutno u Beogradu uz velike muke preživljava samo jedna privatna informativno-prosvetiteljska agencija – „Ruski Ekspres“, a razmere evropskog i američkog prisustva su kolosalne.

Samo filmski festivali Kusturice probleme ništa neće rešiti, mada su važni i oni.

Da rezimiramo. Tehnički aspekti vojno-tehničke saradnje između Rusije i Srbije će biti još korigovani, ali je to posao za stručnjake dva generalštaba. Načelna odluka naoružavanju srpske armije vrstama oružja koje su joj sada potrebne već je doneta.

Nismo mi započeli trku u naoružavanju na Balkanu.

Glavno pitanje je kako će se ona završiti.

(Jevgenij Krutikov, Fakti.org)

KOMENTARI55 komentara

 1. Vujadin says:

  Braćo Rusi uz naoružanje pošalite nam bar sto hiljada vojnika da pohapsimo izdajnike, a kasnije će Srbi lako popuniti nove jedinice po formaciji.

 2. zoki says:

  Rogozine nedaj ništa srbiji to je govnarska zemlja.

 3. Baja says:

  Eeeee moj Vujadine,sve da ti i posalju tu silnu vojsku sa masinerijom a jesil se zapito cime ces da platis to sve: Mozda u "NATURI" sto cisto sumnjam jer svi oce samo Ojero.

 4. Baja says:

  Al stvarno,kako ovo jadno zvuci: "Braco Rusi"(koji nas nesmirglate ni 1% ako neplatimo i to posteno, nista Akcija i te stvari.Jooooj,zemljo profundaj se!!!!!

 5. Vujadin says:

  Baja, ne brini Srbija ima para samo nepravilno raspoređene. Milioni eura svaki dan odlaze na zapad preko banaka i stranih "investitora".

 6. Baja says:

  Vujadine, Poslace ti Baja jednu kozu pa si napravi opanke.Hahahahahahahaha

 7. Aleksa says:

  Slazem se sa vujadinom sa naoruzanjem g putin da posalje i vojsku da bi uspeli da se resimo bede a narod nece ostati duzan! Pomocice ruskoj braci! Bogu hvala braco

 8. Baja says:

  Ima ima Malo vise od Hrvatske a mi duzni kao Grcka ......

 9. Vujadin says:

  Baja pošalji ženu, kćerku i sestru.

 10. Aleksa says:

  Vojo neglrdaj ostale komentare ovo su eu polozare! Pomolimo se za pravoslavlje! I za bratski narod po krvi veri

 11. Baja says:

  Aleksa a sto ti prvi nepomognes braci rusima u borbi protiv ISILA???? Sarac na rame i zapali na ratiste,heheheh bice fale ti muda.

 12. Blaženi Alojzije says:

  Hrvatsko-srpski sukob ne traje vjekovima, nego nekih 150+ godina, od pojave šoviniste i ksenofoba Vuka S. Karadžića. A i ovo tobož pravdanje "nismo mi započeli utrku u naoružanju, nego Hrvatska" je presmiješno. Ko djeca. :-D

 13. Baja says:

  A sta bi drugo Vujadin(Nesrbin)znao,nego vrijedjati obitelj a ubi se busajuci u prsa postenjem.

 14. Blaženi Alojzije says:

  Usput, mislim da bi bio red da vlasnik portala počasti pićem Baju i mene, jer smo totalno podigli broj klikova i komentara i ispod članaka. :-)

 15. Baja says:

  zoki, Svaka cast za komentar,vidim da brzo kuzis stvari na terenu. BRAVO !!!

 16. Baja says:

  Blazeni, meni su vec poslali,gajba Karlovacke je sjela na racun. Hehehehe

 17. Dimnjacar says:

  Daj prestanite pisati gluposti ... kakvo naoruzanje. Pa juce pisete o tome kako Srbija ima novi sporazum sa NATO, ... te oslobodjeni carine i poreza, doslovno da ce biti gdje hoce i moci da rade sta hoce. Pa onda ... Vucic gura Srbiju u Brisel, sve vise i vise vijesti da Srbija ide u EU ... i sve tako. A na samom kraju rusija ce naoruzati Srbiju, savremenim Mig 29m2 ( Mig35 ), pancer1, S300, Kub, i da ne pricam sta sve... Pa nebi li Srbija ojacana otisla u NATO. Ja to oruzje cekam 5 godina, fatao sam se na svaki vas tekst ko malo dijete... i kao Srpski patriota bi bio jedan od najsrćnijih ljudi na planeti ... i sad dobro znam da se to neće desiti dok god bolji i posteniji Srbi, one prave patriote ne dodju na VLAST. Ko ... Putin ce dati oruzje prodanim zapadnim marionetama... nemojte me zasmijavati bolan. ZIVJELA SRBIJA, ZIVJELA RS ... I NAROD SRPSKI. A izdajnici ... mars bolan vani.

 18. Baja says:

  Cistices ti dimnjake po Frankfurtu,ja ti kažem !!!!

 19. djoka says:

  E bajo debilu i ti blaženi alojzije, svakim vašim novim i novim uličarskim komentarima sve ste veće i veće splačine pomije, ni svinja vas nebi omirisala.

 20. separatistra says:

  blazeni alojzije rat je poceo prije 1000 godina na celu s vatikanom a tvoja rodbina mrzi vec 150 godina mislis rec baja jedi govna ti si pravi zamazanko a zoki ko koki kvazimodo hrvatima stislo trta u hrvatskoj nista novo pozdrav iz istre pičke

 21. pravdaa says:

  Ko ima braću Ruse taj će imati i oružje da se osvetimo svima a pobjednici neplaćaju ni oštetu ni oružje. Zato je nekima već steglo u grulu nego i treba tako.

 22. Baja says:

  Nego de vi meni recite kako su cam to poručili ,mozda po golubu pismonosi hahahahaha .....

 23. Baja says:

  Za Uskrs dolazim u Novi Sad (Vojvodinu)pa vi iz Srbije sto ste protiv Baje Dodjite na megdan da vas pomlatim kao jarice !!!!

 24. Blaženi Alojzije says:

  @separaMANISTRA Prije 1000 godina Hrvati i Srbi su bili u izrazito prijateljskim odnosima. Kod vas se malo zna da je za vrijeme srpsko-bugarskog rata raški veliki župan Zaharija našao utočište na dvoru kralja Tomislava i da su Hrvati zaštitili njega i njegov narod koji je pobjegao u Hrvatsku. Sve do pojave šoviniste i ksenofoba Vuka S. Karađžića i pojave srspkog nacionalizma koji je bio isključiv i imao šovinistički odnos prema svim ostalim narodima, Hrvati i Srbi su bili u relativno dobrim odnosima. Drago mi je da uživaš u gostoprimstvu i ljepotama Lijepe naši. Ostavi koju kunu da popravimo državni budžet. :-D

 25. Apis says:

  Hrvatskim pilotima najveća opasnost preti od zarđale skalamerije u kojoj lete. Ako Hrvati nisu savladali tehniku letenja na ćilimu nama s-300 i ne treba. Ako budemo ucestvovali u zajednickoj borbi sa Rusima daće oni nama i s-500 i suhoje i armate a cenu će da plate članice NATO pakta. Ali ako budemo mirno gledali da nasa vlada potpisuje dogovore sa NATO razbojnicima Rusi će nam besplatno uzorati celu Srbiju.

 26. Svetislav says:

  @Baja...Ti drugima govoris da su vulgarni, a rece ovde da ces da dodjes za nas (i tvog dede ili pradede) Vaskrs, i jos izazivas da Vojvodina nije Srbija, nego da dodju svi iz Srbije, i jos rece da ces nas pomlatiti ko jarice! Tako neces da ucinis nista dobro preostalim kurvatima u Srbiji, kad se izgasi svetlo, i kad nebudete vise zasticeni u Srbiji (posebno u Novom Sadu i Vojvodini). Tada ces ponovo kao sto rece Krajisnik da bezis ne samo camcem ka Prigradama, nego ces morati veslati rukama do Italije sa svim svojim preostalim kozama kurvaticama i jaricima kurvatima! Nema problema kad tako hoces da dodjes, imacemo sta da okrenemo za Vaskrs, da damo ovima koji jos slave prvi maj i ciganima iz novosadskog ciganskog naselja!

 27. Baja says:

  Nemoj Sveto da te toliko pogodi sala mala.

 28. bb says:

  E bajo prijatelju evo ja pregovaram sa rusima o raketlama:)Al nista!Pozdrav!

 29. Batina says:

  Baja tebi I presvitlome slon utera do jaja.

 30. Batina says:

  Baja tebi I presvitlome slon utera do ja-aja.

 31. Krajina says:

  Bajo dođi da mi sitimariš konja to ti je verovatno u krvi tvoji djedovi su to radili kad nisu bili kmeti. KMETU hrvatski ili što vas Slovenci časte sa Kurbe hrvatske

 32. bb says:

  Samo jedno pitanje.Koja krajina?Vlaska itd?Ima ih vise?

 33. bb says:

  Batina je iz jaja izvinte'izasla. Tako kazu.A ne iz raja!

 34. rema says:

  Baja i Ambrozije papolizac nemaju ništa pametnije da rade nego da redovno primaju srpske kulene u dupe na intermagazinu??? Za tog kralja Tomislava nema nikakvih dokaza da je stvarno postojao, a i ako jeste ko kaže da je bio hrvat i da se zvao Tomislav? Jel to kurvati opet izmišljaju neku svoju slavnu istoriju? Manite se ćorava posla. Dokaze na sunce pa onda pričajte nešto. Aj žibe tamo!!!

 35. bb says:

  Kralj Tomislav je postojao ima dokaza.

 36. Krajisnik says:

  Baja i Alojzije koji vam je kurac marvo ustaska? Pola je vasih komentara. Tako se ne lece kompleksi. Nismo mi pravoslavni srbi krivi sto su se vasi dedovi pokatolicili. Mi vas primamo nazad u pravoslavlje samo se pokajte i zatrazite oprost!

 37. Baja says:

  krajisnice, Pripazi sta pricas da te nebi maca popapala. Mljac i gotovo!!!

 38. Branko Srbija says:

  ZORANA MIHAJLOVIĆ JE AMERIČKI AGENT KOJI IMA ZADATAK DA SABOTIRA SRPSKO-RUSKE PRIJATELJSKE ODNOSE ALI PLAVUŠA JE TAKO DA JOJ NE POLAZI ZA RUKOM JER JE GLUPA KAO KURAC,IZ SVAKE NJENE IZJAVE DOKAZUJE SRBIJI I SRPSKOM NARODU KOLIKA JE GLUPAČA GLUPA,U HAJATU SE JEBALA SA KIRBIJEM MISLEĆI DA NA TAJ NAČIN BRANI SRPSKE INTERESE ALI KAD GA JE PRIMILA U DUPE SHVATILA JE DA TO BOLI I VIŠE NIJE DAVALA U DUPE DA JE JEBE KIRBI.. NARAVUČENIJE KOGA BOLI KURAC ŠTA ZORANA MIHAJLOVIĆ PRIČA ONA NIJE OČIGLEDNO SVESNA DA JE U SRBIJI I DA VRLO LAKO MOŽE DA POPUŠI SNAJPER JER VEĆINA STANOVNIŠTVA SRBIJE JE PROŠLA KROZ RATIŠTE I SPOSOBNI SU SVI DA JE SKINU KAO VRANU SA DRVETA...BOLJE JE PO NJU DA DRŽI JEZIK ZA ZUBIMA A NE DA GURA NOS TAMO GDE MU NIJE MESTO... SRBIJA I RUSIJA SU DVE ZEMLJE POVEZANE NERASKIDIVIM NITIMA OD ISTORISKOG ZNAČAJA....

 39. bb says:

  To sa snajperom ti nije pametno.Sajt moze biti ukinut.Psovanje,neznanje itd. i nekako.Ali snajper.Pazi se,voleo ili mrzeo ti nju ta persona je drzavni sluzbenik.IP adresa se lako nalazi.Sta ce ti taj problem?Ovaj sajt je stvarno tolerantan kao retko koji,ali ni sajtu taj problem nije potreban.

 40. Baja says:

  bb, Prijatelju,ovaj Branko ce cuze zaglavit a Krajisnika ce pronac HDZ u Hr pa ce izgubit socijalu.

 41. Baja says:

  Branko,mozes sve ali Jelenu nam nediraj!!!!!!!

 42. bb says:

  Bajo moze stvarno u przun(cuza).Nije sala.Pretnja komentatorima medjusobno je jedna stvar.Ali pretnja drzavnom sluzbeniku snajperom je ozbiljna stvar!Ako procitaju ono u institutu za visoko tehnoloski kriminal?Ne znam?.

 43. bb says:

  A Jelena je dobra!Uh,uh!Za nju drugo oruzje,npr k-20.Ma bilo koji ubojiti k-:))Tvrdo da bude:))Pozdrav!

 44. Bez dogme says:

  Briši Baja od Jelene. To je naše, srpsko. Ja joj sve slike ljubim. Koga zaboli šta ona govori? Ko da je ona to smislila? Ma hebote, ma ček bre...Koja bre Jelena? Jes možda mislio na Zoranu? Nema veze. Imaš ti Rudanku... A Rudanka vas trenira, bogme, debelo. Prosto se ja naježim kao Srbin, a mogu da zamislim kako vama spadaju muda kad vas prignječi svojom radikalskom retorikom. Uh bre, pucaju okolotrbušni pantaolodržači. (Ma jel istina da je Tuđman uveo tu reč u Hrvatski jezik, časti ti? Ja mislio da je to neka šala, kad neki tamo mi rekoše nije bre, stvarno Franjo uveo tu reč - okolotrbušni pantalodržač) Branko, ne baljezgaj, majke ti. Pa ti čoveče nemaš ni osnovne kulture. Nije sloboda za svakoga, pa to ti je.

 45. dimnjacar says:

  Baja lako je muda pokazati netu ... to su ono cyber muda.

 46. Bez dogme says:

  odžačare, u pravu si, ali danas većina ljudi i ima samo sajber muda. I ti i ja. Znaš zašto? Pa kad sam ja pokazo moja muda, ona prirodna, novi svetski porednak mi ih zavrno i zgnječio. Dobro, dali mi internet i ja sada samo sajberišem sajber mudima. U duetu stebe i baju.

 47. Pera says:

  Nama ne da treba,nego nam je odavno potreban"S-300","Pancir","Tor"i"Buk".Jednostavno,akp zelimo da kontrolisemo svoje nebo,sve gore navedeno nam je neophodno,kao coveku voda ili hleb.

 48. bb says:

  Nije .Okolotrbusni pantalodrzac je vic o Makedoncima,kao i tvoje okolokucno piskalo(oluk).Hrvati kazu hlace.Kais se kaze remen.Voz-Vlak.

 49. bb says:

  Pero necemo dobiti nista.A i da imamo para ne bi isto dobili nista ne samo sto nemamo para.Nego smo nesto kao clanica nato-a.I jesmo ,a nismo.

 50. Blaženi Alojzije says:

  @rema Za Tomislava ima sasvim dovoljno dokaza da je postojao i da se zvao Tomislav. Ne brini ti za to. ;-) @Krajisnik Je l te boli zub? :-D

 51. Čiča Draža says:

  Ovo je postao ustaški zid za komentare!! Sramota vas sve bilo koliko vas ima u Intermagazinu. A kurac će Srbija, NATO nezvanična članica, ikad kupiti oružje iz Rusije...moćiće samo od NATO kupovati.

 52. Baja says:

  Cuti Cica kad Dajidza priča .

 53. Krajisnik says:

  Mozda meni i uzmu socijalu a ja cu tebi jarad lapati da se namirim. Dobro ih cuvaj jer gazda ti nije bas milostivan!

 54. separatistra says:

  baja tebi je zivot tesko dosadan zivis na toj stranici tu se budis spavas i ne jebes mislis da seres a ustvari sve to ljepo jedes s repetama nebi ti volia bit u glavi ni sekunde ako ti predstavljas taj silovani hrvatski narod onda je sve jasno mnogo si pametan neka neka svaka cast

 55. VUK says:

  Baja ja cu te licno sacekati u srpskom novom sadu al ce posle mog doceka neko drugi morati da preuzme brigu o tvojim kozama i ne smrdi vise po kanalu

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *