РУСИ НАМ ПОРУЧУЈУ: „Срби, нећете још дуго моћи да бирате између нас и ЕУ!“

RUSI NAM PORUČUJU: „Srbi, nećete još dugo moći da birate između nas i EU!“

19 jula 2016

577670_9ap621862616973_fU Beogradu već odavno ponavljaju da nameravaju da razvijaju bliske odnose sa EU i NATO, ali ne odustaju ni od odnosa sa Rusijom, prenosi dopisnik ruskog „Komersanta“ sa Balkana Genadij Sisojev.

„Pre početka pregovora sa Srbijom Evropska unija je upoznala Beograd sa svojom novom strategijom za Balkan. Srbija je upozorena da su glavni izazov za praćenje kursa EU njeni odnosi sa Rusijom, odnosno da se podrazumeva da Srbija učestvuje u evropskoj politici sankcija“, navode ruski portali.

Početkom jula vodeće evropske zemlje, a pre svega Nemačka, izvršile su pritisak na Hrvatsku koja je blokirala pregovore sa Srbijom. Tako je omogućeno dalje kretanje Beograda u pravcu EU. Početku pregovora sa Srbijom je prethodio još jedan važan događaj. Krajem prošle nedelje Evropska unija je predstavila Beogradu svoju novu strategiju za Balkan koja će zameniti sličan dokument od pre 13 godina.

Tom prilikom je Natali Toči, savetnica Federike Mogerini izložila glavni uslov za Beograd:

„Odnosi sa Rusijom su glavni izazov za Srbiju sa tačke gledišta podudarnosti u spoljnoj politici. Srbija mora svoju politiku u sferi odbrane i bezbednosti da usaglasi sa politikom EU, a to se odnosi i na veze sa Rusijom. Pravila su jasna – kao kandidat za članstvo u EU, Srbija mora da se pridržava pravila EU i da uvede sankcije kada je to neophodno“.

„Odbijanje Beograda da uvede sankcije protiv Rusije je veoma smanjilo usaglašenost srpske politike sa kursom EU. To je priznao tokom prezentacije strategije i šef srpske diplomatije Ivica Dačić. Kako je rekao, 2013. godine nivo usaglašenosti je dostizao 99%, a danas – nešto više od 60%“, navodi Genadij Sisojev.

Upućeni izvor „Komersanta“ kaže da srpske vlasti shvataju da će pre ili kasnije EU strogo zahtevati od Beograda da uvede antiruske sankcije i da je jedinstvena mogućnost da se izbegnu negativne posledice poboljšanje odnosa Rusije i EU.

KOMENTARI7 komentara

 1. ARTILJERAC says:

  Narode Srbije pokrenuta je peticija za raspisivanje referenduma o našoj budućnosti ,ovako više ne može. Peticija u vezi pristupanja eu i nato na " PETICIJE24". Podigni glavu narode.*************************!!!!!!!!

  • DFVT says:

   Smarao si sa tim prevarantskim sajtom i na FAKTI-ma talibane. Nosi se tamo ili na vaseljensku kod zilota. Gadovi pokvareni.

   • ARTILJERAC says:

    Ti sam sebe smaraš kada se vidiš u ogledalu pa su ti sada svi drugi krivi za tvoj neuspeh.

 2. Neca says:

  Jebes i nato i eu..to su nakaradne tvorevine,poput bivsih nam bratskih republika

 3. Jovan says:

  Na zalost, Srbija ce izabrati stranu Nato- fasista zbog bolesti zvane Stokolmski sindrom.

  • Miraš says:

   Srbi će biti još bolesniji kad EU pukne, a NATO se rasformira. Tražiće sami neke nove opake silovatelje i monstrume, jer im je stokholmski sindrom postao životni stil.

 4. dejan says:

  ja bih licno DA SAM RUS ODBACIO OVE SMRDLJIVE SRBE NEK IDU ZAJEDN O S USTASIJOM I TIM GOVNIMA U TU SMRDLJIVU EVROPU U KOJOJ CE STICI ZA 15 GODINA I NEK RADE ZA 280 EVRA A JOVANOVIC NEK PRODAJE VILU ZA 6 MILIONA DOLARA I OSTALA POLITICKA SMECA SVI POLITICARI U SRBIJ I OD MILOSEVICA DO DANAS SU SMECE.ALI RUSI TREBAJU TO PREKINUTI TU IGRU DVOLICNOSTI HOCES U NATO VEC JESI U NJEMU IDI A ONDA NEMA SLOBODNGO TRZISTA BEZ CARINE U RUSIJI HUMANITARNE POMOCI KAD POPLAVI. IONAKO NE UCE RUSKI JEZIK VECINA STANOVNIKA SRBIJE GLUMI NA PARADI SACICA NEKI RUSOFIZAM. KOSOVO JE IONAKO OTISLO NI ORUZJE NE BIH PRODAVAO NEK UZMU OD NATO A

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *