РУСИ НАПРАВИЛИ ХЕЛИКОПТЕР КОЈИ МОЖЕ ЛЕТЕТИ НА АРКТИК: Систем загревања као на свемирском броду

RUSI NAPRAVILI HELIKOPTER KOJI MOŽE LETETI NA ARKTIK: Sistem zagrevanja kao na svemirskom brodu

19 juna 2020

Holding „Helikopteri Rusije“, koji je deo „Rosteha“, započeo je serijsku proizvodnju arktičkih Mi-8AMT helikoptera za civilne kupce.

Avijaciona fabrika „Ulan-Udenski“ već je pustila u rad prvu letelicu, saopštila je pres-služba kompanije.„Arktički helikopter Mi-8AMT završio je program testiranja leta i prošao proceduru prijema nezavisne inspekcije ‘Rosacijacije’. Jednu od glavnih karakteristika, koju je razvio Nacionalni centar za izgradnju helikoptera ‘Mil i Kamov’, predstavlja jedinstveni sistem za zagrevanje agregata transmisije, koji omogućava operativno pokretanje motora na ekstremno niskim temperaturama“, navedeno je u saopštenju.

Helikopter ima napredni sistem zagrevanja kabine koji se koristi na svemirskim brodovima.

„Novi Mi-8AMT biće veoma tražen među širokim krugom ruskih kompanija i državnih struktura, koji realizuju projekte i obavljaju zadatke u arktičkoj zoni. Prva letelica je spremna za puštanje u rad, u toku su pregovori sa brojnim potencijalnim ruskim kupcima“, istakao je generalni direktor „Helikoptera Rusije“ Andrej Boginski.

Na helikopteru su ugrađeni dodatni rezervoari za gorivo, kako bi se povećao domet helikoptera. Inače, domet leta arktičkog Mi-8AMT iznosi do 1.400 kilometara.

Mi-8AMTsh-VA je opremljen moćnim motorima, sistemom zaštite od leda i skijama za sletanje, dizajniran je za borbu u neverovatno hladnim uslovima, čak i na minus 40 stepeni celzijusa, kao i tokom ekstremnih vremenskih nepogoda. Helikopter Mi-8AMTSh-VA pokreće par gasnih turbina sa pojačanim prenosom, a ima više navigacionih sistema, prenosi Sputnjik.

U pitanju je „severna“ unapređena verzija čuvenog Mi-8AMTsx „Terminator“, čije je naoružanje preuzeto sa modela borbenog helikoptera Mi-24.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *