РУСИ НАПРЕДУЈУ на шест делова донбаског фронта, у квару свака трећа западна хаубица испоручена Кијеву

RUSI NAPREDUJU na šest delova donbaskog fronta, u kvaru svaka treća zapadna haubica isporučena Kijevu

27 novembra 2022

RUSKA vojska je u ofanzivi i granatira položaje Oružanih snaga Ukrajine bezmalo duž cele linije donbaskog fronta.

Ovo je priznao kijevski Generalštab. I dodatno ukazao:„Ruske trupe koncentrišu svoja dejstva na odbijanje napada Oružanih snaga Ukrajine, izvode inžinjerijske radove na svojim odbrambenim linijama i položajima i nastavljaju ofanzivne operacije u nekimim oblastima“.

Ukrajinski Generalštab tvrdi i da Rusija svoje jedinice „popunjava ljudstvom, oružjem, municijom i opremom“. I da nastavlja sa pregrupisanjem trupa radi jačanja svojih pozicija na Limanskom, Avdejevskom i Novopavlovskom pravcu.

Vojni izvori u Moskvi, Donjecku i Lugansku navode da ruske snage postupno napreduju na svih šest „tačaka“ označenih na mapi. Da su zauzele dve trećine Marjinke, da kontrolišu pola Artjomovska (Bahmuta), da prodiru u zapadnu polovinu Soledara…

Samo ruska strana je, naravno, objavila da su Ukrajinci 26. novembra pokušali napad iz pravca Guljajpolj. Sa pet bataljona. A da su se okrvavljenih glava vratili na polazne pozicije ostavivvvši 240 svojih poginulih.

Ukrajina više nema svoju proizvodnju naoružanja, pa potpuno zavisi od onoga što dobija od zemalja članica NATO, a tu se pojavio novi i veliki problem.

Artiljerija kojom SAD i njihovi saveznici snabdevaju Ukrajinu stalno se kvari i oštećena, a to je veliki problem za Pentagon, objavio je New York Times, pozivajući se na američke i ukrajinske zvaničnike.

Prema rečima sagovornika njujorškog lista, u svakom trenutku je neupotrebljivo oko trećine haubica zapadne proizvodnje koje se koriste u Ukrajini. A kvare se i zbog „intenzivne upotrebe“.

Popravka tih „cevi“ postala je prioritet za Evropsku komandu Pentagona, navodi New York Times.

Radi toga se šalje u Poljsku. A ukrajinski vojni vrh bi želeo da se zapadne haubice „vraćaju u život“ u samoj Ukrajini jer bi potom brže stizale na front.

SAD i njihovi saveznici iz NATO režimu u Kijevu su dosad isporučili velike količine artiljerije kalibra 155 mm – američke haubice M-777, nemačke samohodne PzH 2000, poljske i francuske samohodne Krab i CAESAR.

(Fakti)

KOMENTARI5 komentara

 1. Petrovgrad says:

  Ja sam slušao iz zapadnih pouzdanih izvora da su Ukrajinci na dvadeset kilometara od Moskve. Evo Čanak je rekao da je Putin gotov. Majkemi, Ja čitao. Za slobodnu EU veliki poZZZZZZZZZZZZZZZZZZZ

  • Hrvacki Kyrton Tito says:

   Rojters i Blumberg su najpouzdaniji izvori informacija i moramo da im verujemo jednako ko u bibliju pošto su ćifuti oni koji su naškrabali bibliju i sve vesti Blumberga i Rojtersa😁

  • Kulak says:

   Po Čanku, ukronacisti su pred Moskvom i Sankt Peterburgom. Za koji dan po njemu su i bitne ruske luke Novorosijsk i Vladivostok pred padom. Tako da je Čanak jednako pouzdani izvor informacija kao i njegovi sunarodnjaci iz zagrebačkog Indexa koji već tri meseca javljaju da su se ukronacisti iskrcali na Kinburnsko poluostrvo na ušću Dnjepra u Crno more. A prava je istina da su ukronacisti pokušali izvršiti desant brzim brodovima iz Očakova na Kinburnsko poluostrvo, ali su ih Rusi pobili sve do zadnjeg.

  • Dražen Jovan Petrović says:

   Čanak je budaletina. On definitivno nema veze s vezom.

 2. milorad5 says:

  Borbe se ne smanjuju uopšte,kao što se se nadali u pentagonu,rusi nisu glupi da dozvole predah ukrajinskim,hm ne znam kako da nazovem više to.To nije više ukrajinska armija ona sem na papiru više ne postoji,ovo su sad neke tajne multnacionaln snage "plaćenika" i "dobrovoljaca" u ukrajini,to više i nisu regularne trupe ali ajde da ih zovemo i dalje ukrajinskom armijum,mada je od te armije ostala samo mobilisana gomila rezervista,i policijske snage,topovsko meso.Ostali rodovi su popunjeni strancima u ukrajinskim uniformama i sa NATO naoružanjem.Znač rusi im neće dozvoliti predah i mislim a kako se bude dublje ulazilo u zimski period biće sve žešće i žešće borbe.Najvažnije je da se smrznu njive i polumočvarni tereni tog podeblja,jer onda tenkovima ne trebaju putevi:)a rusi imaju još mnogo tenkova.trenutno u ukrajin se takva situacija na terenu da to izgleda kao da vodite oklopni rat u OBEDSKOJ BARI,vrlo zajeb.za tehniku ali dobro za pešadiju i zato su ukri toliko dugo i žilavo mogli da se brane uz obilnu pomoć i komandu sa zapada.Tu je bila greška rusa od samog starta kada su propustili da nkautiraju ošamućenu ukrajinsku armiju uz pogrešno očekivanje da će se oni predati ili čak pridružiti rusima.Previuše je jaka stega bila neonacističkih pozadinskih struktura i terorističkih grupa sa razim SS amblemima.Svi su se plašili njih i nisu od straha smeli da se predaju.Sad je druga situacija i mislim da će se ukri SAD masovno predavati ruskim trupama koje budu nastupile u ovoj ZIMSKOJ ofanzivi koja predstoji čim se dovoljno smrzne tamo.Na smrznutoj stepi pešadija nema šta da traži,pogotovo bez vazdušne podrške,a gradovi bez struje i vode če se ubrzano prazniti ako ne i nešto gore po ukrajinsku marionetsku vladu,oni se gubitka kontrole po gradovima najviše i plaše.ZATO rusi ruše sve što je potrebno da se sruši i mislim a će do kraj decembra to biti završeno.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *