РУСИ НЕ СМЕЈУ ПРОЋИ! САД KРЕЋУ У ПОМОРСKУ БЛОKАДУ ВЕНЕЦУЕЛЕ: Свет виси о концу, све личи на KУБАНСKУ KРИЗУ!

RUSI NE SMEJU PROĆI! SAD KREĆU U POMORSKU BLOKADU VENECUELE: Svet visi o koncu, sve liči na KUBANSKU KRIZU!

15 februara 2019

Poznati američki ekonomista Donald Laskin, direktor za investicije kompanije TrendMacro, javno je sugerisao državno-vojnom vrhu SAD da organizuje „potpunu pomorsku blokadu Venecuele“.

Dodatno je naglasio da je takva blokada neophodna da Sjedinjene Države ne bi dozvolile Rusiji da „spasi Nikolasa Madura“:

– Ako smo nastrojeni ozbiljno, postoji samo jedno mesto gde se sa Rusijom možemo sudariti povodom Venecuele. To su – međunarodne vode. Zato moramo razmisliti kako da ponovimo karipsku krizu iz 1962-ge. Ne smamo se zadvoljiti samo kazenim merama protiv banaka. Potrebna je prava, fizička blokada. Moramo postaviti ratne brodove oko Venecuele i objaviti da ništa nećemo pustiti ni da prođe prema Venecueli ni da iz nje izađe. Pa da vidimo kome će ovoga puta prvom popustiti živci“.Laskin je u ovom kontekstu ocenio da situacija povodom Venecuele liči na geopolitičku šahovsku partiju u kojoj SAD Venecuelu lišavaju dotoka novca, a Rusija se meša i „novcem zapušava rupe“.

Laskin je svojima takođe ukazao da Moskva ne obraća pažnju na američke sankcije uvedene protiv Venecuele. Pa dodao:

– Danas smo saznali da su Rusi otvorili specijalnu banku koja će biti nedodirljiva za naše sankcije. To može izgledati ovako. Mi protiv njih uvedemo sankcije i saopštimo: „Nova ruska banka više ne može poslovati sa SAD (jer ne poštuje naše sankcije protiv Venecuele)“. A oni nam poruče: „Baš nas briga, vi ste nam ionako neprijatelji!“

Vašington je već pozvao oružane snage Venecuele da pređu na stranu američke marionete Huana Guaida.

Moskva je to osudila i nazvala „nečuvenim mešanjem“ u unutrašnje stvari suverene i nezavisne Venecuele.

Karipska kriza je izbila u oktobru 1962. i bila je izazvana postavljanjem američkog nuklearnog oružja u Turskoj. SSSR je odgovorio postavljanjem svog nuklearnog oružja na Kubi.

Tada je svet verovatno bio najbliže nuklearnom rratu između dveju glavnih nuklearnih sila.

KOMENTARI7 komentara

 1. milorad2 says:

  šta ako rusi pošlju trgovački brod u venecuelu, ili možda i rusi i kinezi, ovaj je lud ako misli da će se ponoviti kubanska kriza, to neće biti kriza biće rat ,nuklearni , i to odmah.

 2. Baracuda says:

  Prva demokratija svijeta, pa ko vam dozvoljava da se tako ponašate ? Proglasite sami sebe svjetskim kriminalcima, tek onda možemo da razumijemo, ali ovako, neka demokratska blokada radi prava čovjeka da legalno izabran nema pravo da bude presjednik, jer to vama ne odgovara, je malo previše ! I ova stara Evropa ne vidi, ili prije toga ne želi da vidi da njihove "vrijednosti" više nisu nikakve vrijednosti, nego obično licemjerje !

 3. MIRAŠ says:

  Pomorska blokada se smatra objavom rata. Kako bi se ona odvijala? ZA NAPAD NA TRGOVAČKI VENECUELANSKI BROD REAGOVALA BI AVIJACIJA VENECUELE. TOKOM UPRAVO ODRŽANIH VOJNIH VEŽBI VENECUELA JE POKAZALA DA IMA SPREMNE UBICE RATNIH BRODOVA. ZA POVREDJEN ILI POTOPLJEN AMERIČKI RATNI BROD KRENULA BI AMERIČKA AVIJACIJA ZA KOJU VENCUELA IMA SPREMNE PVO SISTEME S-300. NAJVEĆI RIZIK ZA SAD JE SLEDEĆI: NAKON BLOKADE SLEDEĆI KORAK JE KOPNENA INVAZIJA VENECUELE, A NA TO SE NE USUĐUJU. ... DA LI BI SE USUDILI DA GADJAJU RUSKI ILI AMERIČKI TRGOVAČKI BROD U BLIZINI OBALA VENECUELE? ŠTA BI ZATIM USLEDILO? ... Na osnovu čega bi SAD povele blokadu protiv Venecuele? Po medjunarodnom pravu nije zabranjeno imati bilateralne odnose sa više različitih zemalja. Venecuela nije američki posed, ona je suverena država, Nije baš ni jednostavno da sprovedu potpunu blokadu. Reč je o 2800 km morske obale Venecuele pa koliko bi raspoloživih brodova imala moćna američka mornarica za takvu stalnu ali i uspešnu blokadu? U isto vreme neko može i SAD-u da namesti igru tako da američki brodovi ne bi mogli dugo da budu skoncentrisani u većem broju na jednom mestu. Bilo bi zgodno u isto vreme blokirati američke baze širom sveta, a baš ih ima.

 4. Milan says:

  NIŠTA OD TOGA, IZGLEDA DA SU SE NAGODILI. Neće "dedici" dozvoliti američku vojnu intervenciju u Venecueli, ali će mu dozvoliti da gradi meksički zid. Tramp je upravo potpisao i proglasio vanredno stanje na nacionalnom nivou rekavši da treba da iskoristi vanredna ovlašćenja da bi zaštitio naciju od dilera droge i ilegalnih imigranata. ​Tramp je izneo tvrđu da postoji užasna zloupotreba žena koje se krijumčare preko američko-meksičke granice. On je, takođe, rekao da će zid biti potreban za borbu protiv narko-kartela kao deo "virtuelne invazije" iz Meksika. Rojters je pozivajući se na visokog zvaničnika Bele kuće javio da je Trampova administracija identifikovala oko osam milijardi dolara u vladinim fondovima koje bi Tramp mogao uzeti za izgradnju pograničnog zida između SAD i Meksika.

 5. MIRAŠ says:

  Da bude još zanimljivije Kongresu SAD predat je nacrt zakona o zabrani istupanja iz Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i malog dometa. „Podnela sam nacrt zakona koji treba da onemogući predsednika Donalda Trampa da dovede do eskalacije novog Hladnog rata, da započne trku u naoružanju, da troši novac poreskih obveznika na vojne avanture koje smanjuju našu bezbednost“, izjavila je Tulsi Habard predstavnica američke države Havaji u Kongresu SAD na konferenciji za novinare nedaleko od Kapitola. Ona je već poznata kao kandidatkinja za predsednicu SAD u ime Demokratske partije na sledećim predsedničkim izborima.

 6. Rale says:

  Unutrašnji rat u americi lako može dovesti do svetske kataklizme.....ničim izazvani...

  • Velika Metla says:

   Rale,i te kako su "izazvani"! A taj izazov se ogleda što više neće moći nekažnjeno da pljačkaju po svetu! U Siriji nisu uspeli da sprovedu pljačkanje sirijske nafte! Ako ta bagra naci-američka ne opljačka ogromne rezerve nafte od nekoga i to vrlo brzo,u ovom slučaju od Venecuele,totalni kolaps im ne gine,jer njihove rezerve koje imaju,i pored toga što nisu baš ni male,ipak nisu dovoljne da bi oni živeli raskalašno! Ni rimska imperija nije ovako besomučno pljačkala svet kao ova naci-američka!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *