РУСИ неће „православног папу“!

RUSI neće „pravoslavnog papu“!

16 juna 2016

dru-rusi-nece_720Kao što se i očekivalo, Sinod Ruske pravoslavne crkve odlučio je da predloži odlaganje Pravoslavnog sabora na Kritu, koji je trebalo da se održi od 18. do 26. juna. U saopštenju Sinoda se kaže da bi Sabor trebalo odložiti zbog odluke više autokefalnih crkava da ne dođu na Krit. U Moskvi upozoravaju da bi održavanje krnjeg sabora moglo da dovede do raskola među pravoslavnima.

U Moskvi su poručili da, ako na Kritu ne bude Antiohijske patrijaršije, Gruzijske, Bugarske i Srpske pravoslavne crkve, tada ni Ruska pravoslavna crkva neće doći na zakazani skup.

Drugi čovek Ruske pravoslavne crkve, zadužen za međunarodne odnose, mitropolit Ilarion, kazao je da Vaseljenski sabor ne bi smeo biti mesto podele crkve.

Za razliku od rukovodstava crkava koje šalju diplomatske miroljubive poruke o traženju kompromisa, analitičari u Moskvi otvoreno pišu o suštini spora s vaseljenskim patrijarhom Vartolomejom. Moskva i Carigrad odavno ne mogu da se dogovore o tome pod čijom su hijerarhijom pravoslavne crkve u Estoniji i Finskoj. Osim toga, spore se Antiohijska i Jerusalimska crkva oko hrišćana u Kataru, u Gruziji je problem sa pravoslavnom crkvom u Abhaziji i Južnoj Osetiji. Srpska pravoslavna crkva ima spor sa makedonskom crkvom. Postoji još desetak nepriznatih pravoslavnih crkava, a ni autokefalnost Američke pravoslavne crkve nisu svi priznali.

Vaseljenski patrijarh Vartolomej zauzeo je poziciju da sarađuje sa svima. Ne samo u Rusiji, već i u Bugarskoj, kao i određeni broj sveštenika u Grčkoj, Vartolomeja kritikuju da hoće da sebi prisvoji poziciju u pravoslavnom svetu koja bi bila slična onoj koju ima papa kod katolika.

Većina odsutna

Želja vaseljenskog patrijarha da po svaku cenu sprovede sabor na Kritu može da bude samo kontraproduktivna, jer neće rešiti nijedan problem. Lako se može već sada izračunati da predstavnici najvećeg broja pravoslavnih vernika ipak neće doći na taj skup. Zbog nastalog spora mogu da likuju samo oni koji imaju sporove sa autokefalnim crkvama.

(B. Vlahović / Novosti)

KOMENTARI2 komentara

  1. Ilija says:

    Srpska patriotska glasila bi trebala izbegavati izraz "vaseljenski patrijarh", jer 'vaselena' je nesto kao ceo svet, ili svemir, tako nesto, pa to onda sugerise da je on iznad ostalih patrijarha. Trebalo bi ga jednostavno zvati "carigradski patrijarh". Uostalom koga on predstavja? Nekoliko stotina pravoslavaca u muslimanskom gradu od preko 10 miliona ljudi. Idealna situacija za manipulisati sa njim, takve prilike Amerikanci nikad ne propustaju. Pravoslavno moraju ici sa Ruskom crkvom (RPC), jer jedino ona ima samostalnu pravoslavnu drzavu iza sebe sa izuzetno jakom vojskom, koja je garant samostalnosti, da se ne lazemo.

  2. Sale says:

    Ovi sto idu,to su sve vatikanci...Irinej i njegovo okruzenje...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *