РУСИ НИСУ МОГЛИ ОВО ДА НЕ ПРИМЕТЕ! Па исмејали НАТО: Ваше вежбе по Европи немају везе са…

RUSI NISU MOGLI OVO DA NE PRIMETE! Pa ismejali NATO: Vaše vežbe po Evropi nemaju veze sa…

12 decembra 2019

Vojne vežbe NATO-a u Istočnoj Evropi „Branilac Evrope“ planirane za 2020. godinu nisu usmerene na jačanje bezbednosti i Rusija ih ne odobrava, izjavio je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Aleksandar Gruško.

„Naravno da ne odobravamo te vežbe. One su kopija Hladnog rata. Smisao tih vežbi nam je apsolutno jasan: glavni element biće isporuka pojačanja američkih snaga na evropski kontinent kako bi se ’suprotstavili neprijatelju‘. To nema nikakve veze sa realnom bezbednosnom situacijom u Evropi“, rekao je Gruško novinarima.„To je rasipanje resursa, stvaranje dodatnih linija razdora, pogoršavanje situacije u oblasti vojne bezbednosti ne samo u Evropi, već i u onim regionima u kojima uopšte nije postojala vojna dimenzija u oblasti bezbednosti“, objasnio je on.

Zamenik ministra napomenuo je da se zemlje NATO-a suočavaju sa prilagođavanjem Alijanse novim izazovima i pretnjama, ali se „ni na koji način ne prilagođavaju i stalno se vraćaju na ono zbog čega je ona stvorena 1949. godine“.

„Jednom je (bivši) generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen izjavio da svoj zadatak vidi u učenju starog psa novim trikovima. Nekako ti novi trikovi do sada nisu bili uspešni“, zaključio je Gruško.

Vojne vežbe NATO-a „Branilac Evrope 2020“ planirane su za april i maj sledeće godine. Amerikanci nameravaju da učestvuju u brojnim lokalnim vežbama, uključujući u baltičkim državama i Gruziji. Tokom manevara, Sjedinjene Američke Države planiraju da u Evropu prebace 20.000 svojih vojnika i oficira, što će biti najveće premeštanje američkih trupa u Evropu zbog vojne obuke u poslednjih 25 godina.

(Sputnjik)

KOMENTARI3 komentara

 1. Istina says:

  Ko god bude krenuo na Rusiju unapred je izgubio. Sa Rusijom nema šale, treniraju na -60°C, borbenost jim je 3 puta veča od EU vojnika, bolje su naoružani i spremni za sve izazove. Ako Rusija treći put krene na Evropu izbrisaće više od 300 miliona evropljana, na njihovom spisku se nalaze odredjene nacije koje Rusiji već 200 godina prave probleme i žele da zauzmu Rusiju i njene resurse... Zato je bolje da se ne igraju, Rusima nije stalo do ratovanja ali verujte da su vrlo spremni...

  • Bojan says:

   Ti misliš da će Rusi da se sa njima zezaju sa konvencionalnim snagama, kao fer-plej? Ima da ih zaspu sa taktičkim nuklearnim bombama samo tako, neće stići ni da se useru, ima da im na licu mesta sprže govno još u stomaku!

 2. M says:

  Ako i bude Velikog Rata,onda se Rusija,Engleska i Francuska neće međusobno gađati A-raketama,nisu blesavi,nego će se ratovati na drugim teritorijima!Ali će zato Zapadnu Europu zapljusnuti milioni izbjeglica!Bilo bi im pametnije da to treniraju,kao Francuzi u Parizu na žutim prslucima!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *