РУСИ ОБЈАСНИЛИ: Ево коме и зашто је било потребно рушење малезијског авиона МХ-17

RUSI OBJASNILI: Evo kome i zašto je bilo potrebno rušenje malezijskog aviona MH-17

16 jula 2020

Vojni stručnjak Jurij Knutov usaglasio se sa argumentima kineskih stručnjaka u slučaju pada malezijskog Boinga, nazivajući ga logičnim i razumnim.

Podsetimo, avionska nesreća u kojoj je učestvovao putnički avion MH17, koji je leteo na relaciji Amsterdam – ​​Kuala Lumpur dogodila se u julu 2014. godine na jugoistoku Ukrajine.

Poginulo je svih 298 ljudi koji su bili u avionu. Zapad je za incident okrivio militante u Donbasu i Rusiju, navodno za prenošenje “zločinačkog oružja” – sistema protivvazdušne odbrane Buk.

Kineski stručnjaci, poput mnogih stručnjaka iz drugih delova sveta, saglasni su da su sve optužbe koje holandsko tužilaštvo i tribunal podnose protiv Rusije i militanata DPR-a potpuno neosnovane i neutemeljene.

Jurij Knutov se drži istog stava. Naglasio je da je u tom trenutku primećen proces normalizacije odnosa Moskve i Evropske unije, a provokacije rušenjem aviona nisu donele nikakve koristi ruskom rukovodstvu.

To se ne može reći za Sjedinjene Države i neke od najodanijih evropskih zemalja.

U leto 2014. godine postalo je jasno da ni ponovno ujedinjenje Krima sa Rusijom, niti sukob u Donbasu, koji je na kraju prerastao u građanski rat, nisu pokrenuli sukobe između Evropljana i Moskve koji su Vašingtonu toliko potrebni.Međutim, to se ipak dogodilo nakon pada aviona MH17. Prema Knutovu, ova provokacija je izvedena prema scenariju iz 1983. godine, kada su Sjedinjene Države namerno poslale „u smrt“ južnokorejski Boing.

„Oni su to uradili efikasno – tu nema šta da se kaže. Ovaj avion je oboren od strane našeg sistema protivvazdušne odbrane. Nakon toga, Sovjetski Savez je bio progonjen u međunarodnoj areni. Slična paralela se može napraviti sa ovim događajem”, zaključuje Knutov.

(Webtribune.rs)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *