РУСИ ОБЈАСНИЛИ како је срушен ИЛ-20

RUSI OBJASNILI kako je srušen IL-20

20 septembra 2018

Ministarstvo odbrane Rusije negiralo je mogućnost da je do pada Il-20 u Siriji došlo zbog nefunkcionisanja sistema „svoj—tuđ“. To je diletantska fantazija, izjavio je zvanični predstavnik Ministarstva odbrane Rusije general Igor Konašenkov.

„Sistem prepoznavanja ’svoj—tuđ‘ je strogo individualan u svakoj državi i čak se nikad ne postavlja na naoružanje i vojnu tehniku koje Rusija izvozi u okviru vojno-tehničke saradnje. Sve to u punoj meri važi i za domaće sisteme PVO koji su isporučeni Siriji“, saopštio je Konašenkov.On je dodao da sistem prepoznavanja koji Rusija koristi čine letelice i sistemi protivvazdušne odbrane isključivo ruske proizvodnje.

„Nikad se nije desio presedan, niti može da se desi da jedan takav sistem zajedno sa ruskim identifikacionim kodovima bude predat drugoj državi“, objasnio je ruski general.

Ranije je ruski ekspert za PVO, general Ajteč Bižev, saopštio Interfaksu da je sistem „svoj—tuđ“ mogao da zakaže zbog blizine izraelskih lovaca ruskom Il-20.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je 17. septembra u 23.00 sata po moskovskom vremenu izgubljena veza s ruskim avionom Il-20 koji se vraćao u avio-bazu Hmejmim. Avion se nalazio na 35 kilometara od obale Sredozemnog mora.

U isto vreme, kako je saopštilo Ministarstvo, četiri izraelska lovca F-16 napala su sirijske objekte u Latakiji. Prema podacima Ministarstva odbrane Rusije, prikrivajući se ruskim avionom, izraelski piloti su ga izložili napadu sirijske protivvazdušne odbrane. Il-20 je oboren raketom iz kompleksa S-200. Poginulo je 15 ruskih vojnika.

Premijer Izraela Benjamin Netanijahu je u telefonskom razgovoru s predsednikom Rusije Vladimirom Putinom izrazio spremnost da Rusiji preda sve informacije neophodne za istragu o padu aviona Il-20 i predložio da u Moskvu uputi komandanta vojne avijacije.

KOMENTARI13 komentara

 1. Deda Micko says:

  Ocito je da su vam Izrahelci skinuli sve kodove, dragi amateri koji sebe nazivate ruskim vojnicima. Car Putko je vec oprostio Izrahelu, idemo dalje u nova ponizenja ruske armije. Sve je vec zaboravljeno, gle kako se lepo Putko slika sa Orbanom. Veselo, samo veselo.

 2. Deda Micko says:

  A kome su Rusi objasnili? Neka prvo objasne sebi zasto su pred Izraelom manji od makovog zrna? Kad to budu objasnili, bice sve jasno. Ovo je najnizi nivo na koji jer ruska armija spala u njenoj istoriji.

  • Miraš says:

   Ne može se reći da su Rusi manji od makovog zrna, a u pogledu Izraela nastojali su da izbegnu još jedan front za Siriju što vidimo da ne ide baš lako. Npr. linija razgraničenja prema Golanu ojačana je sa ruskom vojskom, na osnovu dosad razvijanog rusko-izraelskog poverenja ipak su uspeli što zasad uspešno funkcioniše; u jugozapadnoj Siriji sada je prilično stabilna situacija. Nije jednostavan zadatak pružati vojnu pomoć drugoj zemlji, a pogotovo na veoma složenom Bliskom Istoku. Zatim cilj Rusije na B.Istoku sigurno nije samo Sirija. O svim svojim ciljevima na B.I. zvanična Rusija malo govori zbog protivnika, a jedino često kaže da će se boriti protiv terorizma. Kao što je Rusija uspela značajno na bolje da promeni odnose sa Turskom da li su planirali da pokušaju da vremenom postignu slično i sa Izraelom? Time bi dobila ne samo Rusija i Sirija nego i Palestina i Liban i ceo region Bliskog Istoka postao bi stabilniji. Ali za ostvarenje takvog cilja treba vremena, strpljenja i mudrosti. Ovamo se predstavljaš kao "deda", a mudrosti nimalo nego uglavnom padaju tinejdžerske misli i fraze. Odslušaj i porazmisli: Nikolaj Velimirović: Najveći srpski greh! ... Odgovor je Nestrpljenje. Onda ne čudi što neki Rusi sa iznenadjenjem primećuju da mi Srbi i ostali slovenski narodi na Balkanu sličniji smo njihovim kavkaskim narodima, a ne njima Rusima. Možda nije u svim slučajevima tako, ali u mnogim slučajevima jeste: U odnosu na nas Rusi puno bolje stoje sa strpljenjem. Zbog te razlike ne možeš ih osudjivati, nego prikoči "deda".

 3. Miraš says:

  Amikam Norkin izraelski komandant avijacije danas je u zvaničnoj poseti Moskvi. Dok Rusi s njim razgovaraju on može da bude zadovoljan, već je dobro krenulo jer posle svega razgovaraju. Ciljevi su postignuti: Istočnim Mediteranom leti američki izvidjački avion, a nikakav ruski se više ne pominje. Još da Rusi progutaju sve njegove žvake za zamajavanje i zataškavanje, a moguće je i to. "Umiljato jagnje dve majke sisa", a talentovani Izraelci umeju da posisaju sve vodeće majke ovog sveta, ne samo dve. Oni to tako prilično uspešno rade od pamtiveka! No sačekajmo i kraj da vidimo kakve sisice će ovaj put pokazati i dati ruska "izraelska majka".

 4. Miraš says:

  U pravu je Pacoli kad kaže da Izrael treba da prizna tkzv. nezavisno Kosovo, jer Izraelci i Šiptari su jako slični i na istoj su strani. Zašto se Izraelci prenemažu u pogledu Šiptara i Kosova? Hteli bi da su prefinjeniji od naših Šiptara, a nisu. Osim toga za Izrael je veoma važno da muslimanski svet ne prepozna kako se manipuliše sa njima: kao nešto su im dali na Balkanu u BIH i podržavanjem tkzv. nezavisnog Kosova, a uzeće im puno više na Bliskom Istoku što će biti i u korist Izraela. Novonastale državice na tlu bivše Jugoslavije postala su ne moneta, nego monete za potkusurivanje raznih tudjih interesa. Nšr. u Maju 2015. godine pisala je Špijunka: Đurićev tečni hebrejski "Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić ugostio je nedavno (te 2015 godine) izraelske srednjoškolce i razgovor sa njima počeo na tečnom hebrejskom koji je naučio od bake po majci, a usavršio u Izraelu, gde je živeo neko vreme." ... Od 2015 godine mic po mic i po receptu kuvanja žabe takozvani "srpski" političari sve više udaljuju i odstranjuju KIM. Pričaju nam da je to u našu korist, a sem SAD i NATO-a ko će još umeti da omrsti brkove na osnovu trgovanja za njih tudjom teritorijom Kosovo i Metohija? Izrael kao nije priznao tkzv. nezavisno Kosovo, ali zato iznutra njihov deran vedri i oblači.

  • Deda Micko says:

   Đurić je Mosadovac, stoka neviđena, žao mi je što ga Šiptari nisu linčovali.

 5. Miraš says:

  Kad imperija Amerika pravi izbore ceo svet treba da je u vanrednom stanju. Znajući to da li su Isra-helci namerno baš sada pomogli da bude oboren ruski avion? Da je ruski odgovor-odmazda na takvu provokacuju bio brz eto razloga da Amerika udari na Siriju i njene saveznike što Tramp imajući u vidu podršku moćnih cionističkih krugova u SAD sada ne bi smeo da odbije. Ima vremena, osveta je slatka kada se pije hladna. Slično je i sa Idlibom. Beli Šljamovi i terorističke grupe već su nasnimali nove epizode za američki udar na Siriju, a američki brodovi i avioni već su se okupili u istočnom Sredozemlju i na drugim delovima Bliskog istoka. Dakle sada je dobro što je napravljen novi dogovor o (delimičnoj) demilitarizaciji deeskalacione zone Idlib na nivou Putin-Erdogan, bez obzira što su male šanse da se takav sporazum stvarno realizuje. U narednih 7-8 nedelja nadam se da u Siriji vodiće se uglavnom borbe protiv ISIS, dok sam đavo ne završi demoNkratske izbore u SAD. Jug Sirije strateški je značajniji od Idliba, a da u potpunosti eliminišu ISIS u pustinji Badija (u trouglu od Palmire ka Deir ez Zoru i na jug prema Abu Kemalu) trebaće im možda i više od 8 nedelja.

 6. Milan says:

  Ovo je samo jedna mogućnost: Na krajnjem istoku Sredozemnog mora izmedju Kipra i duž prioblnog dela Sirije i Libije ako bi Rusija napravila zonu zabranjenih letova, time bi značajno bili smanjeni napadi na Siriju izraelskih aviona ili nečijih drugih, ali ne u potpunosti. Dužina sirijske obale na istočnom delu Sredozemnog mora iznosi 193 km, a libanske 225 km. Problem je što Izraelu bi ostalo na raspolganju libansko nebo iznad kopna te države, a Liban nema značajnu PVO. Zatim tako su pisali da izraelska borbena avijacija koristila je i veliko područje američke baze Al Tanf na jugu Sirije za razvijanje niskih i brzih brišućih borbenih letova iznad Sirije. Druga i značajnija dopunska mogućnost, koja ovu gore prvu ne isključuje, je da sirijska PVO dobije sistem S-300 ili S-400.

 7. Milan says:

  Danas je izraelski premijer Benjamin Netanijahu izjavio da odlučio je da pošalje komandanta izraelske avijacije u Moskvu sa ciljem da se nastavi zaštita izraelskih gradjana, a održavanjem dosadašnje saradnje izmedju Rusije i Izraela. To znači da Izrael namerava i dalje da napade iranske snage i Hezbolah u Siriji. O tome je direktnu i nedvosmislenu izjavu danas dao i izraelski ministar odbrane Avigdor Liberman. To je bila nesreća u tragičnim okolnostima... Izrael nema drugu mogućnost osim da nastavi sa napadima u Siriji da bi se suprotstavio iranskom prisutvu i dostavljanju modernog naoružanja Hezbolahu u Libanu" ... Izraelskim lukavstvima nema kraja. Tek ćemo videti koliko je Rusija spremna da se igra sa bezbednošću svojih, ali i sirijskih vojnika i njihovih saveznika, da bi nakon svega opet udovoljavala ovakvim ekstremnim zahtevima Izraela. Ako bi Izrael ili neko drugi (!) ponovo oborio ruski avion, glavni zgoditak je da bi time oborio prvu glavu Kremlja. Na veliku žalost Zapada Putin je pobedio na predsedničkim izborima početkom ove godine, a ovo bi bio dobar način da ga ubrzo skinu. Da li su u Rusiji toga svesni? Videćemo.

  • Deda Micko says:

   Prvo te zakolje, pa ti onda pokloni noz na analizu, kakva darezljivost. A gluperde Rusi to gutaju.

 8. M says:

  Glupost!Da su dva ruska avio-lovca po rutinskoj praxi normalnih država-vojski,pratila taj svoj špijunski avion,i rekli Izraelcima u Sirijskom zračnom prostoru,da odhebu od njih,ovi bi to i učinili da ovog trena izbjegnu rat s Rusima,i o ovo se rušenje ne bi ni dogodilo!Pa zašto nije bio normalni scenario nego ovaj nenormalni,to nek Rusi istraže i objasne sebi,i isprave za u buduće,ako su to uopće pp će u stanju!?Ili ako to uopće žele !?Ovako ne samo da puše i ispadaju smiješni,nego to sve više!Ako tako nastave,izgubiti će rat u Siriji prije nego i počne!Pa će morati razmišljati o varijanti-2,puno radikalnijoj,atomskoj!A sve zbog javašluka!

  • Deda Micko says:

   Rusi su izgubili dobijeni rat jer su iѕdati od strane cionističkih bandita Putina, Lavrova, Šojgua i sličnih protuva.

 9. DonDon says:

  Cista laz. Prvo to je bio spijunski avion i primetio je F-16 na 200km kad su bili od njih. Nemoguce je da nisu trazili pomoc od baze. Drugo, usred rata rusija objasnjava kako sirijska PVO ne zna koji je Ruski avion na terenu? To je ravno ludilu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *