РУСИ ОБЈАВИЛИ: Ево шта ће се десити ако Турци зарате против Хафтара

РУСИ ОБЈАВИЛИ: Ево шта ће се десити ако Турци зарате против Хафтара

26 децембра 2019

Слање турских снага у Либију натераће НАТО да се умеша, а против њих ће бити арапске државе, због унутрашњег конфликта, па ће унутрашњи конфликт прерасти у регионални, рекао је Спутњику бивши начелник главне управе за међународну сарадњу Министарства одбране Русије генерал-пуковник Леонид Ивашов.

„Европљани, неке чланице НАТО-а, у рату у Либији подржавају Владу националног јединства против маршала Халифе Хафтара. Они су варили ту кашу под руководством Американаца. Они ће на неки начин учествовати, на пример у испорукама наоружања специјалцима“, рекао је Ивашов.Према његовим речима, на Хафтаровој страни ће се наћи „солидне арапске државе“, почевши од Египта.

„И тада ће конфликт прерасти у регионални“, сматра експерт.

Он сумња да ће турске снаге пресудно утицати на решење конфликта. Они немају најсавременију технику и већ су показали на северу Сирије да немају неку жељу за ратовањем „на туђој територији за неке нејасне интересе“, сматра Ивашов.

Високи ризик

„Нема сумње да ће парламент прихватити његов захтев… Мислим да ће то бити аутоматски, његова партија има већину у парламенту, тако да не мислим да ће то изазвати већа питања“, рекао је Бужински.

Према његовим речима, Ердогану је потребно одобрење парламента за употребу војске, „како би реализовао своје обавезе пред“ Владом националног јединства коју председник Турске подржава. Експерт сумња да ће подршка Турске бити од користи.

„Не знам колико ће она бити ефикасна“, нагласио је Бужински.

Турска подржава Владу националног јединства Фајеза Сараџа у Либији и већ јој је послала војне залихе, упркос ембаргу на оружје Уједињених нација, наводи се у извештају стручњака УН прошлог месеца.

Крајем новембра Ердоган и председник Владе националног јединства Либије Фајез Сараџ, који контролише само део земље, потписали су меморандуме о сарадњи у војној области и међусобном разумевању о поморским зонама.

KOMENTARI6 коментара

 1. opet ja says:

  A Rusi podržavaju generala Haftara, što znači da su protiv njihovog "saveznika" Turske. Pitanje je da li će Rusija da ih pusti sve zajedno da se zakače i time uvuče deo NATO u nov sukob u Libiji?

 2. M says:

  Po ovom expertu će neke Arabske zemlje u Libiji ratovati protiv USA-NATO(interesa)?!?Malo prekosutra!Ako Rusi hoće odbraniti svoje interese u Libiji,morati će to učiniti sami!Ako imaju logistike,novacaa,snage to učiniti!?!A nemaju!

  • E.Lirsch says:

   Putko vec podvija rep. On ne ratuje ni za ruse pod okupacijom UKRO-nacista. Nece da "cvelja" zapadne partnere jer mu treba zavrsetak SEVERNOG TOKA-2.Odavno ja gledam nesrecu Kremaljske jajare i ponavljam ali gluvi ne cuju a slepi nece da vide.

   • persida says:

    Putin je izadajnik i velika nesreca opljackane Rusije.

    • Suzuki Vitara says:

     Sta je .stasa na sajtu.

    • persida says:

     Putin pomaze americkom agentu Haftaru da osvoji Tripoli. A Srbi veruju da je Putin u sukobu sa Zapadom i da ce zbog Srba zaratiti sa kaubojima. O, blentavo srpsko pleme, zar ne vidis da ti prodje vreme.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u