РУСИ ОБЈАВИЛИ ТАЈНА ДОKУМЕНТА О ОСЛОБАЂАЊУ БЕОГРАДА! Немци нам спремали ТОТАЛНО ИСТРЕБЉЕЊЕ за крај рата, а онда је у српску престоницу ушла ЦРВЕНА АРМИЈА!

RUSI OBJAVILI TAJNA DOKUMENTA O OSLOBAĐANJU BEOGRADA! Nemci nam spremali TOTALNO ISTREBLJENJE za kraj rata, a onda je u srpsku prestonicu ušla CRVENA ARMIJA!

18 oktobra 2019

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je deklasifikovane dokumente o oslobađanju Beograda, iz kojih se može saznati da su nemačke trupe nameravale da raznesu sve najvažnije elemente gradske infrastrukture i kulturne objekte.

Beogradska strateška ofanzivna operacija završila se pre 75 godina, 20. oktobra 1944. godine.„Pre ofanzive na Beograd dobijene su informacije da je nacistička komanda nameravala da glavni grad Jugoslavije pretvori u ruševine. Za uništenje su bile pripremljene zgrade vlade i administracije, istorijski spomenici, tvrđava, vodovodna i kanalizaciona mreža, elektrana i rečna luka“, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.
Razminiranjem su se bavili pripadnici Trećeg ukrajinskog fronta, koji su i oslobađali Beograd.

O epizodama oluje i deminiranja hotela „Albanija“ i tvrđave Kalemegdan može se čitati u dnevniku ratnih dejstava 11. odvojene jurišne inženjersko-deminerske brigade.

„Nemci su oštetili naš tenk pre nego što je bitka završena, a stanovnici grada su ovaj tenk ukrasili cvećem, raznobojnim trakama i na njemu napisali: ’Živeo maršal Staljin, živeo maršal Tito!‘“, citira Ministarstvo odbrane Rusije politički izveštaj 57. Armije Trećeg ukrajinskog fronta.

(Sputnjik)

KOMENTARI24 komentara

 1. Jura iz Samobora says:

  Kak su vas oslobodili Sovjeti, pa zar vi Srbi niste oslobodili cijeli Balkan?

  • mlanm says:

   Kenjator malo zesci.

  • Gardista says:

   Naravno da jesmo, zato imas neku drzavicu. Ne moras nam se zahvaljivati, dosta ste nam pomogli za sve ovo vreme. Sad krepajte u svome smradu ili bez iz kromanjonije.

  • Z says:

   :) u Velikom ratu , a u navedenom su crveni samo zamjenili crne

  • Becki konjusar says:

   U pravu si ti pokatoličena gnjido. Srbiju su rusi okupirali i predali komunistima. Komunisti~ustaše!

 2. sergej says:

  Halo ustašo Jure vi se ne stidite svojih dela vi ste jedini imali logor za decu to ni Japancima nije palo na pamet. Vaš umnobolni genetski kod je nepopravljiv. Simbioza zločina od vašeg pokrštavanja i primanja Katoličanstva i taj genetski preobražaj promene vere je proces generacijski i danas traje.Pričati o istoriji za vas je tabu tema jer nema osvajača ovih prostor a da mu vi niste bili sluge i zločinci od kojih su se i ti osvajači grozili.

  • Peđa says:

   Bravo za komentar, fino složeno i napisano. Ne mrzim Hrvate ali stvarno mislim da ih ludilo i mržnja koja im prožima sve redove društva će na kraju i uništiti. Jedino objašnjenje koje nalazim zbog čega su takvi je upravo to, defektan genetski kod. Žalim tu naciju

  • Becki konjusar says:

   U pravu si ti pokatoličena gnjido. Srbiju su rusi okupirali i predali komunistima. Komunisti~ustaše!

  • Borko says:

   Svaka čast

 3. miros says:

  Jura iz Samobora--Nisi vise mali ali u glavi ti kliker fali dupe ti se zeleni kao majska zelena gora raditi se na njemu nesto mora

 4. Dragi says:

  Ne, Rusi su stvarno oslobodili nas, a mi smo oslobodili vas. Mada smo tu pogrešili, jer vas nije trebalo oslobađati.

 5. Jura iz Samobora says:

  Kaj vam je Srpčiči...zaboravil ste da su Beograd oslobadžali i Hrvati zajedno sa Crvenom armijom? Malo više poštovanja prema meni i mojim djedovima koji su vam oslobodili Beograd sa Crvenom armijom

  • Gagi says:

   Znamo mi Jure da je tvoj deda klao Srbe pre nego sto je dosao da ih "oslobodi". Pusti price i mladalacke gluposti, knjigu u sake, pusti se te price da su pokatoliceni srbi nama pomagali. Mozda je ta prica mogla da prodje posle II rata kada smo bili pod strahovladom tita i vatikana,vreme je danas nesto malo drugacije. Ne bih bio iznenadjen da ovo sve pises iz Beograda, malo se jezicki maskiras da nam zavaras trag i ucesce tvog dede u "oslobadjanju" Srba.

   • Jura iz Samobora says:

    Ne pišem iz Beograda, ali ču uskoro pisat iz Zemuna, hrvatskoga grada

 6. Gagi says:

  Dragi Jure, znamo mi da si ti NAS, drugacije to nije moguce. Takodje znamo za tvoje muke, prastamo ti na glupostima jer znamo da moras da se dokazujes da bi mogao zivotno da opstanes na Srpskoj zemlji koja je momentalno okupirana. Za neku godinu kada sve dodje i bude kako Bog nalaze, javi se slobodno da ti objasnimo to sto ti nije jasno.

  • Jura iz Samobora says:

   Ćekamo vas spremni, samo spremite traktore da možete bježat poslije

   • Za Srbiju says:

    Spremićemo traktore, jer jedino pobeđujete maloletne traktoriste, babe i trudnice.

 7. sergej says:

  Jura da Tuđman (Buđman) nije molio Miloševič da bar Ustaška gamad ima jednu istorijsku vojnu pobedu i da Milošević nije pristao na to mikro ustašku Croatij bi kompletnu sa Sljemena vdeli i jedan traktor bi vam za svu poljoprivredu bio dovoljan. To što ćeš doći u Zemum možda ali kao leš na obdukciju da ti se utvrdi uzrok smrti.Gen koi si nasledio od dede onaj zločinački i šizofreno samoubeđenje da ste nekog oslobodili Jura napiši šifru!!!

 8. deda mraz says:

  Manite se ovoga seronje Jura jer je to drugosrbijanac i samo skrece paznju sa teme i taj nije iz njihove ustasije nego se lagano seta terazijama.

 9. petrovgrad says:

  POVEĆAVAM NAGRADU I DAJEM 20 EVRA KO IZNESE TAČAN BROJ STANOVNIKA U HRVATSKOJ. jA TIPUJEM NA 2 MILIONA PLUS MINOS PET POSTO. Hrvatska u EU, Hrvati bežanija iz Hrvatske. Rezultat sve više mesta za nas Srbe.

  • Borko says:

   Pa tisuću gore dole hahahahahahahaha Bok kromanjonci!!!!

 10. Miraš says:

  Na slici je general-pukovnik sovjetske Crvene armije Vladimir Ivanovič Ždanov dok govori na mitingu povodom oslobođenja Beograda. Njegov 4.gardijski mehanizovani korpus je prvi ušao u Beograd tokom borbi za oslobođenje grada, teška ratna tehnika koju je posedovala i primenila Crvena armija bila je odlučujuća za uspeh Beogradske operacije. On sasvim zasluženo drži ovaj govor u ime glavnih oslobodilaca grada. Istinski oslobodioci Beograda su Crvena armija na čelu sa maršalima Tolbuhinom i Birjuzovim, generalima Ždanovom i Nedeljinom. U neposrednim borbama za oslobođenje Beograda učestvovala je Crvena armija, dok u pomoćnim operacijama, u sadejstvu sa Sovjetima, učestvovali su pripadnici NOVJ. To je istina koja je prećutkivana decenijama jer glavna slava je nezasluženo pripisana pomoćnicima te slavili smo kao oslobodice Peku Dapčevića i Koču Popovića.

 11. Miraš says:

  Kada su se jedinice Crvene armije 1944. približile granicama Jugoslavije, rukovodstvo Komunističke partije Jugoslavije (KPJ) obratilo se Moskvi sa molbom da pomogne u oslobođenju zemlje od okupatora. Jedinice NOVJ praktično nisu posedovale tešku tehniku i nisu mogle da izađu na kraj sa dobro naoružanim trupama Vermahta. ... Još interesantnih podataka. Vladimir Ivanovič Ždanov rodio se 16 aprila 1902 godine u Kijevu, Ruska imperija. Išao je u školu u Kijevu. ... Treći ukrajinski front to je operativno-strategijska formacija (front) sovjetske vojske tokom Drugog svetskog rata, osnovan je oktobra 1943 godine. Od tada pa do aprila 1944 učestvovao je u velikim borbama protiv Nemaca za oslobođenje cele Ukrajine. Zatim su pripadnici 3 Ukr. F. oslobodili Moldaviju, pa Bugarsku. Od 28. septembra do 20. oktobra 1944 3-ći ukrajinski front u saradnji sa NOVJ vodio je Beogradsku operaciju. Gde je za ovih 75 godina odlutala UKRAJINA?!

 12. vanja says:

  "dobijene su informacije da je nacistička komanda nameravala da glavni grad Jugoslavije pretvori u ruševine" : Nemacka nemeravala a zatim Amerika i Engleska ostvarile.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *