РУСИ ОБОРИЛИ још један дрон код Хмејима

RUSI OBORILI još jedan dron kod Hmejima

30 jula 2018

Ruska vojska saopštila je da je oborila jedan dron koji je napao vazduhoplovnu bazu Hmejmim u Siriji.

Dronom su upravljali sirijski pobunjenici i lansiran je sa njihove teritorije, navodi Rojters.

RIA navodi da je dron oboren na bezbednoj udaljenost od baze Hmejmim.

Današnja eksplozija na Golanu

KOMENTARI5 komentara

 1. Miraš says:

  U septembru se očekuje da će početi operacija SAA za oslobadjanje Idliba. Tada će prestati i ovakvi napadi dronovima na Hmejmim. Pripreme za tu operaciju su u toku te naprimer već se znaju neki izlazni koridori sa civile. Sa svoje strane terorističke grupe u Idlibu su najavile da će svako ko potpiše sporazum sa sirijskom vladom biti ubijen. Očigledno je da su to teški paraziti koji žive na grbači naroda te ako im u pogodnom momentu taj narod otkaže poslušnost i oni su gotovi.

 2. Miraš says:

  U tekstu "Počemu SŠA skoro uйdut iz Sirii" ( Zašto će SAD uskoro otići iz Sirije) autor navodi glavne ciljeve američkog vojnog prisustva u Siriji: 1. Podela Sirije te da se uspostavi kurdska država na severu pod imenom Rožava pod američkom vojnom zaštitom, slično kao irački Kurdistan. SAD nisu bili protiv kurdske države koje bi uključivale teritorije i Sirije i Iraka. Medjutim nezavisnost iračkog Kurdistana pod vodjstvom Masuda Barzanija izgubila je nadu kad je odbio da sledi preporuke SAD te da odloži irački referendum o nezavisnosti za 18 meseci. Barzanijeva prerana odluka izazvala je oštru reakciju Bagdada te su iračke vojne snage preuzele kontrolu granica i resurse Kurdistana. ... 2. Ostaviti ostatak Sirije u beskrajnom krvavom ratu među džihadistima - Salafisti, takfiristi i druge grupe... Taktika IGIL (ISIS) razlikovala se od tradicionalne taktike Al Kaide u odredjivanju glavnog neprijatelja.... Izmedju ostalog kaže: "Napredak IGIL (ISIS) naneo bi štetu "Osi suprotstavljanja" (Iran, Sirija, Hezbolah) ili u krajnjem slučaju presekao bi dotok oružja Hezbolahu u Libanu iz Irana kroz Siriju. Hezbolah bi bio proteran na jug Libana." Moja primedba: ISTI SU BILI I CILJEVI IZRAELA PRILIKOM IZRAELSKIH VAZDUŠNIH NAPADA U SIRIJI, KAKO JE ISIS BIVAO SVE VIŠE PORAŽEN U SIRIJI OVAKVI IZRAELSKI NAPADI SU BILI SVE UČESTALIJI. BRAĆA. ... 3. SAD su došli u Siriju ne samo zbog nafte, nego da posluže Izraelu za potpuno uništenje njemu neprijateljske države (Sirije). Medjutim taj rat se nije odvijao kako je planirano. Damask danas vlada i kontroliše značajnom teritorijom Sirije, izuzev na severu.... Pritisnuti vojnim prisustvom Turske na severu u nekim kurdskim enklavama Sirijski Kurdi su se odlučili da se vrate Damasku i o tome vode uspešne pregovore. Ni jedan od ta tri osnovna cilja Amerikanci nisu ostvarili u Siriji te moguće je da SAD napusti Siriju. Antiiranski kurs koji sada drži SAD ne zna se kako će se dalje razvijati te to može da utiče da američke trupe se sporije povlače ili da se uopšte ne povlače iz Sirije.

 3. Miraš says:

  ‏ Po podacima o kontroli teritorija Sirije sa "Suriyakmaps" koji su objavljeni (30/7/2018) Syria : - #SAA : 116.863,44 Km2 (61,68%) , - #SDF : 50.097,22 Km2 (26,9%) , - #Rebels : 18.172,3 Km2 (9,76%), - #ISIS : 3.102,3 Km2 (1,66%). ... Napomena: "Rebels"- pobunjenici od 18.172,3 Km2 najverovatnije obuhvata: Idlib deeskalacionu zonu, Am. bazu Al Tanf jer je ona podpomognuta sa FSA i teritoriju koju kontroliše Turska na krajnjem severozapadu. ISIS od 3.102,3 Km2 obuhvata ostatak džepa crnih na krajnjem jugozapadu Sirije, džep u Suvajdi i dva džepa istočno od Eufrata protiv kojih se bori SDF.

  • Miraš says:

   Sa trenutnih 61,68% porašće na preko 70% teritorije koju su oslobodile snage SAA. Sem pomenutih teritorija snage SAA kontrolišu najnaseljenije delove Sirije, odnosno oslobodili su teritorije sa ubedljivo najviše stanovništva (oko 90%). Takvi podaci, a i podaci o ukupnim snagama SAA čine jačom pregovaračku poziciju Damaska u odnosu na kurdski SDF koji podržavaju Amerikanci. Mnogi pretpostavljaju da će biti izbegnut eventualni sukob SAA - SDF, te da će pregovori izmedju Kurda i zvaničnog Damaskom biti uspešni. To bi bilo dobro - da bude manje krvoprolića i ljudskih žrtvi u Siriji i da se pre stigne do kraja rata.

 4. Miraš says:

  SAA će danas najverovatnije završiti džep "crnih" u Dari i time će biti završena operacija "Basalt". Već je pokrenuta operacija snaga SAA protiv novijeg i poraslog džepa "crnih" u susednoj pokrajini Suvajda. Snagama SAA preostaje za borbu još deeskalaciona zona Idlib koja sigurno ima više od 6.000 km2. U medjuvremenu SDF će završiti borbe protiv "crnih" preko Eufrata, Amerikanci će se valjda već jednom povući najpre bar iz Al Tanfa, a Turska teritorije koje kontroliše na severu treba da preda Siriji. To bi bio kraj rata u Siriji. Manje je verovatno da će do kraja godine za 4 meseca (počev od septembra) završiti deeskalacionu zonu Idlib, a verovatnije je da će je završiti početkom iduće godine.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *