РУСИ ОБОРИЛИ НАЈВЕЋУ ЛАЖ У ИСТОРИЈИ СВЕТА – ЕВО ШТА СЕ ИЗА СВЕГА KРИЈЕ

RUSI OBORILI NAJVEĆU LAŽ U ISTORIJI SVETA – EVO ŠTA SE IZA SVEGA KRIJE

17 februara 2020

Šta bi se dogodilo ukoliko bi se dokazalo da „fosilna goriva“ nisu rezultat propadanja biljne i životinjske materije i da su zapravo stvorena u Zemlji zahvaljujući jednostavnom hemijskom procesu i da ne bismo trebali da se plašimo da nam „ponestaje“ nafte i prirodnog gasa?

Ideja da je nafta abiotskog porekla (da nije povezana sa živim organizmima) je u bivšem Sovjetskom Savezu prihvaćena kao naučna činjenica već 50ih godina, ali se zapadna nauka priklonila kontradiktornoj teoriji fosilnih goriva, koja tvrdi da su goriva nastala od fosilnih ostataka biljaka i životinja.Ovo nije beznačajna akademska rasprava.

Ako su Rusi u pravu, nafta se obnavlja duboko u Zemlji i ne može da nestane.

Ako su teoretičari fosilnih goriva u pravu, onda je nafta ograničena roba i nestaće u roku od nekoliko decenija. Ako je to slučaj, cena gotovo svega će se povećati.

Naftni geolog Kolin Kembel zagovornik je teorije „vrhunca nafte“ koji smatra da je otprilike polovina svih poznatih rezervi potrošena, a nova otkrića su nedovoljna da bi se zadovoljile buduće potrebe planete. Ako je u pravu, trenutna cena nafte od 50 dolara za barel predstavlja samo put ka mnogo višim cenama goriva. On predviđa mračnu budućnost u kojoj manjak nafte dovodi do „rata, gladi, ekonomske recesije, možda čak i do izumiranja homo sapiensa“.

Međutim, počele su da se pojavljuju rupe u teoriji fosilnih goriva, a samim tim i u teoriji „vrhunca nafte“: čini se da se neka naftna polja ponovo pune gotovo istom onom brzinom kojom se isušuju. To je slučaj sa ostrvom Eugen, poljem koje sada proizvodi i do 400 mm barela sa nekadšnjih 60.

Naučnici koji posmatraju fenomen kažu da se naftno polje dopunjuje odozdo, kroz složen sistem pukotina i geoloških grešaka. To, međutim, nije vest za ruske i ukrajinske naučnike, koji su objavili stotine akademskih radova o abiotskom poreklu nafte.

Zapadni naučnici su, govoreći o ovom slučaju, tvrdili da nafta može biti i organskog i abiotskog porekla, ali ne i prema J.F. Keneju, Amerikancu koji je vršio istraživanja s Rusima i laboratorijski kopirao hemijske procese koji se dešavaju u Zemljinom gornjem pojasu.

On kaže da u samoj kaspijskoj četvrti postoji više od 80 nalazišta nafte i gasa, koja su istražena i razvijena na osnovu teorije abiotske nafte. Ovo je pomoglo Rusiji da prestigne Saudijsku Arabiju kao najvećeg svetskog proizvođača sirove nafte u 2004.

Iako su dokazi teško dostupni, ruski proizvođači nafte su pronašli naftu na ekstremnim dubinama, čak 12.000 metara ispod zemljine površine. Zapadne naftne kompanije ograničavaju svoje istraživanje na dubinu od 9.6 kilometara.

Prema abiotskoj teoriji, nafta je prisutna u izobilju u stenama ispod Zemljine površine, samo je potrebno bušiti dovoljno duboko.

Pristalice ove teorije tvrde da se dokaz nalazi u činjenici da se mnoštvo zatvorenih bušotina, koje su ranije bile suve od nafte, nakon mnogo godina ponovo dopunjuju prirodnim hemijskim procesima u Zemljinoj kori.

Do sada su ove teorije odbacivane, ali nove studije pokazuju da su istinite!Istraživači sa Kraljevskog tehnološkog instituta (KTH) u Stokholmu uspeli su da dokažu da fosili iz životinja i biljaka nisu neophodni za proizvodnju sirove nafte i prirodnog gasa.

Otkrića su revolucionarna jer to znači, s jedne strane, da će biti mnogo lakše pronaći ove izvore energije, a sa druge strane da ih možete pronaći širom sveta.

Istraživači su simulirali proces koji uključuje pritisak i toplotu koji se prirodno javljaju u unutrašnjim slojevima zemlje, proces koji stvara ugljovodonik, primarnu komponentu u nafti i prirodnom gasu.

Prema rečima istraživača, nalazi su jasan pokazatelj da nafta neće nestati, čega se istraživači i stručnjaci na tom polju dugo plaše.

Ali otkriće ima više koristi. Stepen tačnosti pronalaska nafte dramatično je pojačan – sa 20 na 70 procenata. Pošto je bušenje nafte i prirodnog gasa veoma skup proces, troškovi će se radikalno smanjiti i za naftne kompanije, a na kraju i za potrošače.

Ovi nalazi istraživanja izuzetno su važni jer pokazuju da čak 61 odsto svetske potrošnje energije potiče od sirove nafte i prirodnog gasa.

Poricanje naftnih kompanija o abiotskom poreklu nafte samo doprinosi stvaranju veštačke oskudice i manipulaciji sa cenama.

(Webtribune.rs)

KOMENTARI4 komentara

 1. opet ja says:

  O ovome ste već pisali, odnosno preneli tekst. Naravno da nije u pitanju fosilno gorivo jer koliko bi to životinja moralo da strada da bi se stvorile tolike količine nafte???!!!

 2. Zoran says:

  U sustini se ne zna da li nafta organska ili ne. Isto nemaju tacnu definicu sta je zivo sta nezivo. Menjali je do sada, 4, 5 puta jer uvek otkiju neki novi zivuljak koji pobija tu definiciju.

 3. triglav says:

  nafta nastaje iz vapnenca i vode pod velikim pritiscima u zemljinoj kori. to od 16. stolj. nadalje tvrde različiti znanstvenici, među njima humbold i mendelejev. ali nije to u interesu hazarskih gospodara planete. kako da, jadnici, skupo prodaju nešto što samo pada sa neba i izvire iz planete?

 4. Z says:

  Nafta - krv zemlje

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *