РУСИ ОДЈАВИЛИ ШМИТА – КАЛАБУХОВ: Шмита не сматрам високим представником – нећу са њим сарађивати

РУСИ ОДЈАВИЛИ ШМИТА – КАЛАБУХОВ: Шмита не сматрам високим представником – нећу са њим сарађивати

5 августа 2021

AМБАСАДОР Руске Федерације у БиХ Игор Калабухов изјавио је да не планира сарадњу са Кристијаном Шмитом, јер га не сматра високим представником у смислу члана седам Повеље УН.

Калабухов је рекао да постоји одређена аура око ОХР, те да га само треба демистификовати.„Слободно се обратите Шмиту захтевом да се покрене директан пренос састанака у ОХР-у. Ако постоје преноси уживо са седница Савета безбедности УН, зашто се то онда не односи на ОХР, поготово када ради за добробит грађана БиХ?“, питао је Калабухов у интервјуу за портал „Кликс“.

Руски амбасадор сматра да људи у БиХ треба да погледају неколико седница и формирају своје мишљење о ОХР-у.

Одговарајући на питање да ли је БиХ, односно Република Српска, „последњи бастион руског утицаја у Европи“, Калабухов је указао да се у речи „последњи“ осећа фатализам.

„Република Српска је ентитет у саставу БиХ, који има широка уставна овлаштења. Исто као и Федерација БиХ. Не стварамо ‘упоришта пројекције моћи’, већ настојимо проширити круг пријатеља наше земље“, рекао је Калабухов.

Коментаришући одлуку политичких представника из Републике Српске да не учествују у раду институција БиХ, Калабухов истиче да Срби, као конститутивни народ, у складу са Анексом четири Дејтонског споразума, могу, на основу демократске процедуре, доносити одлуке које задовољавају интересе српског народа у БиХ.

„То се односи и на друге конститутивне народе, чијом је сувереном вољом била створена модерна држава БиХ. С друге стране, наравно, било би боље да се одлуке доносе у заједничким структурама БиХ на основу постигнутих компромиса“, додао је Калабухов.

Он сматра да су за стабилан развој БиХ потребна два услова. Први је потпуно уклањање утицаја спољних фактора на стање у БиХ, било у облику „доказаних пријатеља“, ОХР-а или такозване амбасадорократије.

„Други услов је отворен и миран дијалог унутар БиХ, уз учешће конститутивних народа, свих грађана земље. Уз то, нема потребе прилагођавати га неким спољним условима, чак и најугледнијих структура“, рекао је Калабухов.

Руски амбасадор је напоменуо да би народи БиХ сами требали развити такве облике суживота који одговарају њиховом савесном разумевању историје, менталитету и особинама, додајући да је то једина гаранција будућности БиХ.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u