РУСИ ОДЈАВИЛИ ШМИТА – КАЛАБУХОВ: Шмита не сматрам високим представником – нећу са њим сарађивати

RUSI ODJAVILI ŠMITA – KALABUHOV: Šmita ne smatram visokim predstavnikom – neću sa njim sarađivati

5 avgusta 2021

AMBASADOR Ruske Federacije u BiH Igor Kalabuhov izjavio je da ne planira saradnju sa Kristijanom Šmitom, jer ga ne smatra visokim predstavnikom u smislu člana sedam Povelje UN.

Kalabuhov je rekao da postoji određena aura oko OHR, te da ga samo treba demistifikovati.„Slobodno se obratite Šmitu zahtevom da se pokrene direktan prenos sastanaka u OHR-u. Ako postoje prenosi uživo sa sednica Saveta bezbednosti UN, zašto se to onda ne odnosi na OHR, pogotovo kada radi za dobrobit građana BiH?“, pitao je Kalabuhov u intervjuu za portal „Kliks“.

Ruski ambasador smatra da ljudi u BiH treba da pogledaju nekoliko sednica i formiraju svoje mišljenje o OHR-u.

Odgovarajući na pitanje da li je BiH, odnosno Republika Srpska, „poslednji bastion ruskog uticaja u Evropi“, Kalabuhov je ukazao da se u reči „poslednji“ oseća fatalizam.

„Republika Srpska je entitet u sastavu BiH, koji ima široka ustavna ovlaštenja. Isto kao i Federacija BiH. Ne stvaramo ‘uporišta projekcije moći’, već nastojimo proširiti krug prijatelja naše zemlje“, rekao je Kalabuhov.

Komentarišući odluku političkih predstavnika iz Republike Srpske da ne učestvuju u radu institucija BiH, Kalabuhov ističe da Srbi, kao konstitutivni narod, u skladu sa Aneksom četiri Dejtonskog sporazuma, mogu, na osnovu demokratske procedure, donositi odluke koje zadovoljavaju interese srpskog naroda u BiH.

„To se odnosi i na druge konstitutivne narode, čijom je suverenom voljom bila stvorena moderna država BiH. S druge strane, naravno, bilo bi bolje da se odluke donose u zajedničkim strukturama BiH na osnovu postignutih kompromisa“, dodao je Kalabuhov.

On smatra da su za stabilan razvoj BiH potrebna dva uslova. Prvi je potpuno uklanjanje uticaja spoljnih faktora na stanje u BiH, bilo u obliku „dokazanih prijatelja“, OHR-a ili takozvane ambasadorokratije.

„Drugi uslov je otvoren i miran dijalog unutar BiH, uz učešće konstitutivnih naroda, svih građana zemlje. Uz to, nema potrebe prilagođavati ga nekim spoljnim uslovima, čak i najuglednijih struktura“, rekao je Kalabuhov.

Ruski ambasador je napomenuo da bi narodi BiH sami trebali razviti takve oblike suživota koji odgovaraju njihovom savesnom razumevanju istorije, mentalitetu i osobinama, dodajući da je to jedina garancija budućnosti BiH.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *